Ακόμα δεν χόρτασαν να ζουν τον μύθο τους;
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Ακόμα δεν χόρτασαν να ζουν τον μύθο τους;

O Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του ESM, το έχει πει επανειλημμένα σε δηλώσεις του.

Η Ελλάδα έχασε πολλά δισ. από τις επιλογές της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 και από τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις. Εκανε μάλιστα στο παρελθόν λόγο για 100 δισ. που προστέθηκαν στις πλάτες της χρεοκοπημένης μας χώρας. Τις προάλλες, ο ίδιος άνθρωπος από τον οποίο τώρα περιμένουμε τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, ήρθε στη χώρα μας και δεν δίστασε για ακόμη μια φορά να μας πει φόρα παρτίδα πόσο εγκληματικοί ήταν για τη χώρα οι πειραματισμοί και οι μαγκιές προς τους δανειστές της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης.

Κι όμως, ουδείς από τους κυβερνητικούς παράγοντες που τον άκουσαν να τα λέει μέσα στο ίδιο μας το σπίτι τόλμησε να βγει και να αντιπαρατεθεί μαζί του. Να του πει όλα αυτά τα τρελά που λένε σ’ εμάς 2,5 χρόνια τώρα και πόσο επιτυχημένη είναι η σκληρή τους διαπραγμάτευση. Να του πει, αν τολμά, ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και στις αξιολογήσεις στο τέλος απέβησαν επωφελείς για την Ελλάδα και δεν ανέβασαν τις απαιτήσεις τους για περισσότερα μέτρα. Τον άκουσαν να λέει ότι η Ελλάδα το 2014 ήταν έτοιμη να αφήσει πίσω της τα μνημόνια αν δεν μεσολαβούσαν οι εκβιαστικές πρόωρες εκλογές και δεν έβγαλαν τσιμουδιά.

Μόνο στο εσωτερικό ξέρουν να αντιπαρατίθενται και να βρίζουν τους προκατόχους τους που δεν διαπραγματεύονταν και να λένε ότι η εικόνα της οικονομίας τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν πλασματική. Θυμάστε που είχαν κάνει λάβαρο το mail Χαρδούβελη, που δεχόταν 1 δισ. μέτρα για να κλείσει τότε η αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου, ενώ τώρα αδιαφορούν για τα δεκάδες δισ. που φόρτωσαν τη χώρα και τους πολίτες και μιλούν για αυταπάτες και λάθος εκτιμήσεις ότι θα άλλαζαν όλη την Ευρώπη.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ο Ρέγκλινγκ και ο κάθε τεχνοκράτης, που σκασίλα τους οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό μας πολιτικό σκηνικό, βάζουν τα νούμερα κάτω και κάνουν τη σούμα και σε όποιον αρέσει. Και ποιο είναι τελικά το συμπέρασμα από τη σκοπιά των δανειστών και όχι από την κυβερνητική; Οτι σήμερα η χώρα βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2014!

Και με μια μικρή πλην ουσιώδη διαφορά: φορτωμένη η χώρα με αρκετές δεκάδες δισ. χρέος και κατά πολλά επίσης δισ. φτωχότεροι οι Ελληνες πολίτες.  Οσο για την προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια; Είμαστε στα μισά του δρόμου. Δηλαδή μετά από 7 χρόνια μνημονίων είμαστε στα μισά του δρόμου και ουδείς φυσικά εγγυάται ότι έχουμε τελειώσει με τα δημοσιονομικά μέτρα. Τουτέστιν τις περικοπές συντάξεων και τις αυξήσεις φόρων.

Μεγάλη επιτυχία, δεν συμφωνείτε;

Και έρχονται τώρα οι Τσακαλώτοι και οι Χουλιαράκηδες μέσα σε μια κρίση ειλικρίνειας (το παθαίνουν κι αυτό ενίοτε) και μας λένε πως ο προ 15ημέρου υπέρτατος στόχος της κυβέρνησης για τη ρύθμιση του χρέους δεν ήταν ακριβώς το ιερό δισκοπότηρο του αγώνα τους γιατί ήξεραν ότι ούτως ή άλλως το θέμα δεν θα μπορούσε να συζητηθεί, πολλώ δε μάλλον να λυθεί πριν από τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018! Η δε εθνική προσπάθεια για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με βάση τις τωρινές δηλώσεις, αν συνέβαινε (που δεν συνέβη), θα είχε συμβολική μόνο αξία!Δηλαδή όλους αυτούς τους μήνες ομολογούν ότι μας παραμύθιαζαν με αυτούς τους ανέφικτους στόχους (από τους οποίους πέρασαν από κάτω) αδιαφορώντας για τη βύθιση της χώρας και της οικονομίας και, πολύ περισσότερο, για τα αχρείαστα και περιττά σκληρότατα μέτρα που αποδέχθηκαν και μας επέβαλαν τελικά. Ζούσαν και το, ακόμα χειρότερο, συνεχίζουν να ζουν σε έναν άλλον κόσμο. Διαφορετικό από τον δικό μας. Και αναρωτιέμαι: ακόμα δεν χόρτασαν να ζουν τον μύθο τους; Αλλωστε τώρα ουδείς μπορεί να τους κατηγορήσει ότι ήταν μια απλή παρένθεση. Είναι πολύς ο καιρός και, κυρίως, πολύ επώδυνος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ