Συνωστισμός στο Καστελλόριζο…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Συνωστισμός στο Καστελλόριζο…

…Δεκαετία του ’60. Καλοκαίρι στην παραλία του χωριού.

 Μια παρέα από πέντε παιδιά παίζει άτακτα ποδόσφαιρο με κραυγές, επιφωνήματα, παροτρύνσεις και βρισιές…. Σε κάποια φάση, μετά από μια στραβοκλωτσιά, η μπάλα ξεφεύγει και εκτοξεύεται σε παράθυρο ενός διπλανού καφενείου.  Το τζάμι θρυμματίζεται με θόρυβο.. Ο καφετζής βγαίνει έξω και αρχίζει να κυνηγάει τα παιδιά. Σε κάποια στιγμή πιάνει τους δύο… “ποιός το έκανε ;” τους ρωτάει . Ο πρώτος δείχνει τον δεύτερο.  Ο δεύτερος έναν από τους άλλους τρείς που ξέφυγαν… Ο καφετζής δεν έβγαλε άκρη και κατέφυγε απελπισμένος στους γονείς όλων για να του πληρώσουν την ζημιά.. αλλά και εκεί συνάντησε την ίδια αντιμετώπιση.. Τελικά την πλήρωσε ο ίδιος … 

…Αυτές τις ημέρες, ο πρωθυπουργός κάλεσε διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσει σχετικά με την τελευταία συμφωνία που υπέγραψε η Ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας.

Σε αντίθεση με την σοβαρή, υπεύθυνη και θεσμική παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις δηλώσεις που γίνονται μπροστά στις κάμερες των ΜΜΕ, οι πολίτες παρακολούθησαν έκπληκτοι διάλογο πρωτόγνωρο μεταξύ του πρωθυπουργού και πολιτικής αρχηγού.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός είπε στην πολιτική αρχηγό : “η χώρα πήρε χρόνο και θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε”, χαρακτηρίζοντας την συμφωνία με τους δανειστές ως “ανάσα”.
Εκείνη απάντησε: “δεν ξέρω πόσες ανάσες θα πάρουμε γιατί την θηλιά στο λαιμό μας την έχεις περάσει”.

Ο έντονος διάλογος συνεχίστηκε, απευθυνόμενος ο ένας στον άλλο στον ενικό:
 “Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω”, είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε :“Σε ένα χρόνο θα σας βγάλω και θα σε πάρω μαζί με το Γιώργο να πάμε στο Καστελόριζο”
Ο διάλογος όμως είχε και συνέχεια. Μέσω twitter ήρθε η οργισμένη απάντηση του πρώην πρωθυπουργού , που από το ακριτικό Καστελλόριζο είχε ανακοινώσει την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ: “Πάμε τώρα Καστελόριζο Αλέξη να σου πω πώς μας χρεοκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης και  εσύ μας φορτώσατε άλλα 5 χρόνια Οδύσσειας!”…
Συνωστισμός στο Καστελλόριζο, από κορυφαίους πολιτικούς που αρνούνται να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες τους αναλογούν… 

Που με φόβο (;) και σπουδή προσπαθούν να τις αποσείσουν… 
Που με αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο τρόπο προσπαθούν να ενοχοποιήσουν πολιτικούς τους αντιπάλους… Τον “Κώστα”, που ήταν ο πρώτος που με γενναιότητα μίλησε στον λαό για τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την ανάγκη περιστολής των δαπανών.. Που ο λαός όμως  δεν τον άκουσε τότε και προτίμησε τις δημαγωγικές υποσχέσεις για ευημερία !.. Τον “Αντώνη”, που αν τον άφηνε  το ασυγκράτητο πάθος της τότε αντιπολίτευσης για την κατάληψη της εξουσίας να ολοκληρώσει την προσπάθειά του,  είναι προφανές ότι τα μνημόνια θα ήταν παρελθόν…
…Η προσπάθεια κορυφαίων σύγχρονων πολιτικών να ρίξουν τις ευθύνες σε άλλους , δείχνει τουλάχιστο πολιτική ανωριμότητα, που ενδεχόμενα να έχει σοβαρές συνέπειες και για τους ίδιους στο μέλλον…

Μια διαφορετική υπεύθυνη (πολιτική) συμπεριφορά, αποτυπώνεται σε μια άλλη πραγματική ιστορία. Ένα γεγονός  που έγινε στην Ικαρία πριναπό ένα αιώνα περίπου. Στο υπό τουρκική κατοχή νησί, ένας σκληρός αγάς , άρχοντας του νησιού, βασάνιζε τους ταλαίπωρους κατοίκους.  
Μια μέρα έφτασε στο σημείο να αναγκάσει δύο άνδρες να τον κουβαλήσουναπό το νότιο μέρος στο βόρειο, μία απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων, με τα χέρια τους πάνω σε ένα φορείο!
Οι δυστυχείς, κατάκοποι, ανέβηκαν το βουνό και έφτασαν σε ένα δύσβατο πέρασμα. Από κάτω ήταν γκρεμός βάθους πάνω από 800μέτρα. Βόρεια στο βάθος του ορίζοντα μόλις φαίνονταν η Χίος και οι Μικρασιατικές ακτές. Ανατολικά οι Φούρνοι και η Σάμος. Νότια η Πάτμος και η Λέρος… Οι βαστάζοι κοντοστάθηκαν. Ανέπνευσαν καθαρό βουνίσιο αέρα και για μια στιγμή αισθάνθηκαν ελεύθεροι. Σιωπηλά πήραν τη μεγάλη απόφαση: να γκρεμίσουν τον τύραννο στο βάραθρο. Λέει ο ένας στον άλλο συνθηματικά: “Συγκούδουνο το αρνί;”

Δηλαδή να πάει το αρνί μαζί με το κουδούνι; Που σήμαινε να γκρεμιστεί ο αγάς μαζί με το φορείο; Απάντησε χωρίς δισταγμό ο δεύτερος βαστάζος: “Συγκούδουνο”. Και αμέσως έριξαν τον τύραννο στον γκρεμνό.

Ο νέος αφέντης του νησιού που όρισε ο σουλτάνος συγκέντρωσε τον λαό και ζήτησε να του παραδώσουν τους δράστες για να μην τιμωρηθούν όλοι. Οι κάτοικοι, όμως, δεν τους παρέδωσαν. Στην επίμονη ερώτησή του “Ποιος σκότωσε τον αγά;” η απάντηση του κόσμου ήταν: “Ούλοι εμείς εφέντη”. Έτσι, δεν τιμωρήθηκε κανείς!...

Η ωριμότητα,ιδιαίτερα η πολιτική, η υπευθυνότητα, η γενναιότητα στην ανάληψη ευθυνών και η προσήλωση στην αλήθεια, αναζητούνται επειγόντως. 

Η ταλαίπωρη χώρα και οι χαλεποί καιροί επιτακτικά το έχουνανάγκη.
Και τελικά ο λαός θα πρέπει να τα επιβάλλει!...

 
*Ο Χριστόδουλος  Ι. Στεφανάδης
Είναι καθηγητής Καρδιολογίας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ