Το Στεφάνι…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Το Στεφάνι…

Το ξημέρωμα της 6ηςΑυγούστου του 1945, στις8.15 το πρωί,ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29, έριξε στη πόλη της Χιροσίματης Ιαπωνίας την ατομική βόμβα.

Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, άμαχοι,  πέθαναν ακαριαία. Πολλοί άλλοι πέθαναν αργότερα από τα τραύματά τους, ή από ασθένειες (κυρίως καρκίνο), που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια.
Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις 140.000 χιλιάδες. Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπληξε το Ναγκασάκι.

Κλείσιμο
Σε μία από τις επισκέψεις του που έχουν ήδη γράψει Ιστορία, ο Μπαράκ Ομπάμα, 71 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα,  συνοδευόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, κατέθεσε στεφάνι στο κενοτάφιο, τιμώντας τα θύματα της αμερικανικής πυρηνικής βόμβας που ισοπέδωσε την πόλη.

Συνοδευόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό , ο Αμερικανός ηγέτης κατέθεσε λουλούδινο στεφάνι στο κενοτάφιο, προτού κλείσει τα μάτια και χαμηλώσει το κεφάλι του, τιμώντας τα θύματα της αμερικανικής πυρηνικής βόμβας που ισοπέδωσε την πόλη, στις 6 Αυγούστου του 1945.

Eίπε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του: 
 «Ήρθαμε για να συλλογιστούμε αυτή την τρομερή δύναμη που εξαπολύθηκε σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, να τιμήσουμε τους νεκρούς. Οι ψυχές τους μας μιλούν, μας ζητούν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας», πρόσθεσε.

"Οι τεχνολογικές πρόοδοι χωρίς αντίστοιχη πρόοδο των ανθρώπινων θεσμών μπορούν να αποβούν μοιραίες για εμάς. Η επιστημονική επανάσταση που μας οδήγησε στη διάσπαση του ατόμου απαιτεί και μια ηθική επανάσταση"…

…Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Από το 1941 έως το 1944  έξι εκατομμύρια Εβραίοι εξοντώθηκαν από τους Ναζί.
…24 Απριλίου  2017.  Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών πηγαίνει στο Ισραήλ και συμμετέχοντας στις τελετές μνήμης, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του ολοκαυτώματος…
Η Ισραηλινή και η διεθνής κοινότητα, χαιρέτησαν με ικανοποίηση  την συμβολική αυτή κίνηση..

…Ελλάδα, Δίστομο. 10 Ιουνίου του 1944.Τα Γερμανικά Ες Ες, εκτέλεσαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο 228 κατοίκους του χωριού, ως αντίποινα. Από αυτούς 117 ήταν γυναίκες και 111 άνδρες. Ανάμεσά τους ήταν 53 παιδιά κάτω των 16 χρονών.. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν.
Κάθε χρόνο, την ίδια  ημέρα, η παρτίδα μας τιμά στον χώρο της σφαγής, την θλιβερή επέτειο. 
Φέτος , στην ίδια τελετή μνήμης, συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό.
 H τέως πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», επιχείρησε να εμποδίσει τον Γερμανό πρέσβη, που είχε μεταβεί στον χώρο για να καταθέσει στεφάνι, λέγοντας του ότι δεν έχει το δικαίωμα…Ο Γερμανός επίσημος στάθηκε αμήχανος και βουβός ..Σκεπτόταν ίσως, ότι  στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής δεν είχε ακόμα γεννηθεί... Όπως ο Ομπάμα, όταν οι Αμερικανοί ισοπέδωσαν την Χιροσίμα… Όπως ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών,όταν οι Ναζί εξόντωναν τα εκατομμύρια των Εβραίων.. Αλλά όπως και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων… 

Ίσως σκεπτόταν, ότι η σημερινή Γερμανίαδεν θέλει να έχει σχέση με το εγκληματικό παρελθόν του ναζισμού, που άλλωστεέμπρακταέχει καταδικάσει. 
Ίσως σκεπτόταν, ότι οι ευθύνες για εγκλήματα σε πολεμικές περιόδους και σε περιόδους ειρήνης, δεν κληρονομούνται. Ότι αυτά τα 72 χρόνια που πέρασαν από το φρικτό έγκλημα του Διστόμου, είναι αρκετά  για την νέα γενεά των Ελλήνων, όχι να ξεχάσει και να συγχωρέσει, αλλά να δεχθεί την έμμεσησυγγνώμη της νέας γενεάς των Γερμανών…Με μια κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των θυμάτων. Όπως έκαναν οι Ιάπωνες με τον Ομπάμα στην Χιροσίμα… Όπως έκαναν οι Ισραηλινοί στο μνημείο του ολοκαυτώματος, με τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών…

Ευτυχώς, στο Δίστομο ήταν και ο Μανώλης Γλέζος. 
Αν και σκυμμένος και δυσκίνητος από τον αμείλικτα φθοροποιό χρόνο, έκανε αυτό που μόνο αυτός μπορούσε να κάνει.. Έπιασε από το χέρι τον Γερμανό, παρέκαμψε την πρώην πρόεδρο της Βουλής, και τον οδήγησε στο μνημείο, οπού κατέθεσε το στεφάνι του. 
Ο Μανώλης Γλέζος, ένας άνθρωπος πού έζησε την γερμανική κατοχή και τις ναζιστικές θηριωδίες…
Ο Μανώλης Γλέζος , τίμησε την Ελλάδα, για μια ακόμα φορά!
 

*Ο Χριστόδουλος  Ι. Στεφανάδης
Είναι καθηγητής Καρδιολογίας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network