PROTOTHEMA

Blogs

Περί πολέμου

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Ο Κλαούζεβιτς έλεγε ότι “κανείς δεν πρέπει να αρχίζει έναν πόλεμο αν δεν έχει ξεκαθαρίσει τους στόχους του, τι επιδιώκει με τον πόλεμο, πώς θα τον διεξάγει και τι θα κάνει αν τον κερδίσει. Κυρίως, δεν πρέπει να ξεκινήσει έναν πόλεμο αν δεν είναι βέβαιος ότι θα τον κερδίσει”.

Ο Σουν Τζου έγραφε ότι “θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει”.


Οι αδιαμφισβήτητης αξίας και εφαρμοσμένες με απόλυτη επιτυχία στην πράξη, θεωρίες περί πολέμου είναι ανεξάρτητες από το δίκαιο ή το άδικο. Εάν δηλαδή ένας εμπόλεμος έχει δίκαιους στόχους ή όχι.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν πρέπει να διαβάζει πολύ Κλαούζεβιτς – ούτε και Σουν τζου.

Ξεκίνησε έναν πόλεμο (με τον Σόιμπλε για το χρέος), χωρίς να είναι βέβαιη ότι θα τον κερδίσει και αδιαφόρησε για την αξία του να μην πολεμάς, όταν δεν είναι σίγουρη η νίκη σου!

Επιπλέον η κυβέρνηση αδιαφόρησε εντελώς για την αξία της υπομονής. Ξεκίνησε έναν πόλεμο γιατί ήταν ανυπόμονη.

Η επιλογή της να θέσει τον στόχο του χρέους στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και μοιραία να υποτάξει την οικονομία και τη συνολική διακυβέρνηση στην επίτευξή του, ήταν λάθος εξ αρχής.

Πίστεψε ότι οι Γερμανοί υπό την πίεση των εκλογών τους και τον φόβο μίας νέας αναταραχής γύρω από το ελληνικό ζήτημα θα άλλαζε τα συμφωνηθέντα τον Μάιο του 2016 και θα έτειναν χείρα βοηθείας στη χώρα μας. Περίεργη προσδοκία, με βάση την εμπειρία! Και πάντως λάθος εκτίμηση!

Πίστεψε ότι το ΔΝΤ θα πίεζε για ρύθμιση του χρέους, ώστε να μπει στο πρόγραμμα. Δεν κατάλαβε ότι ΔΝΤ και Γερμανία θα τα έβρισκαν σε βάρος της Ελλάδας – ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο!

Πίστεψε ότι τα λόγια συμπάθειας από Κομισάριους, Γάλλους, ...Πορτογάλους και διεθνή τύπο θα επηρέαζαν τους συσχετισμούς. Σαν να μην έμαθε τίποτα από το 2015.

Πίστεψε ότι ο Ντράγκι μπορεί να κινήσει θετικά την ΕΚΤ για τις ελληνικές θέσεις. Εντελώς αφελής προσέγγιση στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και στις τωρινές ισορροπίες στην ευρωζώνη.

Πίστεψε ότι το υπερβολικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, θα ήταν διαπραγματευτικό όπλο, υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους. Στην πραγματικότητα λειτούργησε αντίθετα!

Ακόμα πιστεύει δε ότι στο εσωτερικό, η διεξαγωγή και μόνο του πολέμου αυτού, θα την ευνοήσει, εμφανίζοντάς την ως τη δύναμη που διαπραγματεύεται και κοντράρει τους δανειστές. Μπορεί να έχει δίκιο. Θα φανεί από την πραγματική εξέλιξη των πραγμάτων.

Το κόστος του επτάμηνου “πολέμου” για το χρέος, είναι όμως μεγάλο: Σε χρόνο, σε κύρος, σε οικονομικά αποτελέσματα. Κάθε μάχη που χάνεται, οδηγεί σε νέες υποχωρήσεις!

Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να υπάρξει ανασύνταξη. Της χώρας, κατ' αρχάς που είναι και το πιο σημαντικό. Αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, που πρέπει τώρα να κάνει αυτό που όφειλε να θέσει ως προτεραιότητα τον τελευταίο χρόνο, αντί να κυνηγά δίκαιους μεν, ανέφικτους στόχους: την εφαρμογή πολιτικών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη, τη διαχείριση των μικρών και μεγάλων θεμάτων, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Εκτός κι αν έχει κρατήσει από τον Σουν Τζου μόνο τη ρήση του ότι “όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση” και πιστεύει ότι θα την βγάλει και πάλι με αφηγήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

το μόνο σίγουρο.18/06/201713:37

Αρέσει δεν αρέσει,μαθηματικά βέβαιο ότι αν ο Τσίπρας συνεχίσει με τα ίδια μυαλά(σε ότι αφορά το επενδυτικό κομμάτι και την εργασία)το2019 ο Μητσοτάκης θα βγει με αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Απάντηση
Ευρωεκλογές στις 19 Μαίου 2019...18/06/201707:52

Σε 23 μήνες από σήμερα, στις 19 Μαίου 2019, θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, τις οποίες θα κερδίσει πανγηρικά η Νέα Δημοκρατία. Εάν η συγκυβέρνηση σύριζα - ανεξάρτητων ελλήνων δεν έχει καταρρεύσει εν των μεταξύ, ταυτόχρονα θα διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές, (ώστε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μην λειτουργήσει ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απομένουν 699 ημέρες μέχρις ότου ο λαός να διώξει με τις κλωτσιές τους άθλιους ψεύτες και του αχρείους απατεώνες.

Απάντηση
Το τέλος πλησιάζει γοργά.18/06/201709:53

"Καθάρματα των σύριζα - αν. ελλ. Το τέλος πλησιάζει γοργά". (Αλιευθέν στο διαδίκτυο).

Απάντηση
Ο επιτυχημένος σχολιαστής...18/06/201709:48

Σχεδόν καθημερινά, ένας σχολιαστής αναρτά ένα πανομοιότυπο σχόλιο με το οποίο στην ουσία ενημερώνει για το πόσες ημέρες έχει συμπληρώσει στην εξουσία η συγκυβέρνηση Σύριζα - Ανεξάρτητων Ελλήνων και πόσες ημέρες της απομένουν μέχρι να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό εάν οι αμέσως προσεχείς εθνικές εκλογές διεξαχθούν στις 4 Νοεμβρίου 2018, στις 19 Μαίου 2019 ή στις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην πράξη, καταδεικνύει ότι έχουν ήδη παρέλθει σχεδόν 29 μήνες στην εξουσία από τη συγκυβέρνηση, ενώ της απομένουν αντίστοιχα 16,5 μήνες, 23 μήνες ή 27 μήνες... Η μεγάλη επιτυχία του συνίσταται στο ότι ανυψώνει το ηθικό των αντιπάλων αποδεικνύοντας ότι ο χρόνος της συγκυβέρνησης μειώνεται ταχύτατα και καταρρακώνει το ηθικό των υποστηρικτών της συγκυβέρνησης αποδεικνύοντας τους ότι δεν υπάρχει χρόνος για ανάκαμψή της.

Απάντηση
Επικών διαστάσεων...18/06/201709:44

Είναι το αγγούρι το οποίο ετοιμάζει ο ελληνικός λαός για τον σύριζα, στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές.

Απάντηση
Μετράνε αντίστροφα...18/06/201709:41

Οι επαγγελματίες πολιτικοί απατεώνες του σύριζα και των ανεξάρτητων ελλήνων!!!

Απάντηση
Συγκυβέρνηση των γελοίων με τους ψεκασμένους...18/06/201709:40

Σήμερα συμπληρώνονται 876 ημέρες διακυβέρνησης της πατρίδας μας από τη συγκυβέρνηση σύριζα - ανεξάρτητων ελλήνων, (δηλαδή τη συγκυβέρνηση των γελοίων με τους ψεκασμένους).

Απάντηση
Άντε πια.Αρκετα.17/06/201711:15

Έλα μωρέ πίστεψε τούτο..πίστεψε εκείνο...πίστεψε το άλλο. Δηλαδή να πούμε ότι ήταν ηλίθιοι;;Άντε να το γράψω κομψά.Μειωμενης αντίληψης;Όχι κύριε!Ο Ελληνικός λαός δε τους πληρώνει για να σκέφτονται και να λειτουργούν όπως η γιαγιά μου η Μαριγουλα! Να φύγουν.Να πάνε σπίτια τους,και να πιστεύουν ότι σαχλαμαρα θέλουν!

Απάντηση
κωστας17/06/201707:11

Θυμαται κανενας την τελευταια φορα που ο τσιπρας δεν χρησιμοποιησε παραπλανηση στις ανακοινωσεις της κυβερνησης; Παντα φταιει η αντιπολιτευση, για καποιο λογο, παντα θελουν συσστρατευση "για την Ελλαδα ρε γαμωτο", παντα δινουν μαχες για τον απλο πολιτη, και παντα η εξελιξη τους διαψευδει. Ο καθενας πρεπει να το σκεφτεται διπλα να πιστεψει κυβερνητικα νεα οπως τα λενε, ολοι πρεπει να ανησυχουν διπλα για το που πανε. Το μονο σιγουρο στην ολη υποθεση ειναι οτι ο τσιπρας θελει να μεινει στην εξουσια, δεν εχει κανενα ηθικο ενδοιασμο, και ο μονος του δηλωμενος στοχος που παραμενει σε οτι κανει ειναι να φερει την μπολιβαριανη επανασταση στην Ελλαδα.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία