Ηθικό ακμαιότατο
Λέανδρος Ρακιντζής

Λέανδρος Ρακιντζής

Ηθικό ακμαιότατο

Στον στρατό και ιδίως στις στρατιωτικές σχολές εφέδρων αξιωματικών, όπου οι μαθητές ΥΕΑ υφίσταντο διάφορα καψόνια για να σκληραγωγηθούν, οι εκπαιδευτές μετά από πολύωρο καψόνι που είχε καταστήσει τους ΥΕΑ λιώμα, ρωτούσαν με στεντόρεια φωνή: «Ηθικό;». Και απαντούσαμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας: «Ηθικό ακμαιότατο!».

Πολλοί με ρωτούν πώς να αντιμετωπίσουν την παρούσα δύσκολη κατάσταση, γιατί σχεδόν όλοι, πλην των κρατικοδίαιτων οπαδών της κυβέρνησης και κάποιων περιθωριακών τύπων που δεν είχαν ούτε έχασαν τίποτε, έχουν οικονομικά προβλήματα με τη μείωση των εισοδημάτων τους, χρέη προς τις τράπεζες και την Εφορία, μέχρι και απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, με συνέπεια να έχει υποβιβαστεί η ποιότητα της ζωής τους, αλλά κυρίως ανησυχούν γιατί δεν βλέπουν ευοίωνο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. 

Επίσης νιώθουν υποσυνείδητα να πλανάται ένας φόβος από την έλλειψη δημόσιας ασφάλειας, την ασυδοσία των αναρχικών, την τρομοκρατία να δρα όχι μόνον ανενόχλητα, αλλά και με εκδηλώσεις συμπάθειας εκ μέρους κάποιων ας πούμε προοδευτικών κύκλων. Ολα αυτά έχουν φέρει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην καλύτερη περίπτωση στα πρόθυρα ή ακόμη και στην κατάθλιψη, την οποία αντιμετωπίζουν με τη λήψη αντικαταθλιπτικών. Οι διάφορες εξαγγελίες της κυβέρνησης για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, success story, τάχιστη οικονομική ανάπτυξη, δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν, γιατί αποτελούν απλά placebo. 

Η μόνη απάντηση που μπορώ να τους δώσω, όχι προς παρηγοριά, αλλά ουσιαστική βοήθεια και την εφαρμόζω και εγώ, είναι να φωνάζουν δυνατά, όπως τότε στις δύσκολες ώρες της εκπαίδευσης στη ΣΕΑΠ, «ηθικό ακμαιότατο» και  τους διαβεβαιώνω ότι το επιφώνημα αυτό έχει θετικά ψυχολογικά αποτελέσματα για να αντιμετωπίσουμε όρθιοι την παρούσα προσωρινή δύσκολη κατάσταση, γιατί σύντομα θα έρθουν καλύτερες μέρες, γιατί, εάν αφεθούν να λειτουργήσουν οι οικονομικοί νόμοι, οι οικονομικές κρίσεις κάνουν κύκλους και θα έρθει σύντομα η ανάκαμψη. 

Κλείσιμο
*Αρεοπαγίτης ε.τ. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ