Αναζητούνται πολιτικές καινοτομίας!
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Αναζητούνται πολιτικές καινοτομίας!

Αργά το απόγευμα χτες βρέθηκα να ανεβαίνω τα σκαλιά του όμορφου νεοκλασικού κτηρίου -το Αρχοντικό Merlin de Douai- στην συμβολή των Οδών Ακαδημίας και Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας (απέναντι από την Βουλή) που στεγάζει την Πρεσβεία της Γαλλίας στην χώρα μας προσκεκλημένος για μια βραδιά ανάδειξης της σημασίας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας των νέων. 

Εκεί στα σαλόνια της Πρεσβείας μπροστά σε μια πολυάριθμη εκπροσώπηση του αθηναϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας έγινε το ελληνικό λανσάρισμα μιας πλατφόρμας που επιτρέπει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της κοινωνικής γενναιοδωρίας. Πίσω από την πρωτοβουλία ο ίδιος ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy. Ο τελευταίος είναι η ψυχή και η καρδιά του γαλλο-ελληνικού δικτύου καινοτομίας MAZINNOV ("Ας καινοτομήσουμε μαζί") που αναπτύσσει δραστηριότητες και αναμένεται να ενισχύσει την δράση του και νέες πρωτοβουλίες μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην χώρα μας δεν είναι ο μόνος από τους Ευρωπαίους συναδέλφους της μεγάλης διπλωματικής οικογένειας που πίστεψε στην ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στους νέους της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τις δικτυώσεις της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Το ίδιο για παράδειγμα έκαναν και οι Ολλανδοί λίγα χρόνια νωρίτερα όταν έστησαν στο ισόγειο του κτηρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες της πρεσβείας τους ένα δυναμικό συνεργατικό χώρο εργασίας για νέους επιχειρηματίες , τον γνωστό σε όλους «πορτοκαλεώνα» (Orange Groove).

Και όλες αυτές οι θετικές ενέργειες – σημάδια έμπρακτης συμπαράστασης- εκδηλώθηκαν μέσα στους καιρούς της γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Και για αυτό πάνω από όλα έχουν την σημασία και την αξία τους.

Οι πρωτοβουλίες των διπλωματικών ας μην μείνουν εδώ. Ας βοηθήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην μείνουν εδώ. Θα μπορούσαν κάλλιστα να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να αποτελέσουν το παράδειγμα για ένα Erasmus των νεοσσών της επιχειρηματικότητας.

Η σημασία και η αξία της κίνησης προφανής. Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που δίνει στους νέους της Γηραιάς Ηπείρου ένα κίνητρο για δημιουργία αλλά και μια εκ νέου σύνδεση με το αρχικό όραμα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης μέσα από μοντέλα, εφαρμογές και πλατφόρμες καινοτομίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ