Αμαρτίες οι αρετές του
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Αμαρτίες οι αρετές του

Πληρέστατος ημερών. Πληρέστατος περιπετειών. Πληρέστατος πολιτικών. Πληρέστατος συκοφαντιών!

Χλευάστηκε! Λοιδωρήθηκε! Μουτζώθηκε!  Επανειλημμένα  κατηγορήθηκε. Και επανειλημμένα στον “τοίχο στήθηκε”!

Ανάμεσα στους “κατηγόρους” και ο  υποφαινόμενος. Το  ομολογώ. Η συνείδησή μου δεν επιτρέπει να το κρύψω.  Γιατί κι εγώ από μια πρόχειρη ανάγνωση των ιστορικών πεπραγμένων παρασύρθηκα. Γιατί κι εγώ  μαζί με τον συρμό!

Οπως έλεγε, κάπου, η σπουδαία Αμερικανίδα ποιήτρια του 19ου αιώνα Εμιλι Ντίκινσον “οι αμαρτίες είναι  μασκαρεμένες αρετές”

Κλείσιμο
“Αμαρτία” του η  συμμετοχή του  στην  Αντίσταση  κατά  της  Ναζιστικής  Κατοχής. Ισως ο μοναδικός συστημικός πολιτικός που  αρνήθηκε να  λακίσει. Και που  δεν υποτάχθηκε, ούτε έστειλε επιστολή  στον Αδόλφο Χίτλερ. Ασε να μη  ανοίξω το στόμα μου!

“Αμαρτία”  του ο  εγκλεισμός  του  στις   φυλακές  των κατακτητών. “Αμαρτία”  του η θανατική του καταδίκη. “Αμαρτία” του  η συμφιλίωση με το ΕΑΜ και η  αποτροπή  εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη!

“Αμαρτία” του που  στην δεκαετία του  πενήντα, μόνος αυτός, συστημικός πολιτικός, που μίλησε και ζήτησε  την νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Αυτό κι αν ήταν η μέγιστη “αμαρτία” του  για  τον σκληρό  πυρήνα μιας εκδικητικής και  “τυφλής”  Δεξιάς!

Τεράστια, ασυγχώρητη,  η  αποστασία  του. Κι  όμως. Εκ του αποτελέσματος η κατάληξη  της   ακραίας  σύγκρουσης του Παλατιού με τον Γεώργιο Παπανδρέου  ήταν η έλευση  της  Χούντας των Συνταγματαρχών, η φίμωση  της Δημοκρατίας και η  δοχοτόμηση της Κύπρου. Μπας και η αποστασία ήταν η έσχατη επιλογή για μια προσωρινή  ανακωχή; Μπας;

“Αμαρτία” του  το “βρώμικο ‘89”. Δηλαδή “αμαρτία” ο διάλογος, η στοιχειώδης συνεννόηση, η συναίνεση και η οριστική επούλωση των   ανοικτών πληγών του Εμφυλίου πολέμου!

“Αμαρτία” του η  προσπάθειά του  για   οριστική επίλυση της ονομασίας  του κρατιδίου των Σκοπίων. Αυτή κι αν  ήταν ασυγχώρητη “αμαρτία”. Γι αυτό  το σύμπαν του πολιτικού προσωπικού, παρασυρμένο από τον εθνοπατριωτικό λαικισμό  του Αντώνη Σαμαρά, όρμησε και “κατασπάραξε” κάθε ίχνος συνεννόησης με την  ηγεσία της ΠΓΔΜ!

“Αμαρτίες” του οι  μεταρρυθμιστικοί  του  σχεδιασμοί. “Αμαρτία” και η  πρόβλεψή του, ότι με τον  τρόπο που πορευόμαστε  θα καταλήξουμε όμηροι και υποταγμένοι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Με απλά λόγια.  Αντιστάθηκε στην Κατοχή. Ανοιξε διαύλους επικοινωνίας με τους κομμουνιστές και   ταξικούς αντιπάλους του. Συγχρόνισε τον  βηματισμό του με την  πορεία  της  Ευρώπης. Αρνήθηκε να υποχωρήσει στον λαικισμό.Και αφομοίωσε τα διδάγματα της  φιλελεύθερης  σκέψης και πρακτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου!

Κι  όμως  “εκτοπίστηκε” από την  εποχή  του. Ως “αντιλαικός¨, ως ¨αποστάτης” και  ως “προδότης”. Γι αυτό   σήμερα, γρονθοκοπημένοι,  τρομαγμένοι και  ζαλισμένοι από  την  χρεοκοπία και την   ασταμάτητη  κρίση,  όλο και περισσότεροι  υποκλίνονται στο  ανάστημά του. Γι  αυτό όλο και περισσότεροι λέμε από μέσα μας “στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα”. Και  γι αυτό όλο και περισσότεροι  αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι  οι “αμαρτίες”  του  Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν οι αρετές του!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ