Τρία αφηγήματα, το ένα χωρίς γραβάτα
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Τρία αφηγήματα, το ένα χωρίς γραβάτα

Αυτό που συνέβη στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα και στέρησε από τον Τσίπρα τη μεγάλη χαρά να φορέσει γραβάτα για να μην κυκλοφορεί πια σαν τον φτωχό συγγενή στα διεθνή fora είναι ότι συγκρούστηκαν τρία αφηγήματα:

Το αφήγημα του Τόμσεν (ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο), το αφήγημα του Σόιμπλε (ότι η Γερμανία δεν θα στερήσει χρήματα από τους ψηφοφόρους της για να τα δώσει στους Ελληνες μέσω της ελάφρυνσης του χρέους) και το αφήγημα του Τσίπρα (ότι πέτυχε με τις διαπραγματεύσεις του τη ρύθμιση του χρέους, οπότε η χώρα γυρίζει σελίδα και ότι σκίσαμε τα μνημόνια και σκίσαμε... γενικώς). 
Στη σύγκρουση αυτή ο Τσίπρας έχασε.

Το αφήγημα του Τσίπρα πετάχτηκε στα σκουπίδια διότι ο Σόιμπλε και ο Τόμσεν αποφάσισαν να μην αποφασίσουν και δεν μας έδωσαν ούτε ρύθμιση χρέους, ούτε δόση για να πληρώσουμε τα δάνειά μας τον Ιούλιο.

Τώρα ο Τσίπρας συσκέπτεται με τους «σοφούς» στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου για να βρουν ένα νέο αφήγημα, δηλαδή ένα νέο παραμύθι για να το πλασάρουν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στους πολίτες.
Κλείσιμο

Ο Σόιμπλε βέβαια πρότεινε μια λύση, έφερε στον Τσακαλώτο μια συμφωνία να υπογράψει, και ο Τσακαλώτος είπε ότι «αν υπογράψω αυτή τη συμφωνία, θα προκληθεί στην Ελλάδα τεράστια πολιτική κρίση. Θέλω χρόνο να το σκεφτώ». Και έτσι έληξε άδοξα το Eurogroup.
Τι εννοεί ο Τσακαλώτος λέγοντας «τεράστια πολιτική κρίση»; 

Προφανώς ότι αν υπογράψει μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν έξαλλοι επειδή ο Τσίπρας τούς έπεισε να ψηφίσουν τα μέτρα υποσχόμενος ότι στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται ρύθμιση του χρέους και ότι θα είναι τόσο σημαντικό αυτό που ο ίδιος θα φορέσει γραβάτα... Ακουσον, άκουσον! Κι αν γίνουν έξαλλοι οι βουλευτές, μπορεί να χάσει τη δεδηλωμένη και να αναγκαστεί να πάει σε εκλογές και να εκπαραθυρωθεί από το Μαξίμου.

Χρειάζεται λοιπόν χρόνο για να ψήσει τους βουλευτές του να κάτσουν στα αυγά τους και τους ρωτάει τώρα έναν-έναν, ψάχνοντας παράλληλα ένα νέο αφήγημα για να καλύψει την αποτυχία του. Ο Τσακαλώτος, εξάλλου, δεν είπε ότι δεν υπογράφει, είπε ότι χρειάζεται χρόνο να το σκεφτεί. Και αυτό κάνουν τώρα στο Μαξίμου, προσπαθούν να βρουν τι θα πουν για να δικαιολογηθούν.
Κατά πάσα πιθανότητα, θα βρουν κάτι να πουν διότι είναι εξπέρ στο ψέμα και θα συμφωνήσουν στο επόμενο Eurogroup με την πρόταση Σόιμπλε, εκλιπαρώντας να μπει στη συμφωνία μια πρόταση που θα λέει ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, για να έχουν να λένε.
Από την άλλη μεριά, οι δανειστές δεν έχουν κανέναν λόγο να μη μας δώσουν τη δόση, διότι ούτως ή άλλως θα την πάρουν πίσω την ίδια μέρα. Στην ουσία δεν θα μας δώσουν τίποτα, μια λογιστική εγγραφή θα κάνουν με την οποία θα μας δανείζουν 7,5 δισ. ευρώ και θα τα εισπράξουν ταυτόχρονα ως αποπληρωμή τόκων. Ετσι εμείς δεν θα πτωχεύσουμε.

Το να μαλακώσει ο Σόιμπλε τη στάση του πριν από τις γερμανικές εκλογές ας το αποκλείσουμε. Ο Τόμσεν, από την άλλη, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει μη βιώσιμο χρέος - το χρέος είτε πληρώνεται είτε πτωχεύει ο οφειλέτης, συνεπώς αργά ή γρήγορα ή θα γίνει ρύθμιση ή θα πτωχεύσουμε.

Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να μη συμφωνήσει με την πρόταση Σόιμπλε, θα βρεθούμε το καλοκαίρι χωρίς δόση και θα πρέπει να την πληρώσουμε με δικά μας λεφτά, δηλαδή με αυτά που έχει αποθησαυρίσει η κυβέρνηση από τους υπερβολικούς φόρους και δεν τα έχει επιστρέψει ως όφειλε στους προμηθευτές του Δημοσίου και στους φορολογούμενους στους οποίους χρωστάει επί μήνες.

Αν αυτό συμβεί, η χώρα δεν θα έχει πτωχεύσει προς το εξωτερικό αλλά ουσιαστικά το κράτος θα καταρρεύσει αφού ήδη λείπουν χρήματα από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Για τον ιδιωτικό τομέα δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε, δεν υπάρχει φράγκο ούτως ή άλλως, και δεν ενδιαφέρει και κανέναν απ’ ό,τι φαίνεται πέραν αυτών που πληρώνουν συνέχεια χωρίς να διαμαρτύρονται.
Βέβαια, το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι, τα μπάνια του λαού και το χρήμα των τουριστών θα απαλύνουν λίγο τον πόνο και θα τη βγάλουμε μέχρι τις γερμανικές εκλογές, ελπίζοντας τότε να πάρουμε κάτι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ