Η βλακεία δεν εξηγεί τη βία
antipas

Γιάννης Αντύπας

Η βλακεία δεν εξηγεί τη βία

Με αφορμή την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο υπήρξε μια τεράστια αντεπίθεση στα σόσιαλ μίντια, των «μένουμε Ευρώπη» στους ακραίους του «όχι», του «δεν πληρώνουμε» κοκ.

Ανασύρθηκαν παλιές διχαστικές και υβριστικές δηλώσεις και αναρτήσεις, προστέθηκαν τα πλάνα από την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό και το συμπέρασμα ήταν του τύπου «ιδού που οδηγεί το κήρυγμα μίσους».

Το θέμα θέλει προσοχή. Προφανώς και όσοι δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη με ψέματα και υπερβολές έχουν ευθύνες. Για τον κοινωνικό αυτοματισμό, για κρούσματα μπούλινγκ, για την άνοδο του φασισμού.

Ο οποίος φασισμός πατά πάνω στις δηλώσεις απαξίωσης της δημοκρατίας για να ανέβει το δικό του μονοπάτι προς την εξουσία. 

Κλείσιμο
Η τρομοκρατία, όμως, είναι κατι το διαφορετικό. Έχει πιο βαθιά αίτια. Κοινωνικά και ατομικά. Δεν μπορούμε να την εξηγήσουμε επειδή κάποια παιδιά άκουσαν, διάβασαν και είδαν λάθος δηλώσεις στη ζωή τους. 

Όσο λάθος και αν ήταν εκείνες οι δηλώσεις.

Για τους τρομοκράτες όσοι μένουν στα λόγια είναι βλάκες. Δειλοί. Ή και η άλλη όψη του «νομίσματος» που θέλουν να καταργήσουν. Του κράτους και της δημοκρατίας. Η βλακεία δεν εξηγεί τη βία. 

Αντιλαμβάνομαι την οργή από την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο. Αλλά, το αποτέλεσμα δε θα πρέπει να είναι ένας νέος διχασμός. Αν διαφέρουν σε κάτι όσοι δηλώνουν λογικοί από τους λεγόμενους «ψεκασμένους» είναι η αναλυτική σκέψη.

Η ψυχραιμία. Ότι δεν αφήνουν το θυμικό και τη σκοπιμότητα να κυριαρχήσουν επάνω τους. Πως ελέγχουν τα πάθη τους και σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους.

Η επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο πρέπει να ενώσει. Να επισημανθούν οι ακρότητες, αλλά όχι και να κατηγορηθούν ως ηθικοί αυτουργοί όσοι τις εκστόμισαν κάποτε. 

Απλά θα πρέπει όσοι είχαν υποπέσει στο λάθος της υπερβολής να κάνουν την αυτοκριτική τους. Δημόσια και με δυνατή φωνή. Για να αποκαταστήσουν την τάξη σε όσους ακούν. Στους ανθρώπους που δε θέλουν τη βία. Τη μεγάλη πλειοψηφία.

Οι τρομοκράτες ανήκουν σε μία μειοψηφία ανθρώπων η οποία ποτέ δε θα πάψει να υπάρχει. Θα βρίσκει πάντα αφορμές να οργανώνεται και να επιτίθεται. Έτσι είναι η ζωή. Οι λογικοί, όμως, δε θα πρέπει να τους κάνουν τη χάρη να τους εντάξουν στη σφαίρα της πολιτικής.

Δεν έχουν θέση στο φως της ημέρας. Ανήκουν στον οργανωμένο έγκλημα και αποτελούν αντικείμενο (κύριου) ενδιαφέροντος της αστυνομίας. 

Οι υπόλοιποι, όλοι μαζί, θα πρέπει να προστατέψουν τη δημοκρατία. Αν κάποιοι επιμείνουν να χρησιμοποιούν διχαστικό λόγο τότε δεν τους αξίζει η καταγγελία των πολιτικών τους αντιπάλων. Τους αξίζει η χλεύη του κόσμου.

Οι πολίτες αποφασίζουν. Αυτοί μπορούν να τρομοκρατήσουν τους τρομοκράτες και να κόψουν τον βήχα σε σκληρούς, νταήδες και τσάμπα μάγκες της πολιτικής. 

Αλλά η τρομοκρατία είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο για να γίνουμε και εδώ «ολυμπιακοί» και «παναθηναϊκοί». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK