Η θηλιά της γραβάτας
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Η θηλιά της γραβάτας

Αν μη τι άλλο, ο άνθρωπος αυτός είναι θεούλης της κωλοτούμπας. Δεν πέρασε  ούτε μια εβδομάδα από τότε που φώναξε τους δημοσιογράφους και πριν καν προλάβουν να τον ρωτήσουν, δήλωνε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως θα τρίβουμε τα μάτια μας από τη διαφαινόμενη  λύση του χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Εκμυστηρεύτηκε μάλιστα το “φόβο” του, πως θα αναγκαστεί να φορέσει και γραβάτα! ( αν και όπως λένε από το περιβάλλον του εδώ και καιρό  φλερτάρει με την ιδέα της γραβάτας κι όλο ρωτάει  να μαθαίνει και ψαχουλεύει τις γραβάτες που φορούν κάποιοι από τους συνεργάτες του). Οι δηλώσεις εκείνες αποδείχτηκαν το τέλειο άλλοθι για τους βουλευτές του που μετά από λίγο  είχαν κληθεί να δώσουν την ψήφο τους στο 4ο μνημόνιο παρά τις όποιες ενδεχομένως επιφυλάξεις μπορεί να είχαν.

Και χθες, τι βγήκε και είπε  ο άνθρωπος. Ότι ακόμα και με την πρόταση Σόιμπλε που αρνήθηκε να αποδεχθεί ο Τσακαλώτος  στο Eurogroup πόσο μάλλον σε μια καλύτερη λύση για την οποία συνεχίζουν να διαπραγματεύονται(με ποιόν άραγε;) το βέβαιο είναι πως με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές, προεξοφλώντας μάλιστα  πως αυτό θα γίνει και με πολύ καλά επιτόκια! Είναι ή δεν είναι, θεούλης επί γης ο άνθρωπος;

Και η μεγάλη του επιτυχία είναι που ακόμα μετά από τόσες και τόσες κωλοτούμπες, τόσα ψέμματα, τόσες οβιδιακές  αλλαγές και χαμαιλεοντισμούς που βγάζουν από τα ρούχα ακόμα και τους έχοντες κοντή μνήμη, υπάρχουν άνθρωποι που τον πιστεύουν. Που επενδύουν στο κάθε επόμενο ορόσημο που βάζει όχι μόνο για την κυβέρνηση του αλλά και μια ολόκληρη χώρα παρά τις  αενάως παταγώδεις προβλέψεις και εκτιμήσεις του με οτιδήποτε καταπιάνεται!
Έτσι τώρα, όλα τα πονταρίσματα στην 15 η Ιουνίου οπότε θα δοθεί η “νικηφόρα μάχη των μαχών” καθώς δεν υπάρχει επόμενη μέρα χωρίς λύση, ούτε για την αξιολόγηση, ούτε για την ποσοτική χαλάρωση και κυρίως για τη δόση των 7 δισ.
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα στα πιο μικρά πεζά και καθημερινά πράγματα που μας αφορούν όλους ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσιάζει διευρυνόμενη τρύπα στα έσοδα του (και μη ρωτάτε πως θα καλυφθεί καθώς υπάρχει η πάγια και δοκιμασμένη μ μέθοδος των περικοπών ή της αύξησης της συμμετοχής των  συνεπών ), τα δημόσια έσοδα επίσης παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση,  το επενδυτικό,οικονομικό χειρότερα δεν γίνεται , μεγάλη δε μερίδα του κόσμου ξεχνιέται με την πείνα των survivors και χαίρεται με τα έπαθλα φαγητού των νικητών.
Εδώ που τα λέμε στην κυβέρνηση πρέπει να κάνουν εικόνισμα τον Τούρκο παραγωγό  αυτού του τηλεπαιγνιδιού που κατάφερε να αποσπά  την προσοχή του κόσμου, από τα καθημερινά του προβλήματα και περνούν στο ντούκου και χωρίς γενική εξέγερση τα απανωτά μέτρα.
Μέτρα με τα οποία πίστευε αφελώς (για άλλη μια φορά) ο πρωθυπουργός πως θα έπειθε τους δανειστές να του δώσουν μια κάποια,  έστω φαινομενική, λύση για το χρέος.

Δυστυχώς όμως ,ο Σόιμπλε με τον Τόμσεν του επιφυλάσσουν την ίδια τύχη με τον Σαμαρά. Πάμε τώρα στην 15η Ιουνίου με την πλάτη στον τοίχο, μήπως κλείσει τουλάχιστον η αξιολόγηση και να δοθεί η δόση για να μη χρεοκοπήσουμε και τα υπόλοιπα προσεχώς. 
Τρόπος του λέγειν βέβαια το προσεχώς, γιατί στην καλύτερη περίπτωση να μας δώσουν την πρόταση Σόιμπλε με μια διατύπωση του τύπου θα εξετάσουμε ενδελεχώς το θέμα  μετά τον Αύγουστο του 2018, έτσι που να καλύπτεται το ΔΝΤ όχι για να μπει στο πρόγραμμα με λεφτά ,αλλά ως  επόπτης εμπειρογνώμονας. 

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα καλύπτει  τον Ντράγκι για να μας εντάξει στο QE, το οποίο μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε και μετά τις Γερμανικές εκλογές θα βάλλουν πλέον οι Γερμανοί στο τραπέζι και το 5ο μνημόνιο σε συνδυασμό φυσικά με τη λύση του χρέους!
Κι έτσι μάλλον θα αποδειχθεί πως η χρησιμότητα για τους δανειστές και τούτης της κυβέρνησης, έληξε με την ψήφιση των  επώδυνων τελευταίων μέτρων!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα