Κόμμα τιμημένο, κόμμα ελληνικό
Λέανδρος Ρακιντζής

Λέανδρος Ρακιντζής

Κόμμα τιμημένο, κόμμα ελληνικό

Με τη γέννηση του ελληνικού κράτους εμφανίσθηκαν και τα πολιτικά κόμματα, που τα κυριότερα απ’ αυτά πήραν την ονομασία τους από την προστάτιδα δύναμη στην οποία πρόσκειντο, το Αγγλικό του Αλεξάνδρου  Μαυροκορδάτου, το Γαλλικό του Ιωάννη Κωλέτη και το Ρωσικό του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

 Σαφώς η ονομασία τους προσδιόριζε την πολιτική τους θέση και τους δεσμούς που είχαν με τις μεγάλες προστάτιδες δυνάμεις. Αργότερα δημιουργήθηκαν άλλα κόμματα, που είχαν δεσμούς με ξένες δυνάμεις, όπως στην εποχή του εθνικού Διχασμού το μεν κόμμα των Φιλελευθέρων είχε ταχθεί με την Αντάντ, το δε λαϊκό με τις κεντρικές δυνάμεις με σύνθημα την ουδετερότητα.

Τα χρόνια πέρασαν και φυσικά την εποχή του ψυχρού πολέμου τα κόμματα είχαν ιδεολογικό προσανατολισμό, με τα αστικά κόμματα να ανήκουν στη Δύση. Μετά την κατάρρευση όμως του υπαρκτού σοσιαλισμού τα κόμματα πρόβαλλαν μεν τις ιδεολογίες τους, αλλά ουσιαστικά ήταν αρχηγικά και κατόπιν της εισόδου της χώρας στην Ε.Ε. κανένα κόμμα δεν προέβαλλε την εξάρτησή του από άλλη χώρα, που εάν υπήρχε ήταν πολύ χαλαρή. Το Grexit είναι ακριβώς η αντίθετη περίπτωση. Τελευταία γίνεται λόγος και με εκπομπές από συγκεκριμένο κανάλι για την ανάγκη στροφής της χώρας προς τη Ρωσία  και την ίδρυση φιλορωσικού κόμματος.

Μερικοί εξέλαβαν τη γνωστή δήλωση του κ. Σαββίδη, ότι ενισχύει την τάση αυτή και προσδίδει σοβαρότητα στην πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Προσωπικά πιστεύω, ότι ήταν απλώς μια επιχειρηματική κίνηση προσεγγίσεως της κυβερνήσεως και ότι η εποχή, που οι μεγάλες δυνάμεις αναμειγνύονταν  εμμέσως στα πολιτικά ζητήματα μιας χώρας με τη δημιουργία και ενίσχυση φιλικών προς αυτές κομμάτων έχει παρέλθει και το πολιτικό παιχνίδι  παίζεται πλέον δια της μέσω επιχειρηματικότητας οικονομικής διείσδυσης και εντεύθεν εξαρτήσεως. Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στην εποχή του Όθωνα με επώνυμα κόμματα μεγάλων δυνάμεων, αλλά εντός των κομμάτων μπορεί να υπάρχουν διάφορες τάσεις συνδέσεως με διάφορες χώρες, αλλά αυτό είναι ζήτημα ενδοκομματικό.

Κλείσιμο

Σαν μαθητές διαβάζαμε με συγκίνηση το ωραίο πατριωτικό ποίημα του Γ. Δροσίνη «Χώμα τιμημένο, χώμα ελληνικό», που όπως πληροφορούμαι έχει εξαφανισθεί από τα αναγνωστικά βιβλία του Δημοτικού, θύμα κι αυτό κάποιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Θα’ θελα λοιπόν κάποτε στο μέλλον κάποιος ποιητής αξιολογώντας τα κόμματα που άσκησαν εξουσία στην Ελλάδα, να γράψει ένα ποίημα για το ποιο προσέφερε περισσότερα σ’ αυτή  με τον τίτλο «Κόμμα τιμημένο, κόμμα ελληνικό». 

*Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Aρεοπαγίτης ε.τ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ