Η «διανομή μερίσματος» είναι ρεαλιστική και τεκμηριωμένη
staikouras

Χρήστος Σταϊκούρας

Η «διανομή μερίσματος» είναι ρεαλιστική και τεκμηριωμένη

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα συγκεκριμένη πρόταση για τη «διανομή μερίσματος» στην κοινωνία μέσω της άμεσης λήψης «αντιμέτρων», λόγω της μεγάλης υπέρβασης του δημοσιονομικού στόχου το 2016.

Υπέρβαση που οφείλεται βέβαια, κυρίως, στην υπερφορολόγηση των πολιτών και στην εσωτερική στάση πληρωμών του κράτους.

Συγκεκριμένα, η πρότασή του περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση συμμετοχής όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, την επαναφορά-μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%, την κατάργηση του φόρου στο κρασί και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%.

Αυτή η πρόταση:

Κλείσιμο
1ον. Είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέλαβε στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2016.

2ον. Είναι λελογισμένη. Εχει συνολικό κόστος 0,5% του ΑΕΠ, όταν η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για το 2016.

3ον. Είναι ρεαλιστική. Η διάθεση της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος προβλέπεται και ποσοτικοποιείται με συγκεκριμένο τρόπο στο 3ο Μνημόνιο (σελ. 1016, ΦΕΚ Α’ 94) και στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο (σελ. 5, το οποίο αν και το έχουμε επανειλημμένως ζητήσει ουδέποτε κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή).

Συγκεκριμένα, συνδυαστικά, προβλέπεται ότι το 40% του πλεονάσματος που θα επιτευχθεί, λόγω επιδόσεων υψηλότερων από τις αναμενόμενες, χρησιμοποιείται για ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

4ον. Είναι έγκαιρη. Σύμφωνα με την πρόσφατη, ταπεινωτική επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους θεσμούς τον Δεκέμβριο του 2016, «στην περίπτωση μιας μόνιμης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος, όπως αυτή διαπιστώνεται από τα ετήσια αποτελέσματα του Προϋπολογισμού που επικυρώνει η Eurostat, οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, σχετικά με τη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου». 

Συνεπώς, μετά τη δημοσιοποίηση από τη Eurostat των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το 2016, που έγινε στις 24 Απριλίου 2017, η κυβέρνηση μπορεί να θέσει αυτό το ζήτημα στους θεσμούς.

Ο τρόπος, ο χρόνος και η στόχευση της πρότασης της Ν.Δ. είναι εντός του υφιστάμενου πλαισίου. Αλλωστε, κάτι αντίστοιχο είχε η ίδια πράξει το 2014 με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Βέβαια, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη και τους μακροχρόνια ανέργους. Και όχι όπως πολύ πρόσφατα έπραξε η σημερινή κυβέρνηση. 
5ον. Είναι τεκμηριωμένη. Προφανώς και γνωρίζουμε ότι η διάθεση ποσού φέτος από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος πέρυσι επιβαρύνει την εκτέλεση του τρέχοντος Προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση όμως, όπως καταγράφει και ο κρατικός προϋπολογισμός (σελ. 59), προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ για το 2017, όταν ο στόχος είναι για 1,75% του ΑΕΠ. Συνεπώς, έχει το δημοσιονομικό περιθώριο να διανείμει κάποιο «μέρισμα».

Μάλιστα, αυτός ο στόχος βασίστηκε σε εκτίμηση πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ για το 2016 και, τελικά, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2016 είναι περίπου 4 φορές μεγαλύτερο. Με θετική, εν μέρει, επίδραση και για το 2017. Διευρύνοντας συνεπώς το δημοσιονομικό περιθώριο και καθιστώντας την πρότασή μας ακόμη πιο ρεαλιστική. 

Εκτός και αν η κυβέρνηση πλέον αμφιβάλλει για την επίτευξη του φετινού στόχου. 
Αλήθεια όμως, αν η κυβέρνηση αμφιβάλλει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ φέτος, προκειμένου να υλοποιήσει άμεσα κάποια «αντίμετρα», πόσο εφικτή είναι η υπέρβαση του 3,5% του ΑΕΠ για τουλάχιστον 4 χρόνια, προκειμένου να αρχίσει να υλοποιεί κάποια από τα «αντίμετρα» που η ίδια προτείνει για το μέλλον;
Επειδή «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια», καλούμε την κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά, να αποδεχθεί την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ.

* Τομεάρχης Οικονομικών Ν.Δ., βουλευτής Φθιώτιδας 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα