Να μας πουν οι Γερμανοί...
plantzos_kostas

Κωστής Πλάντζος

Να μας πουν οι Γερμανοί...

Μας προσβάλλει όλους, αλλά το λέω μπας και κάποτε ξυπνήσουμε...

Τρέχαμε και δεν φτάναμε την Δευτέρα οι Έλληνες δημοσιογράφοι για να διαβάσουμε το κείμενο της “προκαταρκτικής συμφωνίας” (preliminary agreement) της κυβέρνησης με τους θεσμούς, το οποίο διέρρευσε από την έγκριτη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας Handelsblatt. Να διαβάσουμε δηλαδή και να ενημερώσουμε τους Έλληνες για να ξέρουν τι δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση της χώρας μας και τι μας περιμένει για την επόμενη πενταετία.

Βάζω στην άκρη για λίγο την επιτυχία που είχε το “Πρώτο Θέμα” -δεν χρειάζεται “να ευλογούμε τα γένεια μας” για κάτι που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο- να αποκαλύψει πρώτο, από τις 29 Απριλίου ήδη, το προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο οριστικοποιήθηκε τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου στο Χίλτον. Ας πούμε ότι δεν υπήρχε.

Σημασία έχει να καταλάβουν όλοι πώς λειτουργούν η δημοκρατία, η πολιτική, η ενημέρωση και η κοινωνία ολόκληρη στα “κανονικά” κράτη της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου.

Κλείσιμο
Εκείνο που προσωπικά με εντυπωσιάζει είναι πως στην πρώτη από τις 53 σελίδες του κειμένου που διέρρευσε, πριν και από τον τίτλο του (Supplemental Memorandum of Understanding), έχουν προστεθεί δύο λέξεις που αποκαλύπτουν από πού προέρχεται το κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα: “Deutscher Bundestag” δηλαδή Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ας μην ακούσω φτηνές εξυπνάδες του στυλ “από εκεί ήρθε γραμμένο το κείμενο και το υπέγραψε ο Τσακαλώτος”.

Δείτε την πραγματική εικόνα:

- τα κείμενα της συμφωνίας δόθηκαν προφανώς από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην Γερμανική Βουλή, γιατί οι Γερμανοί βουλευτές που θα εγκρίνουν τη συμφωνία και την δόση για την Ελλάδα, πρέπει να είναι ενημερωμένοι. Εκεί τουλάχιστον, η Βουλή θεωρεί καθήκον της να ενημερώνεται πριν αποφασίσει και ψηφίσει.

- τα κείμενα δεν “διέρρευσαν” ούτε υπεκλάπησαν από την Handelsblatt. Στην Γερμανία θεωρείται αδιανόητο σκάνδαλο να ζητήσουν απαντήσεις ή στοιχεία οι δημοσιογράφοι και η κυβέρνηση να μην τα δώσει. Η κυβέρνηση κυβερνά και οι δημοσιογράφοι ενημερώνουν με στοιχεία τους πολίτες τους. Αυτό θέλουν οι πολίτες και για αυτό οι εφημερίδες στη Γερμανία παρουσιάζουν συνεχή άνοδο πωλήσεων, αφού οι πολίτες απαιτούν να ενημερώνονται.

- τα ίδια κείμενα δεν έχουν σταλεί ποτέ στην Ελληνική Βουλή.Με τη διαφορά ότι τα έχει στα χέρια της ήδη η ίδια η κυβέρνηση! Δηλαδή δεν χρειάζεται να τα ζητήσει από κανέναν ξένον. Κατά σύμπτωση, και οι Έλληνες βουλευτές θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για την Ελλάδα. Αλλά ενημέρωση “γιοκ” στη Βουλή. Μα τι ενημέρωση να τους δώσει η κυβέρνηση; Ένα χρόνο τώρα, οι βουλευτές ζητάνε να δουν το περσινό (!) Συμπληρωματικό Μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanding) αλλά η κυβέρνηση τους το κρύβει.

- τα ίδια κείμενα και πληροφορίες ζητούν καθημερινά από το υπουργείο Οικονομικών οι Έλληνες οικονομικοί συντάκτες, επίμονα και πιεστικά. Για αυτό βρίσκονται 10 και 15 ή 20 ώρες την ημέρα όπου γίνονται οι συναντήσεις, στα υπουργεία, στα ξενοδοχεία, στους δρόμους, ζητώντας τα στοιχεία από τους υπουργούς.

Και τι εισπράττουν από την κυβέρνηση; Άρνηση, ασάφεια, περιφρόνηση ή και ειρωνεία.

Δεν νευριάζουν και δεν το παίρνουν προσωπικά, ξέρουν ότι η προσβολή και η περιφρόνηση από τους υπουργούς της κυβέρνησης στρέφεται στον ελληνικό λαό, όχι στους ίδιους. Στρέφεται κατά των άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος που κατοχυρώνουν το δικαίωμα του λαού να πληροφορείται, να ενημερώνεται, να ξέρει, να μην είναι έρμαιο της άγνοιας και της ασάφειας.

Αλλά πρέπει να μην πτοηθούν, να επιμείνουν, να μην παραλείψουν τίποτα που θα μπορούσαν να κάνουν, για να φτάσουν στην είδηση και το στοιχείο που θα μεταδώσουν στον ελληνικό λαό για να γνωρίζει τι συμβαίνει στη χώρα. Και ίσως θα έπρεπε να εκθέτουν αυτούς που καθημερινά αρνούνται να απαντήσουν και να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους. Γιατί δεν ρωτάνε από βίτσιο, αλλά ως λειτουργοί της Ενημέρωσης και ως Πολίτες και οι ίδιοι...

Μετά από αυτά, απορεί κανείς ποιοι κάνουν την Ελλάδα πιο μικρή και αδύναμη; Πιο εξαρτημένη από τα ξένα κέντρα; Πιο φτωχή, αναξιοπρεπή και ανυπόληπτη;

Αν έχετε απορίες, ρωτήστε τους Γερμανούς να σας πουν... Αυτοί -τουλάχιστον- ξέρουν τι συμφώνησε η κυβέρνηση και πώς θα το εφαρμόσει. Και θα σας το πουν!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ