Ποιος επηρεάζει τώρα τον Τσίπρα, ποιες δουλειές κλείνει και πότε θα κάνει ανασχηματισμό και εκλογές...
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Ποιος επηρεάζει τώρα τον Τσίπρα, ποιες δουλειές κλείνει και πότε θα κάνει ανασχηματισμό και εκλογές...

Όσοι το τελευταίο διάστημα συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι άλλος άνθρωπος.

 Δεν είναι μόνο η εμφανισιακή του, λόγω και διαίτης, ανανέωση, αλλά και οι ιδέες καθώς και ο τρόπος που εφεξής προτίθεται να ασκήσει τη διακυβέρνηση. "Τέρμα οι ιδεοληψίες, δουλειές και επενδύσεις" είναι, λένε, το νέο μότο του Μαξίμου. Το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως ομολογούν και οι κοντινοί του άνθρωποι, ήταν ο μεγάλος του βραχνάς το τελευταίο εξάμηνο. 

Από τη στιγμή που ξεπέρασε τις όποιες αντιμνημονιακές αναστολές (και αποφάσισε οριστικά ότι η συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές είναι μονόδρομος και ο πραγματισμός η μόνη ορθή πολιτική που μπορεί να αποδώσει καρπούς και να βελτιώσει την εικόνα της χώρας και της κυβερνήσεως) ήταν φυσικό και επόμενο η εντολή στον Τσακαλώτο να είναι: "Ευκλείδη, κάνε οτιδήποτε χρειάζεται για να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η αξιολόγηση". 

Και θα είχε όντως κλείσει νωρίτερα αν -πέραν των καθυστερήσεων της κυβερνήσεως- δεν υπήρχε και η διελκυστίνδα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Διελκυστίνδα, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ενδεχομένως θα είναι και η αιτία για επιπλέον καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή "μπορεί να μην οριστικοποιηθεί η συμφωνία στις 22 Μαΐου και να πάει για τον Ιούνιο. Ό,τι θα κλείσει είναι σίγουρο, όμως δεν είναι βέβαιο πως αυτό θα γίνει στο ερχόμενο Γιούρογκρουπ". 

Κλείσιμο
Σε κάθε πάντως περίπτωση, ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος το σύνολο των αξιώσεων της τρόϊκας, γνωρίζει ότι, ανατινάζοντας τις γέφυρες με την ριζοσπαστική αριστερά και μετακομίζοντας στο στρατόπεδο της νουνεχούς σοσιαλδημοκρατίας, η μόνη περίπτωση πλέον για να ανακάμψουν σε δημοφιλία αυτός και το κόμμα του είναι να αποδώσουν τα νέα επαχθή μέτρα που θα ψηφιστούν στις 16 ή 17 Μαΐου, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κίνα. Και για να αποδώσουν χρειάζεται χρόνος, συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πάνω απ' όλα επενδύσεις, κυρίως ξένες, που θ' αλλάξουν το κλίμα στη χειμαζόμενη αγορά, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα βγάλουν, μετά από οκτώ χρόνια, τη χώρα από την ύφεση και θα αυξήσουν το ΑΕΠ, που αποτελεί προϋπόθεση για πολιτικές αναδιανομής στο μέλλον. 

Αναμφισβήτητα ο στόχος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και είναι αρκετοί αυτοί που αμφιβάλλουν ότι μπορεί να τον επιτύχει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όχι μόνον λόγω "αμαρτωλού παρελθόντος", της επαμφοτερίζουσας δηλαδή δημοσιονομικής και οικονομικής συμπεριφοράς από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, αλλά και επειδή  συνεχίζει την πολιτική σύγκρουσης και διχασμού με τους αντιπάλους της, όχι μόνον τους κομματικούς, αλλά και τους επιχειρηματίες και τα Μήντια που θεωρεί πως ανήκουν στον "παλαιό κόσμο της διαπλοκής" και οι οποίοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της νέας εξουσίας. 

Πάντως -και επειδή η στρατηγική Τσίπρα είναι όντως να προσπαθήσει να εξαντλήσει, ει δυνατόν, την τετραετία- κάποιοι συνεργάτες του, τη γνώμη των οποίων υπολήπτεται ο πρωθυπουργός, του εισηγούνται, "τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση και έχει δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές να επιδιώξει τη συννενόηση και τη συναίνεση και να  κάνει επιθέσεις φιλίας, ιδίως στα κόμματα και τις κινήσεις του κεντρώου χώρου, προκειμένου να φτιαχτεί ένα πατριωτικό και λαϊκό μέτωπο εθνικής ανασυγκρότησης, κάτι αντίστοιχο με την Εθνική Λαϊκή Ενότητα του Ανδρέα Παπανδρέου". Βεβαίως, όλα αυτά είναι καλά, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει την επαφή με τον κόσμο της εργασίας και της αριστεράς, όμως δεν φέρνουν επενδυτές, δεν  δημιουργούν θέσεις εργασίας ούτε παράγουν πλούτο που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και η κυβέρνηση για να αντιστρέψει στην επόμενη διετία το αρνητικό γι' αυτήν κλίμα. 

Γι' αυτό ο Αλ. Τσίπρας δημιουργεί ένα ολιγομελές σχήμα, στο οποίο θα μετέχουν οπωσδήποτε οι Σταθάκης, Φλαμπουράρης, Σπίρτζης, Πιτσιόρλας, Χαρίτσης και το οποίο θα αναλάβει, υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού να συντονίσει την "επενδυτική επίθεση" που ξεκινά από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα με το ταξίδι στην Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Πεκίνο θα υπογραφεί Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας, που θα προβλέπει κινεζικές επενδύσεις πολλών δις την επόμενη τριετία στη χώρα μας. Όχι μόνον σε υποδομές, αλλά και σε δίκτυα. Μεταξύ αυτών είναι και η ενεργειακή διασύνδεση όλων των νησιών με το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, κάτι που, εκτός των προφανών πλεονεκτημάτων, θα μειώσει και κατά 500 εκατ. τις ζημιές της ΔΕΗ και θα δώσει τη δυνατότητα για μειωμένα τιμολόγια. Εξάλλου αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οι Κινέζοι αγόρασαν το 24% του ΑΔΜΗΕ. 

Εκτός από τους Κινέζους η κυβέρνηση περιμένει τους επόμενους μήνες να ξεκινήσουν και οι Ιταλοί, που πήραν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα έργα στους σιδηροδρόμους. Επίσης, αναμένεται να ξεκινήσει η επένδυση (logistics, διαμετακόμιση, ξενοδοχεία κ.α.) αξίας 350 εκατ. στον νέο προβλήτα του Πειραιά. Υπάρχουν σε εξέλιξη οι επενδύσεις στα αεροδρόμια και τα λιμάνια που εκτός από τις πολλές θέσεις εργασίας -και μάλιστα αρκετές μόνιμες- που ως είναι φυσικό θα αλλάξουν την εικόνα της αποεπένδυσης που υπήρχε μέχρι τώρα. Ακόμη είναι ο τουρισμός που φέτος θα έχει και νέα αύξηση, ενώ έχουν υποβληθεί σχέδια από ιδιώτες για ανέγερση και νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Μεταξύ αυτών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τουρισμό είναι και η γερμανική TUI, η οποία ζητά να συμμετέχει σε μεγάλη επενδυτικά πρότζεκτ, επειδή διαβλέπει συνεχή αύξηση του ελληνικού τουρισμού στα επόμενα χρόνια. Επιπροσθέτως, επενδύσεις στα ψηφιακά δίκτυα, αξίας 550 εκατ., προωθεί ο υπουργός Νίκος Παππάς, ενώ στο υπουργείο του Χρ. Σπίρτζη συνεχίζονται τα έργα εκατομυρίων στους αυτοκινητοδρόμους και εν γένει στις υποδομές. Επενδύσεις πολλών εκατ. ευρώ, υπό την μορφή ΣΔΙΤ, αναμένονται να υπάρξουν και στον τομείς της ΕΥΔΑΠ και των ΕΛΤΑ. Ένα επίσης επενδυτικό σχέδιο, αξίας πολλών εκατ. ευρώ που εκτός της μεγάλης προστιθέμενης αξίας θα προσφέρει και χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας είναι αυτό της επαναλειτουργίας των ναυπηγείων σε Σκαραμαγκά, Ελευσίνα και Σύρο. Ο υφυπουργός Οικονομίας και αρμόδιος για τις επενδύσεις Στέργιος Πιτσιόρλας εμφανίζεται βέβαιος ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει και τα τελευταία εμπόδια, μεταξύ των οποίων και τις κοινοτικές ενστάσεις, και οι ξένοι επενδυτές, που σε συνεργασία με εγχώριους συνεταίρους τους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, θα ξαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία. Ενώ θεωρεί ότι τελείωσε και η οδύσσεια του Ελληνικού και τους επόμενους μήνες, "αν όχι το 2017 σίγουρα το 2018" θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. 

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως ο Στέργιος Πιτσιόρλας έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον προνομιακούς συνομιλητές του πρωθυπουργού και από τον οποίον ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει πολλά για να αλλάξει, προς το εύκρατον, το κλίμα για την κυβέρνηση. Όχι μόνον επειδή έχει την αρμοδιότητα των επενδύσεων, αλλά επειδή είναι από εκείνα, τα λίγα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν διακατέχονται από ιδεοληψίες, έχουν πρακτικό πνεύμα και εμπειρία -λόγω πρότερης επιχειρηματικής δράσης- από τους κανόνες και τη λειτουργία της αγοράς και το κυριότερο διαπνέεται από πνεύμα συνεργασίας με τους ξένους, ενώ είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό και της συνεργασίας, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο, με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει ενδεχομένως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τον πρωθυπουργό υποστηρίζει πως "τώρα βρισκόμαστε στον αστερισμό του Στέργιου. Η πρώτη περίοδος της κυβέρνησης (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2015) σηματοδοτήθηκε, μιλώντας σχηματικά, από τον Βαρουφάκη. Ήταν η εποχή του αντιμνημονίου. Η δεύτερη (Σεπτέμβριος '15 και μέχρι σήμερα) ήταν η εποχή του Νίκου, του Παππά. Ήταν η εποχή της αποκατάστασης των σχέσεων με τους ξένους και της σύγκρουσης στο εσωτερικό προκειμένου αφενός να ισοφαρίσουμε τις εντυπώσεις από τη μνημονιακή στροφή και αφετέρου για να κερδίσουμε ερείσματα και δύναμη στο κράτος και το επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Τώρα, μπαίνουμε στην εποχή του Στέργιου, με στροφή στον  οικονομικό ρεαλισμό και την καταλλαγή των πολιτικών παθών, όπου τα πάντα, μεταξύ των οποίων και η τύχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθούν από τον όγκο και την αξία των επενδύσεων και ιδιαίτερα των ξένων". 

Η κυβέρνηση μπορεί να εισέρχεται στον "αστερισμό και την εποχή του Στέργιου" όμως εάν η κυβέρνηση δεν αντιστοιχηθεί στη ΝΕΠ (Νέα Πολιτική μετά την αξιολόγηση) του Τσίπρα δύσκολα θα μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα. Ο ανασχηματισμός και ο αναπροσανατολισμός ως προς τα (νέα) καθήκοντα των μελών του υπουργικού συμβουλίου είναι, λένε, εισήγηση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και συνεργατών του πρωθυπουργού, όπως ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως ανασχηματισμό χρειάζεται και το γραφείο του πρωθυπουργού. "Αν οι επιτελείς του Μαξίμου δεν βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε θέματα στρατηγικής, πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας θα έχουμε πολλά προβλήματα, ειδικά τώρα με τα μέτρα που παίρνουμε" μας λέει προβεβλημένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ανασχηματισμός πάντως της κυβερνήσεως άμεσα δεν θα υπάρξει.

Κάποιες επιδιορθώσεις, ενδεχομένως και πολλές, θα γίνουν το Φθινόπωρο. Η περίοδος του θέρους θα είναι περίοδος βαθμολόγησης της ικανότητας των υπουργών και υφυπουργών να ανταποκριθούν στα νέα καθήκοντα μετά την δεύτερη αξιολόγηση. Ο Τσακαλώτος θα παραμείνει στο πόστο του για να επιχειρήσει και τη δοκιμαστική έξοδο, για μικρό ποσό 2-3 δις, στις αγορές, με επιτόκιο κάτω από 5% τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί το ίδιο και με τον υπουργό Οικονομίας Παπαδημητρίου, ο οποίος, όπως λένε κυβερνητικές πηγές αλλά και παράγοντες της αγοράς, δεν ανταποκρίθηκε με επάρκεια στα καθήκοντα και τις προκλήσεις του πόστου του. 

Εν κατακλείδι και συνοψίζοντας. Ο Τσίπρας για να μπορέσει να ανακάμψουν αυτός και το κόμμα του θα πρέπει τα μέτρα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση να αποδώσουν. Για να αποδώσουν χρειάζεται να μπει τέρμα στις ιδεοληψίες και φυσικά χρόνος. Ορισμένοι από τους συνεργάτες του τάσσονται υπέρ των εκλογών τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2018, προκειμένου να μην εισπράξει τη φθορά από τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1/1/2019. Ο ίδιος όμως, προσώρας τουλάχιστον, φαίνεται να συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας επειδή θεωρούν πως τα μέτρα θα έχουν αποδώσει και το κλίμα θα έχει αλλάξει άρδην καθώς εκτός από την εικαζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας στο μεσοδιάστημα θα εμφανιστούν προβλήματα και στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς η συνεχής επίκληση των εκλογών θα αποδειχθεί αδιέξοδη.

Μάλιστα, όσοι τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας φέρνουν ως πρόσθετο επιχείρημα τα πλεονάσματα. Λένε δηλαδή ότι και το 2017 το πλεόνασμα θα είναι πάλι κοντά στο 4% καθώς αρκετά έσοδα, όπως το 1,2 δις της Φράπορτ, τα 500 εκατ. των Κινέζων κ.α. που είχαν προϋπολογιστεί για τι 2016 θα περιληφθούν τελικά στο 2017. Το ίδιο πιθανολογούν ότι θα συμβεί και το 2018 αφού η απομάκρυνση των εκλογών και η πολιτική σταθερότητα, που φέρνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θα λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία και ιδιαίτερα στην προσέλκυση των επενδύσεων που θα αλλάξουν (εκτός φυσικά δραματικού απροόπτου ή εξωγενούς παράγοντα που αφορά την σταθερότητα ευρύτερα της περιοχής) άρδην το κλίμα και θα βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη, την ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές.

Και βέβαια την πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά, αφού στην κυβέρνηση θεωρούν σίγουρη την ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αυτό είναι το κυβερνητικό αφήγημα. Αν τώρα θα συμφωνήσει μαζί του και η πραγματικότητα είναι μια άλλη υπόθεση. Το παρελθόν των επιδόσεων της κυβερνήσεως δεν είναι πάντως σύμμαχος στην αισιοδοξία του Τσίπρα και ιδιαίτερα στη "στρατηγική του 2+4 χρόνια" διακυβέρνησης ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ