Μας έχουν… γραμμένους
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Μας έχουν… γραμμένους

Τώρα που επίκειται η ψήφιση των νέων μέτρων που θα μας κάνουν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη μέχρι και το 2020 υπάρχει ένα γεγονός που περνά απαρατήρητο και έχει μεγάλη  σημασία.

Ένα γεγονός που αποτελεί έμπρακτη και εξόφθαλμη απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις  μας αλλά και η τρόικα αδιαφορούν πλήρως για την κατάσταση και τα βάρη που σηκώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες. Και από την Τρόικα  απαιτήσεις δεν μπορούμε να έχουμε. Χρήματα μας δάνεισαν και θέλουν να τα πάρουν πίσω. Το πόσο επώδυνες θα είναι οι επιπτώσεις  στους έλληνες είναι κάτι που θα έπρεπε -υπό φυσιολογικές συνθήκες - να απασχολεί τις κυβερνήσεις μας.

Στην προσπάθεια της αύξησης των εσόδων και της συλλογής των φόρων έγιναν τα χρόνια του μνημονίου πάρα πολλά. Ψηφίστηκαν ειδικοί και πολύ σκληροί νόμοι, δημιουργήθηκαν ηλεκτρονικά συστήματα για αυτοματοποιημένες κατασχέσεις, συγκροτήθηκε η Αρχή   Δημοσίων Εσόδων και μάλιστα κατ’ απαίτηση της Τρόικας θεσπίστηκε η  ανεξαρτησία της ώστε να μην παρεμβαίνει η Κυβέρνηση, φτιάξαμε οικονομική αστυνομία ενώ μέχρι και η τροχαία απέκτησε συστήματα να ελέγχει αν οι οδηγοί που ελέγχει χρωστούν χρήματα στο Δημόσιο.

Μπορεί κανείς να διαφωνήσει  με όλα αυτά; Όχι ασφαλώς. Μπορεί να  έγιναν επιμέρους υπερβολές αλλά σε γενικές γραμμές ήταν αναγκαία. Όμως στο σκέλος των δαπανών του Δημοσίου, τι έγινε αυτό το διάστημα; Και μην πάει ο νους σε απολύσεις από το Δημόσιο ή άλλα ανάλογα μέτρα. Επιβλήθηκαν οριζόντια περικοπές και πέραν αυτού τίποτε.

Κλείσιμο
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που έχει την ευθύνη να ελέγχει τις δαπάνες, υπάρχουν μόνον 12, καλά διαβάσατε μόνον δώδεκα ελεγκτές για τις δαπάνες του Δημοσίου! Δώδεκα υπάλληλοι  που καλούνται να ελέγχουν καθημερινά τις δαπάνες των 10.800 φορέων της γενικής κυβέρνησης! Eβαλαν -με το δευτερο μνημόνιο- κι ένα ηλεκτρονικό συστημα παρακολούθησης σε ζωντανό χρόνο των δαπανών και θεωρούν οτι διασφαλίστηκε το ζήτημα των δαπανών. Οι συγκεκριμένοι 12 ελεγκτές, στελέχη με  ικανότητες και προσόντα που μπορούν άνετα να  απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, καλούνται να ελέγχουν τις δαπάνες των υπουργείων ανάλογα με τους κωδικούς, να τσεκάρουν τα διαθέσιμα κονδύλια  πριν το Δημόσιο αναλάβει δεσμεύσεις, ακολούθως να ελέγχουν αν οι δαπάνες έγιναν νόμιμα κόκ.  Ούτε ένας ανά υπουργείο. Χωριά τους Δημους, τους οργανισμούς του Δημοσίου κλπ

Με όση αυταπάρνηση ή αν προτιμάτε ηρωισμό, οι συγκεκριμένοι 12 ελεγκτές κάνουν τη δουλειά τους είναι προφανές ότι ανθρωπίνως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο της εργασίας που καλούνται να διεκπεραιώσουν. Δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο σύστημα ελέγχου  εσόδων, επιβλήθηκαν εξοντωτικοί φόροι, βρέθηκε η μισή Ελλάδα χρεωμένη, καθημερινά χάνουν πολίτες τις περιουσίες τους, η κυβέρνηση θέλει να βάλει συσσίτια σε όλα τα σχολεία γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε, αλλά τους αρκούν δώδεκα υπάλληλοι για να ελέγχουν τις δαπάνες του Δημοσίου. Κατά τα άλλα η ΔΕΗ προσλαμβάνει αρχαιολόγους…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα