Ένας καλός λόγος για να... σταυροκοπιέται ο κ. Τσίπρας
anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Ένας καλός λόγος για να... σταυροκοπιέται ο κ. Τσίπρας

Με την διαπραγμάτευση να συνεχίζεται ως ένα κακοστημένο «θέατρο του παραλόγου» -καθώς όλα έχουν συμφωνηθεί και η δήθεν... αγωνία των ολονύχτιων επαφών με την Τρόικα εξαντλείται σε επικοινωνιακές μικρολεπτομέρειες- αξίζει ίσως να σταθούμε σε ένα από τα μεγάλα παράδοξα των αέναων αυτών συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της

Και αυτό δεν είναι άλλο από τα πρωτογενή πλεονάσματα-«μαμούθ», που η Αθήνα καλείται να πετύχει, την ώρα μάλιστα που εκείνη -υποτίθεται ότι- θα έπρεπε να προσπαθεί να αποκρούσει μια τέτοια απαίτηση.

Πράγματι, όταν ακόμα και σημαντικοί Ευρωπαίοι παράγοντες, όπως προσφάτως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συντάσσονται με την γραμμή του ΔΝΤ και συμφωνούν ότι είναι παράλογο να ζητείται από την Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα τρία, πέντε ή δέκα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση… κραδαίνει ως «όπλο» της στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της, το γεγονός ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, οκτώ φορές μεγαλύτερο, από αυτό που προέβλεπε η σχετική συμφωνία-στόχος με τους δανειστές. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά οκτώ φορές μεγαλύτερο από τις προβλέψεις!

Πώς το πέτυχε; Με κόπο, ιδρώτα, θυσίες και αίμα -των Ελλήνων φορολογουμένων, των μισθωτών, των συνταξιούχων. Με «αποψίλωση» της ελληνικής οικονομίας, από την οποία κατάφερε να στερήσει πόρους εξόχως σημαντικούς και αναγκαίους για επενδύσεις και για την δημιουργία απασχόλησης. Προσέφερε έτσι στο ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών -και δη, στον κ. Σόιμπλε, που... τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση- το επιχείρημα που αναζητούσαν, ώστε να διατηρήσουν την απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από την Ελλάδα και για τα επόμενα «Χ» χρόνια. Και αυτός, θα έλεγε κανείς, δεν είναι λόγος για να… πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός, όπως έκανε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αλλά περισσότερο για να προβληματίζεται.

Κλείσιμο
«Κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα» είπε χαρακτηριστικά, παραβλέποντας το γεγονός ότι η Αθήνα θα έπρεπε να διεκδικεί την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αντί να παραδίδει οκτώ φορές υψηλότερο πλεόνασμα από αυτό που της ζήτησαν, δεσμεύοντας έτσι την οικονομία και τις επόμενες κυβερνήσεις σε απαιτήσεις που είναι σχεδόν ανέφικτο να ικανοποιηθούν, αν δεν «στραγγαλιστεί» και ο τελευταίος οικονομικός πόρος των Ελλήνων πολιτών.

Είναι μετά να μην... σταυροκοπιέται ο κ. Τσίπρας;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ