PROTOTHEMA

Blogs

Ελεος πια με το φετίχ της Κυριακής!

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 
Ενα πράγμα που σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο έχει λυθεί από... την ίδια τη ζωή, την αγορά, τους εμπλεκόμενους φορείς, στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια συνεχίζει να αποτελεί σίριαλ: το αν και πότε θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ και δεκαετίες η απίστευτη αυτή υπόθεση ενός τόσο απλού, ξεκάθαρου αλλά και ζωτικού ζητήματος στη λειτουργία της οικονομίας έχει λυθεί στις τοπικές κοινωνίες «με τα μάτια», όπως λέει και ο λαός. Τουτέστιν, οι έμποροι που διατηρούν μαγαζιά σε τουριστικές περιοχές έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους και τα ανοίγουν και τα κλείνουν ό,τι ώρα θέλουν ή, καλύτερα, ό,τι ώρα απαιτεί η αγορά.

Στα αστικά κέντρα είναι σίγουρα πιο σύνθετο το ζήτημα και υποτίθεται ότι με το να μην ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές προστατεύονται οι αδύναμοι, δηλαδή τα μικρά εμπορικά, αλλά και τα χασάπικα και τα μανάβικα σε σχέση με τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ αντίστοιχα.

Να που εδώ βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μια απόλυτα κομμουνιστική-παλαιολιθική αντίληψη, άσχετη με τη σημερινή πραγματικότητα όχι μόνο λόγω κρίσης, αλλά και της σύγχρονης οπτικής γύρω από τη λειτουργία της οικονομίας. Προσοχή, δεν το γράφω για τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αφού και επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το ίδιο γινόταν. Μάλιστα στην τελευταία φάση διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων υποθετικά φρέναρε το άνοιγμα της αγοράς από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλλον μια πολύ ωραία δικαιολογία για να μην εφαρμοστεί κάτι που στην Ελλάδα έπρεπε να το βάλει ως όρο η τρόικα σε κάποιο μνημόνιο ενώ σε όλο τον κόσμο ισχύει ανέκαθεν.
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα δώσει δουλειά στους εργαζομένους των μεγάλων εμπορικών γιατί οι πολυεθνικές, που συνήθως είναι οι ιδιοκτήτριες, δεν ρέπουν προς τη μαύρη εργασία και πληρώνουν έστω και λίγες υπερωρίες πια.

Οι μικροί μαγαζάτορες είναι βέβαιο ότι αν ερωτηθούν (οι ίδιοι και όχι οι συνδικαλιστές) στην πλειοψηφία τους θα απαντήσουν καταφατικά για το αν πρέπει να ανοίγουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές, ειδικά όσοι πιστεύουν ότι κάτι θα πουλήσουν στη γειτονιά. Επιτέλους, σε μια εποχή που ο κόσμος καίγεται ακόμη και για ένα ευρώ, ας δουλέψουν και δύο Κυριακές.

Η συνήθεια της βόλτας μαζί με κάποια ψώνια θα επεκταθεί και αυτή την ημέρα της εβδομάδας - ειδικά στην Ελλάδα που έχει τόσο καλό καιρό. Ελεος πια με την τόση υποκρισία και ανοησία!
Καλό είναι στην Αθήνα να δουλέψουν όσα μαγαζιά έχουν σχέση με τον τουρισμό, ο οποίος αυξάνεται ραγδαία κάθε χρόνο, και να διαφοροποιήσουν το ωράριό τους έτσι ώστε να έχουν κέρδος. Εξάλλου σ’ αυτή τη ζωή δεν έχασε ποτέ κανείς δουλεύοντας παραπάνω, τουλάχιστον στο οικονομικό σύστημα που ζούμε. Ή όχι;

Φαιη21/06/201718:44

Οι εκκλησίες πάντως "λειτουργουν"όλες της Κυριακές. ....

Απάντηση
Νίκος20/06/201713:39

Κράτος πρέπει να πληροφορήσει εργαζόμενους και καταναλωτές για τηλέφωνα αναφοράς παρανομιών εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονομικών, φορολογικών, υγειονομικών, παραβατών εργοδοτών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών, προς αποκατάσταση νομιμότητας σε πραγματική οικονομία αγοράς.

Απάντηση
Ιωάννα15/06/201713:43

Σκοπός λειτουργίας καταστημάτων Κυριακή είναι αύξηση κερδών επιχειρηματιών όχι με προσωπική εργασία ιδίων, αλλά με ξεζούμισμα σε βάρος αναξιοπαθούντων ομήρων υπαλλήλων για διατήρηση απασχόλησης χαμηλόμισθης-ανασφάλιστης επιβίωσης.

Απάντηση
Νίκος Ζέρβας 14/06/201723:47

To μέτρο είναι ραμένο κομμένο στα μέτρα των πολυκαταστημάτων .Η Κυριακή θα είναι ο αργός θάνατος των μικρών μαγαζιών ( μιλάμε για τα μεγάλα αστικά κέντρα ) και το γνωρίζετε πολύ καλά .Αυτός είναι εξάλλου ο σκοπός κι ο στόχος ! Πότε νοιάστηκαν τελευταία για την μεσαία τάξη για να νοιαστούν τώρα ;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία