Αν δεν πάρουμε το χρέος, ο Τσίπρας ακυρώνει τα μέτρα, θα σέβεστε!
pollatos

Μάκης Πολλάτος

Αν δεν πάρουμε το χρέος, ο Τσίπρας ακυρώνει τα μέτρα, θα σέβεστε!

Και τι δεν είπε ο πρωθυπουργός μας Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Ant1.

Σταχυολογώ μερικές από τις δηλώσεις του:

«Ποια μέτρα; Έχουμε μέτρα το 2017; Έχουμε για το 2018;», 
«αυτά τα μέτρα, για τα οποία μου ασκείτε κριτική, είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα», 
«δεν πουλήσαμε μπιρ παρά. Πήραμε πολύ υψηλά τιμήματα σε όσες έχουμε κάνει και πήραμε και επενδύσεις», 
«έχετε την αίσθηση ότι υπάρχει τώρα αυτή η απονομιμοποίηση στην ελληνική κοινωνία για τη σημερινή κυβέρνηση; Δεν υπάρχει», 
Κλείσιμο
«η φορολογία είναι ίδια και λίγο περισσότερη από ό,τι ήταν πριν. Λίγο, ελάχιστα»,
«μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που η ελληνική οικονομία έπρεπε να πάρει για να φτάσουμε στους στόχους του προγράμματος»,
«ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός, αλλά έληξε με σκορ θα έλεγα θετικό».

Και βέβαια τα κολακευτικά λόγια για Σόιμπλε και Μέρκελ. Πάνε οι εποχές που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε «Μερκελιστές» τους πολιτικούς αντιπάλους του που συνομιλούσαν με την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

«(Η Μέρκελ) είναι μια πολιτικός, η οποία έχει συναίσθηση της ευθύνης και θα έλεγα –τολμώ να το πω- ότι παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κεντροδεξιό κόμμα, είναι ανοιχτόμυαλη» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο Σόιμπλε είναι ένας πολύ σοβαρός και σεβαστός πολιτικός και "αντίπαλος"».

Και όχι, στη συνέντευξή του στον Ant1 ο κ. Τσίπρας δεν αποθέωσε την Λαγκάρντ και τον Τόμσεν του ΔΝΤ. Όχι ακόμη...

Αυτό όμως που τα σπάει είναι ο ισχυρισμός του Αλέξη Τσίπρα, ότι τα νέα μέτρα που μας φορτώνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για το 2019 και το 2020 δεν θα εφαρμοστούν αν οι πιστωτές δεν δώσουν λύση στο χρέος της Ελλάδας.

«Πολύ απλά, το έχω δηλώσει ευθαρσώς και δεν φοβάμαι να το ξαναπώ. (σσ.Τα μέτρα) Δεν θα εφαρμοστούν, κύριε Χατζηνικολάου αν δεν πάρουμε τη λύση για το χρέος» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μέσα στην πολλή του έπαρση να διαβεβαιώσει τους σανοφάγους ότι τελικά δεν θα υλοποιήσει τα νέα μέτρα -για 4 δισ. από μειώσεις συντάξεις και αύξηση φορολογίας μιλάμε- που θα ψηφίσουν οι βουλευτές του, ο Τσίπρας παραδέχθηκε ότι είναι κι άλλες φορές που άλλα ψήφιζε η Βουλή κι άλλα έκανε η κυβέρνησή του. Είναι κι άλλες οι φορές, το ομολόγησε ξεκάθαρα, που σχεδόν περιέπαιξε τη Βουλή, λες και είναι το παιχνιδάκι του. 

Στο ερώτημα πώς θα πάρει πίσω τα μέτρα, αφού θα τα έχει ψηφίσει, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αλήθεια; Μία κυρίαρχη κυβέρνηση, δηλαδή δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι το οποίο έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; ΄Η θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;».

Μια τέτοια παραδοχή με αφήνει άφωνο.Σχεδόν δηλαδή. Όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και πολλές οι φορές που έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις έναν πρωθυπουργό να λέει δημοσίως ότι δεν θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Να τον ακούς να υπογραμμίζει ότι οι συμφωνίες υλοποιούνται ad hoc. Γιατί είναι άλλο πράγμα να έχεις το προηγούμενο της αλλοπρόσαλλης στάσης στο δημοψήφισμα του 2015. Άλλο να ξέρεις ότι έχει αποδεχθεί πως δεν έλεγε αλήθεια όταν υποσχόταν σκίσιμο μνημονίων, άλλωστε όλοι οι πολιτικοί λένε ψέματα, σωστά; Κι είναι άλλο πράγμα να προαναγγέλλει ότι θα ακυρώσει τα μέτρα αν δεν πάρει τη λύση για το χρέος. Και βέβαια,ο Αλέξης Τσίπρας δεν περιγράφει ποια λύση θέλει για το χρέος. Γιατί μάλλον είναι έτοιμος να δεχθεί ό,τι κι αν του δώσουν, εν είδει ελεημοσύνης, οι δανειστές.

Αντιλαμβάνεται όμως ο πρωθυπουργός μας τι εντύπωση δίνει όταν από τη μια γλύφει τη Μέρκελ, ενώ διαβεβαιώνει πως θα ψηφίσει αυτά που μας έλεγε ότι δεν θα δεχθεί;

Νομίζει κάποιος ότι οι ξένοι και οι Έλληνες παίρνουν τον κ. Τσίπρα στα σοβαρά; Έχει αναρωτηθεί κανείς τι κέρδισε η χώρα από την διαπραγμάτευση που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει από τον Δεκέμβριο και μετά; Έχει βγει τίποτα καλό για όλους εμάς από τις εξυπνάδες του ΣΥΡΙΖΑ;

Στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τη λατινική φράση πάκτα σουντ σερβάντα «pacta sunt servanda»,που σημαίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Προφανώς για τον πρωθυπουργό αυτά είναι ψιλά γράμματα. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ακυρώσει τα μέτρα αν δεν πάρει τη λύση για το χρέος. Να σέβεστε...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ