Ο Αστερίξ στην Ευρωπαϊκή Ένωση
vasilis-dalianis1

Βασίλης Δαλιάνης

Ο Αστερίξ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πέντε χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2012, οι Γάλλοι ψηφοφόροι αποφάσισαν -  με ποσοστό 51.64% -  να παραδώσουν για πέντε χρόνια την εκτελεστική εξουσία της χώρας στον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Λίγες ημέρες πριν την επικράτησή του, ο κ. Ολάντ έδινε την πρώτη και μοναδική του συνέντευξη σε ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης. Στο “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”. Και συγκεκριμένα στον γράφοντα. 

Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, πολλοί και καλοί συνάδελφοι ζήτησαν από την αφεντιά μου -και ζητώ συγγνώμη για την πρώτη και ελπίζω τελευταία φορά που χρησιμοποιώ πρώτο ενικό σε αυτή τη στήλη-  να σχολιάσω τον άνθρωπο ο οποίος σύμφωνα με κάποιους (τότε, στο μακρινό 2012) 1. “Θα αλλάξει την πολιτική της Ευρώπης”. 2. “Θα υποστηρίξει την Ελλάδα”. 3. “Θα επιβάλει σοσιαλδημοκρατική ατζέντα στην Ε.Ε.”.  (Η αρίθμηση είναι τυχαία).  Η απάντηση του γράφοντος ήταν απλή αλλά δυστυχώς όχι κατανοητή. “Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ικανός για τίποτε”.


Το βράδυ των προεδρικών εκλογών, στην Place Beauvau στο Παρίσι, στο υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, ο “Έλληνας δημοσιογράφος” αποτελούσε αξιοθέατο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, πλησίαζαν και μιλούσαν για τον Μάνο Χατζιδάκι και την Μελίνα Μερκούρη που “κάποτε τους είχαν γνωρίσει”. Οι νεώτεροι για τα νησιά στο Ιόνιο ή στις Κυκλάδες. Οι οικονομικοί ρεπόρτερς για την οικονομική κρίση. Μόλις δύο χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας μας στους μηχανισμούς στήριξης. Ήταν νωρίς ακόμα. Ουδείς ησχολείτο με τις γαλλικές εκλογές. 
Κλείσιμο

Ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, παρά για τα αποτελέσματα στην χώρα του. “La gauche radicale” (η ριζοσπαστική Αριστερά), ήταν η απάντηση σε έναν έκπληκτο Γενικό Γραμματέα που κοιτούσε τα γραφήματα από την Ελλάδα.  

Ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς ήταν η βεβαιότητα της επικράτησης του Φρανσουά Ολάντ. Του ανθρώπου τον οποίον το 2017, πέντε χρόνια μετά, μια μεγάλη μερίδα γαλλικών ΜΜΕ χαρακτηρίζει ως “τον χειρότερο Πρόεδρο της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας”. 


Υπερβολή ή πραγματικότητα; Δυστυχώς, κάτι ενδιάμεσο. Στον χώρο δηλαδή που εντάσσεται ο Πρόεδρος Ολάντ. Στην επικίνδυνη μετριότητα. Άβουλος και εσωστρεφής. Ο χειρότερος συνδυασμός για ένα ηγέτη. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, η Ε.Ε. βίωσε το τέλος του γάλλο- γερμανικού άξονα. Της κινητήριας δύναμης της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έγινε ο “μεγάλος ασθενής”. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, η αντιευρωπαϊκή ρητορική άρχιζε να κερδίζει έδαφος στην Γαλλία. Ήταν πάντοτε ευκολότερο να κατηγορεί τη Γερμανία, παρά την δική του, ανεπάρκεια. Η “ηγεμονία” της Γερμανίας στην Ε.Ε. ήταν μια εύκολη δικαιολογία. Προτιμότερη από την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η Γερμανία δεν διεκδικεί την ηγεσία της Ε.Ε. αλλά όπως στη φύση έτσι και στην πολιτική, το κενό  πρέπει να καλυφθεί.


Η Γαλλία επέλεξε να απουσιάσει από την ευρωπαϊκή πολιτική. Τουλάχιστον στην χάραξή της. 
Πέντε χρόνια μετά, η στάση του Προέδρου Ολάντ έχει δηλητηριάσει την γαλλική πολιτική σκηνή. Οι ψηφοφόροι -ειδικά όσοι κατοικούν μακριά από τα αστικά κέντρα- θέλουν να στείλουν στο Παρίσι μια επιστολή διαμαρτυρίας. Και αυτή η επιστολή θα σταλεί μέσα από την κάλπη. Μαρίν Λεπέν. Ζαν – Λικ Μελανσόν; Οι δύο ανθυποψήφιοι που ακολουθούν τα βήματα που έστρωσε ο Φρανσουά Ολάντ. 

Τα βήματα προς την πλήρη απαξίωση της Γαλλίας εντός της Ε.Ε.. Τα βήματα προς την εθνική απομόνωση, 65 χρόνια μετά την απόφαση της Γαλλίας να δημιουργηθεί η Ε.Ε. λόγω ακριβώς της αδυναμίας της  να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις. 


Όπως και το 2012, έτσι και το 2017, οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον επόμενο (ή την επόμενη) Πρόεδρό τους κυρίως με εθνικά και τοπικά κριτήρια. Το ζήτημα είναι ότι τα εθνικά και τοπικά κριτήρια, όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά σχεδόν κάθε κράτους- μέλους της Ευρωζώνης, επηρεάζουν άλλες 18 χώρες. Η επιλογή του Ολάντ το 2012 ήταν καταστροφική. Η επιλογή του 2017 θα είναι καθοριστική. 

 Όσο και αν κάποιοι υποψήφιοι για την γαλλική προεδρία θα ήθελαν να μετατρέψουν τη χώρα τους στο χωριό του Αστερίξ, γνωρίζουν ότι ναι μεν μπορούν να το πράξουν, άλλα σε αυτό, δεν θα υπάρχει το μαγικό φίλτρο. Και ότι τις περισσότερους φορές, τους παράφωνους βάρδους πρέπει να τους σταματήσεις πριν είναι πολύ αργά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ