Αντίμετρα (Να σε κάψω, Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι)
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Αντίμετρα (Να σε κάψω, Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι)

Παράλληλο πρόγραμμα, 13η σύνταξη και τώρα αντίμετρα. Εκτός από την πρόθεση παραπλάνησης και μάλιστα κατά συρροή, πρέπει να αναγνωρίσουμε την επικοινωνιακή λεξιπλασία των κρατούντων σε επίπεδο μάλιστα λεξιλαγνείας και αυτοθαυμασμού.

Τι είναι, όμως, τα αντίμετρα; Στο Ναυτικό αντίμετρα ονομάζουν τα αντικείμενα που εκτοξεύονται από το πλοίο-στόχο για να παραπλανήσουν και να εξουδετερώσουν τις τορπίλες. Για να μην εκραγούν και καταστρέψουν το πλοίο. Εδώ βέβαια τα μέτρα, κατά τους κυβερνητικούς φωστήρες, είναι άλλης λογικής. Ψηφίζουμε τις περικοπές (για να βγούμε τάχα από το μνημόνιο - απάτη κατ’ εξακολούθηση λέγεται στα νομικά), επιβάλλουμε δηλαδή στο πλοίο-κοινωνία φόρους και περικοπές συντάξεων 3,6 δισ. κάθε χρόνο και αν πιάσουμε τους στόχους, αν αυξηθεί δηλαδή η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα (με ανάπτυξη γίνεται αυτό), θα τα επιστρέψουμε στους οικονομικά αδύναμους με κάποιες μορφές κοινωνικής βοήθειας (διάβασα για εκτεταμένα συσσίτια στα σχολεία, που συνειρμικά ξυπνάνε νοσταλγικές μνήμες δεκαετίας του 1950 με το γάλα σκόνη και το κίτρινο ολλανδικό τυρί του Σχεδίου Μάρσαλ κάθε πρωί στα σχολεία της επαρχίας όπου μεγαλώσαμε). Θα μπορούσε να εκφράσει κανένας πολλές απορίες.  

Για το πώς θα έρθει ανάπτυξη με φόρους και περικοπές συντάξεων και πώς θα αυξηθεί με αυτά η οικονομική δραστηριότητα για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα. Ποιος θα πληρώσει τα μέτρα και αν θα τα αντέξει και αυτά η μεσαία τάξη που κατακρεουργείται εκ προθέσεως. Ποιοι θα ωφεληθούν, έστω εκ των υστέρων, από τα αντίμετρα και αν θα το δικαιούνται, αν θα είναι δηλαδή οι πραγματικά φτωχοί ή φοροφυγάδες. Και άλλα πολλά. Το θέμα, όμως, έχει και μια άλλη διάσταση. Τα πραγματικά αντίμετρα για να λειτουργήσουν, για να αποτρέψουν δηλαδή την έκρηξη της τορπίλης πάνω στο πλοίο, πρέπει να εκτοξευτούν πριν σκάσει η τορπίλη. Για να τα βρει στον δρόμο της και να εκραγεί πάνω τους και να γλιτώσει το πλοίο. Αλλιώς, άδικος κόπος.

Οπως εδώ που τα μέτρα θα ψηφιστούν και θα ισχύσουν άμεσα, δηλαδή η τορπίλη θα εκτοξευτεί τώρα κατά της κοινωνίας, και τα αντίμετρα, είτε ψηφιστούν από τώρα είτε όχι, θα ισχύσουν εκ των υστέρων και μάλιστα αν πιαστούν οι στόχοι, αφού δηλαδή εφαρμοστούν και λειτουργήσουν τα μέτρα. Με απλά λόγια, τα αντίμετρα θα ριχτούν αφού σκάσει η τορπίλη στο πλοίο. Οταν θα είναι πολύ αργά, γιατί η τορπίλη θα έχει καταστρέψει το πλοίο και οι ελπίδες να έχει γλιτώσει από την έκρηξη για να μπορεί να συνεχίσει να πλέει και να ρίξει αντίμετρα θα είναι μηδαμινές. Τα εκ των υστέρων μέτρα δεν μπορεί να λέγονται και να είναι αντίμετρα γιατί δεν μπορούν να αποτρέψουν τη ζημιά και την καταστροφή. Να βρούμε μια άλλη λέξη, κατάλληλη να φωτογραφίσει τη ζοφερή πραγματικότητα και την αλήθεια με την οποία οι «Πρώτη φορά Αριστερά» έχουν αμετάκλητο διαζύγιο. Ισως ελεημοσύνη.

Κλείσιμο
Και μάλιστα της χειρότερης μορφής, αφού γίνεται με κακές προθέσεις γιατί απευθύνεται σε αυτούς που φτωχαίνει ο ελεήμων για να τον ευγνωμονούν που τους ταΐζει με συσσίτια. Και μάλιστα να τον επιβραβεύουν ψηφίζοντάς τον. «Να σε κάψω, Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι», λέει σοφά ο λαός στις περιπτώσεις αυτές. Συνήθως βέβαια η σοφία στον λαό κατεβαίνει εκ των υστέρων, όταν δυστυχώς είναι πολύ αργά να αντιδράσει. Ισως, όμως, ήρθε η ώρα να αντιδράσει από τώρα ο άνεργος, ο φτωχός, αυτός δηλαδή τον οποίο επιχειρούν να παραπλανήσουν, ως δήθεν ωφελούμενο, με τα αντίμετρα. Να απαιτήσουν, αντί για φόρους και περικοπές, μέτρα εκσυγχρονισμού, πραγματικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη και όχι συσσίτια και ελεημοσύνες εκ των υστέρων. Καλή Ανάσταση στους πιστούς, αναγνώστες μου και μη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ