Η οικοδόμηση μιας «ισχυρής οικονομίας» από τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου
kammenos_dimitris

Δημήτρης Καμμένος

Η οικοδόμηση μιας «ισχυρής οικονομίας» από τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου

Η υποτίμηση της δραχμής κατά 14% στις 14 Μάρτη του 1998 ίσως ήταν το κυριότερο οικονομικό γεγονός του χρόνου που πέρασε.

■ Τα «θεμελιώδη στοιχεία» της ελληνικής οικονομίας δεν δικαιολογούσαν οποιαδήποτε πράξη υποτίμησης.

■ Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξευμενίσει τα πανίσχυρα χρηματιστηριακά κέντρα με τα οποία επιδίωκε εναγωνίως συνδιαλλαγή, στις 14 Μάρτη τούς προσέφερε τη δραχμή στο πιάτο, μαζί βέβαια και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που άλλαξαν χέρια μέσα σε μία νύχτα.

■ Ειδικά σε ό,τι αφορά τη σχέση δραχμής - ECU, από 312 που ήταν πριν από την υποτίμηση, διαμορφώθηκε στις 357 δραχμές την ημέρα της υποτίμησης, ενώ λίγες βδομάδες αργότερα η δραχμή ανατιμήθηκε στις 330 μονάδες ανά ECU. Εκ των υστέρων είχαν το θράσος να υποστηρίζουν ότι «οι αγορές θεωρούσαν μία υποτίμηση της τάξης του 14% υπερβολική...». Το πουλί όμως είχε πετάξει, το χρήμα είχε αλλάξει χέρια!...

■ Οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες χρησιμοποιούνται όχι για παραγωγικές επενδύσεις, αλλά για τη χρηματοδότηση των κερδοσκοπικών πράξεων, στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων. Ξένοι «επενδυτές» δανείζονται χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες, αγοράζουν σε χαμηλή τιμή κρατικά ομόλογα, μετά από λίγα εικοσιτετράωρα τα πωλούν σε μία υψηλότερη τιμή,
εισπράττουν τη διαφορά και φεύγουν. Το ίδιο γίνεται και με τις μετοχές στο χρηματιστήριο, όπου είναι πολύ συνηθισμένο το φαινόμενο της αγοράς μετοχών με «αέρα».

Κλείσιμο
Αν έχει κάποιος πληροφορία ότι μία μετοχή θα ανέβει, δίνει εντολή αγοράς (χωρίς να έχει τα χρήματα) και αν πράγματι η τιμή της μετοχής ανέβει, την πουλά και εισπράττει τη διαφορά μεταξύ χαμηλής και υψηλότερης τιμής της μετοχής. Αυτή είναι η «ισχυρή οικονομία που οικοδομεί η κυβέρνηση Σημίτη».

■ Πρωταγωνιστές σε αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι, όλοι οι μεγάλοι «επενδυτικοί» οίκοι που εδρεύουν στα μεγάλα χρηματιστηριακά κέντρα του καπιταλιστικού κόσμου, πολλοί από τους οποίους έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση ως «σύμβουλοι» ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ και τραπεζών. Πρόκειται για τις περιβόητες «Salomon Brothers», «Salomon Barney», «Merrill Lynch», «J.P. Morgan», «Deutsche Bank», «Morgan Stanley» κ.λπ. Αυτές δηλαδή που την περίοδο αυτή πήραν θέση κατά της δραχμής!

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ

Α. Συντελέστηκε με τους λογαριασμούς σε συνάλλαγμα και ήταν «στιγμιαίο». Διήρκεσε μόνο μια νύχτα. Εχοντας δεδομένο οι «αγορές» ότι η δραχμή θα υποτιμηθεί, άρχισαν να πουλούν δραχμές και να αγοράζουν συνάλλαγμα, γεγονός που οδήγησε σε συνεχή άνοδο των σχετικών τραπεζικών λογαριασμών. Οπως αποκαλύφθηκε, τα υπόλοιπα των λογαριασμών συναλλάγματος από 7 τρισ. δραχμές τον Σεπτέμβρη του 1997 ανήλθαν σε περισσότερο από 10 τρισ. δραχμές στο τέλος του Φλεβάρη του 1998. Οπως επίσης γράφτηκε στον Τύπο, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την υποτίμηση, ξένες, αλλά και ελληνικές τράπεζες γνώριζαν την απόφαση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να «ξεφορτωθούν» δραχμές και να αγοράσουν ομόλογα, οι τιμές των οποίων είχαν κατρακυλήσει. Οταν ο Γ. Παπαντωνίου ρωτήθηκε για τις σχετικές διαρροές, αποποιήθηκε κυβερνητικές και προσωπικές ευθύνες, ισχυριζόμενος ότι το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στο Ecofin την Τετάρτη και μέχρι το Σάββατο που συζητήθηκε το γνώριζαν περισσότερα από 50 άτομα...

Το θέμα πάντως είναι ότι μέσα σε μία νύχτα άλλαξαν χέρια περισσότερα από 1,7 τρισ. δραχμές. Τόσο εκτιμάται το ποσό που κέρδισαν όσοι πούλησαν δραχμές στην ισοτιμία των 312 δραχμών ανά ECU και στις 16 Μάρτη τις επαναγόρασαν στην τιμή των 357 δραχμών ανά ECU.
Β. Πάμε στις αγορές μετοχών (Χρηματιστήριο) και των ομολόγων. Την περίοδο προ της υποτίμησης δεν ήταν η δραχμή μόνο υπό διωγμό, αλλά και καθετί που είχε σχέση με την ελληνική οικονομία. Το Χρηματιστήριο, μέσω των μεγάλων «θεσμικών» επενδυτών, κρατιόταν τεχνητά σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, το ίδιο έγινε και στην αγορά ομολόγων όπου οι τιμές τους είχαν κατρακυλήσει λόγω πληθώρας πωλητών και έλλειψης αγοραστών. Η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε καθημερινές παρεμβάσεις στήριξης της δραχμής στη συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία μέσω της πώλησης πολύτιμου συναλλάγματος.

Από την Παρασκευή όμως -μία ημέρα πριν από την υποτίμηση- η κατάσταση άρχισε να αλλάζει στην αγορά ομολόγων. Ξένοι «θεσμικοί» άρχισαν να αγοράζουν ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές. Από τη Δευτέρα 16 Μάρτη άρχισε μία πρωτοφανής επανεισροή κεφαλαίων, τα οποία αγόραζαν «Ελλάδα»... φτηνότερη όμως κατά 14%. Αρχισαν να αγοράζουν δραχμές, μετοχές, ομόλογα, με φρενήρεις ρυθμούς. Οι χτεσινοί κερδοσκόποι έγιναν επενδυτές! Μεταξύ 17 Μάρτη και τέλος Μάη ο χρηματιστηριακός δείκτης εκτινάχτηκε στα ύψη.

Οποιος είχε αγοράσει μετοχές π.χ. 100 δραχμές το κομμάτι και τις πούλησε στο τέλος του Μάη, έφτασε να κερδίζει μέχρι και 80%. Ο τζόγος αγοραπωλησιών στο Χρηματιστήριο έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 150 δισ. δραχμών σε μία μόνο μέρα! Το ίδιο έγινε και στην αγορά ομολόγων. Οσοι αγόρασαν ομόλογα σε χαμηλή τιμή και τα πούλησαν μετά την υποτίμηση σε πολύ υψηλή τιμή αποκόμισαν τρελά κέρδη. Η «ισχυρή» Ελλάδα των «εκσυγχρονιστών» σε μέθη παραζάλης. Πόσα οικονόμησαν οι ποικιλώνυμοι κερδοσκόποι από την ιστορία αυτή δεν έγινε γνωστό. Πάντως, ο λογαριασμός θα πρέπει να μετριέται σε τρισ. 

ΑΓΟΡΑ - ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ


■ Μέτρα μεσαιωνικής σύλληψης για την αγορά εργασίας με την... «ευελιξία» (ΑΠΟ ΤΟΤΕ!!!) που ήδη προώθησε η κυβέρνηση με εκτρωματικό νομοσχέδιο που κατέθεσε τον προηγούμενο Αύγουστο.

■ Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ανακοινώθηκε η ιδιωτικοποίηση 11 δημοσίων επιχειρήσεων και τριών τραπεζών, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι και το 2000. Πρόκειται για τις Τράπεζες Μακεδονίας - Θράκης και Κρήτης, οι οποίες ιδιωτικοποιήθηκαν, και την Ιονική, η οποία μένει σε εκκρεμότητα... Οι προς εκποίηση ΔΕΚΟ είναι ο ΟΤΕ (τρίτη φάση), η πρώην ΔΕΠ, τα ΚΑΕ (βρίσκονται σε εκκρεμότητα μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες πώλησης), καθώς και οι ΕΥΔΑΠ, ΚΕΔ, ΔΕΘ, «Ολυμπιακή Τουριστική», «Ολύμπικ Κέτερινγκ», Οργανισμοί Αποχέτευσης οι Λιμένες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και η Διώρυγα της Κορίνθου. Εν τω μεταξύ, τις ημέρες αυτές ανακοίνωσαν και νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, της «Ολυμπιακής», ενώ έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι επίκειται μέσα στο 1999 και νέα (τέταρτη) ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται η δεύτερη φάση ιδιωτικοποίησης της πρώην ΔΕΠ (νυν «Ελληνικά Πετρέλαια»).

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ !!! ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΕΥΡΩ ΚΡΥΒΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕ SWAPS GOLDMAN SACHS!

Τα συμπεράσματα και τα άσματα δικά σας. Αυτά για τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου ως υπουργό Οικονομικών. Τη θητεία του ως υπουργός Εθνικής Αμύνης θα τη διερευνήσουμε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Τον κ. Σημίτη να θυμίσω τον έχει ξεφλουδίσει ο κ. Καστανίδης σχετικά με όταν εισηγήθηκε τη λύση σε... «τα γιγάντια συμφέροντα γύρω από τα δημόσια έργα και τις προμήθειες δημιουργούν παρενέργειες στο πολιτικό σκηνικό» και έλαβε την «πληρωμένη» απάντηση του κ. Σημίτη «αποφασίζεται να απορριφθεί η πρόταση Καστανίδη με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν χρειάζεται αλλαγές γιατί είναι “επαρκές”».

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ μένει η οσμή ΣΗΜΙΤΗ – ΠΑΣΟΚ... πάνω στις πράσινες πλατφόρμες λεηλασίας του δημόσιου χρήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ