Ανεπίτρεπτα παιχνίδια με τις πανελλαδικές
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Ανεπίτρεπτα παιχνίδια με τις πανελλαδικές

Ενδιαφέρον θέμα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, ωστόσο υπάρχει ζωή και πέρα από την αξιολόγηση (και την οικονομία). Έχω σημειώσει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση (και κάθε κυβέρνηση βέβαια) δεν κρίνεται μόνο από ένα κεντρικό διακύβευμα, όπως είναι τώρα η διαπραγμάτευση, αλλά και από το τι κάνει και σε άλλα πεδία

Εν προκειμένω, ετούτη η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να κάνει μεγάλες παρεμβάσεις και αλλαγές, θεσμικές ή άλλες, σε μία σειρά θέματα, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Η Παιδεία είναι ένα από αυτά. Και φυσικά το μείζον ζήτημα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος, ακόμη και η αλλαγή του, ώστε να πάμε πιο κοντά στην λεγόμενη ελεύθερη εισαγωγή, είναι ένα ζητούμενο, που οφείλουν όλοι να δουν. Και σε κάθε περίπτωση το πώς θα ξεπεραστεί το τεράστιο πρόβλημα του εγκλωβισμού χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους σε ένα κυκεώνα αδιανόητου άγχους, υπερβολικής και συχνά περιττής προσπάθειας – φυσικά και οικονομικής αφαίμαξης.

Είναι πασιφανές ότι χρειάζεται μία τεράστια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα. Με βάση την εγχώρια και διεθνή εμπειρία. Και πάντως με ένα διάλογο που θα οδηγήσει σε συναινέσεις, οι οποίες θα εγγυηθούν το διαχρονικό των όποιων αλλαγών, ώστε αυτές να μην αλλάξουν από τον επόμενο κιόλας.

Αυτό όμως είναι άλλο από την κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες για τις φετινές πανελλαδικές. Για το πόσοι θα είναι τελικά οι εισακτέοι, πώς και ποιοι θα μετέχουν σε επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, εάν θα μπει και… επιπλέον μάθημα (λέει) και πάει λέγοντας.

Ξεκάθαρα: οποιαδήποτε, μα οποιαδήποτε συζήτηση για τις πανελλαδικές, ακριβώς μερικές εβδομάδες πριν τη διεξαγωγής τους, είναι ανεπίτρεπτη, εάν δεν καταντά προσβλητική, ακόμη και εγκληματική για τα παιδιά. Τα οποία πρέπει να μείνουν απερίσπαστα στην προσπάθειά τους, όπως και να έχει.
Κλείσιμο

Η πολιτεία οφείλει να κάνει πεδίο όσο γίνεται καθαρό πολλούς μήνες πριν τις εξετάσεις, για όλα τα θέματα. Ειδικά στην τελική ευθεία πρέπει να αποφεύγεται η παραμικρή νύξη. Με διάλογο έγκαιρα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, με σαφείς αποφάσεις της πολιτείας για κάθε ζήτημα. Όχι να φτάνουμε τον Απρίλιο σε οξείες πολιτικές συγκρούσεις, ακόμη και σε δικαστικές αντιπαραθέσεις!

Σοβαρότητα λοιπόν. Δύσκολο να υπάρξει –είναι εμφανές. Και λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Αλλά πάλι, εξετάσεις δίνουν όλοι. Ακόμη και οι αρμόδιοι, που καθορίζουν τις τύχες τόσων χιλιάδων νέων ανθρώπων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ