Τρωγλοδύτης στην Ιστορία και… «φαντάσματα»
vgontzas_antonis

Αντώνης Ν. Βγόντζας

Τρωγλοδύτης στην Ιστορία και… «φαντάσματα»

Η υπόθεση Μπελογιάννη πάντα συγκινεί! Στις ψυχές των νεολαίων της δεκαετίας του ’50 και του ’60 παραμένει βαθιά χαραγμένη η εικόνα του χαμογελαστού προσώπου του Νίκου Μπελογιάννη. Με το κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι του.

Είχε μια αυθεντικότητα εκείνη η εικόνα. Ηταν πραγματική και όχι στημένη. Και εξέπεμπε ένα ισχυρό μήνυμα. Η ελευθερία πάει πάντα μαζί με την έλλειψη φόβου μπροστά στον θάνατο. Κάπου κοντά ακούγεται και η υπαρξιακή κραυγή του δικού μας Νίκου Καζαντζάκη. «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος». Αυτή η ελευθερία από τον φόβο ήταν ο πιο ισχυρός και πιο μεταδοτικός συμβολισμός των έφηβων των πρώτων δεκαετών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ετσι, δύσκολα μπορώ να κατανοήσω την προσπάθεια του Αλέξη να αξιοποιήσει υπέρ της ομάδας του ξεθάβοντας τυχοδιωκτικά τον Εμφύλιο όπου τόσο ματώσαμε.

Μπορεί να μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμα και στον χρωματισμό της φωνής του. Ποτέ όμως δεν θα μεταλάβει των αχράντων μυστηρίων της εθνικής συμφιλίωσης που εκείνος ο μεγάλος ηγέτης ενέπνευσε και επέβαλε.

Ο Εμφύλιος τελείωσε -τελεσίδικα- μέσα σε μια πληγωμένη με το αίμα των παιδιών της Ελλάδα και τις στάχτες των θηριωδών καταστροφών εδώ και 68 χρόνια. Ο Εμφύλιος βυθίστηκε στην ιστορική μας μνήμη χάρη στον ιδεολογικό λόγο της Μεταπολίτευσης, των θεσμών της και των συνολικών κατακτήσεών της.
Φυσικά και δεν είναι γενναίος ο Αλέξης έναντι όσων προηγήθηκαν στο αξίωμα που κατέκτησε με τα πιο χονδροειδή ψέματα. Με απάτες και αυταπάτες.

Κλείσιμο
Οσοι τυχεροί είδαμε και ακούσαμε τη συνέντευξη του Κώστα Σημίτη στον ΣΚΑΪ, την εβδομάδα που πέρασε, απολαύσαμε τον υπεύθυνο ηγέτη της Ελλάδας σε μια λαμπρή μακρά περίοδο. Με σοβαρό λόγο. Ακόμα και σε θέματα όπου ηττήθηκε πολιτικά. Οπως στο ζήτημα της απόπειρας μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Οπως και στο βαθύ ιστορικά πρόβλημα του κυβερνητισμού και του πελατειακού κράτους. 

Οι εντυπώσεις που άφησε ο Κώστας Σημίτης πρέπει να είναι ταπεινωτικές για τον Αλέξη, ο οποίος τόλμησε να εντάξει τον Κώστα Σημίτη στα «φαντάσματα» του παρελθόντος.
Για σκεφτείτε το. Ο αρχηγός του ηθικού εξευτελισμού της Αριστεράς κάθε μέρα δείχνει την ξετσιπωσιά του. Με τη βοήθεια και του Πάνου Σκουρλέτη. Ούτε αυτός ντρέπεται. Θα ψηφίσει μαζί με τον Αλέξη μια βρώμικη, όπως και ο ίδιος κατήγγειλε, ρύθμιση. Στο όνομα της συλλογικής... Αριστεράς.

Ο Αλέξης και η παρέα του πρέπει να αλλάξουν φίλους. Οχι γιατί εμείς θέλουμε να τους προτείνουμε τη σύνθεση της κάθε παρέας τους. Κανένας μας δεν ξεχνάει μερικές από τις σοφές κρίσεις και αποκρίσεις του λαού μας. «Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Ή, όπως έλεγαν οι πιο παλιοί και γλωσσαμύντορες, «όμοιος ομοίω αεί πελάζει»! Γι’ αυτό και προσέχουμε.

Τα τελευταία νέα είναι συγκλονιστικά. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας εκχώρησε στον εαυτό του το καθήκον και την αρμοδιότητα της σύνταξης νόμων! Ετσι ικανοποίησε τις βαθύτερες επιθυμίες του Νίκολας Μαδούρο. Μια τέτοια απόφαση οδηγεί σε πολιτικό ευνουχισμό του Κοινοβουλίου, αφού του αφαιρεί την κορυφαία αρμοδιότητά του ως κατ' εξοχήν νομοθετικού σώματος. Ολες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την αντισυνταγματική απόφαση του Ανατάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας ως άλλο ένα βήμα προς τη διάλυση της δημοκρατίας στη χώρα. Αλλωστε, πριν από έναν χρόνο ο Μαδούρο κατάργησε τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ο Μαδούρο αποτελεί έναν κρίκο μιας μακράς αλυσίδας πολιτικών στη Λατινική Αμερική, οι οποίοι μέσα από λαϊκισμούς κατάφεραν να αποκτήσουν την εξουσία με εκλογές. Πολύ σύντομα, όμως, έδειξαν το αληθινό πρόσωπό τους και μετατράπηκαν σε δικτάτορες.

Ετσι, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς τη λατρεία και τον θαυμασμό απέναντι σε αυτά τα πρόσωπα από μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων της ελληνικής Αριστεράς. Θαυμαστές του και ο Αλέξης και η παρέα του. Δεν είναι πρόσφατο παθολογικό φαινόμενο. Εχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνη την ομάδα των ανθρώπων (ακόμα και του πνεύματος!) που τη δεκαετία του ’70 αγόραζαν «τρακτέρια» για να στηρίξουν «επαναστάτες» ισόβιους δικτάτορες. Ούτε πρέπει να σβήσουμε από τη μνήμη μας ότι δεν ήταν λίγοι στον τόπο μας εκείνοι που για αρκετά χρόνια έδειχναν εκστασιασμένοι από τους μουλάδες του Ιράν!
Οσοι πιστεύουμε στις αξίες και στις αρετές της αστικής δημοκρατίας, είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιας φύσης πραξικοπήματα δεν πρόκειται να συμβούν στη χώρα μας. Εκλογές θα γίνουν. Οπωσδήποτε! Και αυτό το οφείλουμε στο ότι η Μεταπολίτευση κατάφερε να εδραιώσει το πιο στέρεο οικοδόμημα Δημοκρατίας στην Ελλάδα στους δύο αιώνες της ανεξαρτησίας μας.

Αντώνης Ν. Βγόντζας

Παρακαλώ να τεθεί ως μότο: Οσοι πιστεύουμε στις αξίες και στις αρετές της αστικής δημοκρατίας είμαστε βέβαιοι ότι εκλογές θα γίνουν. Οπωσδήποτε! Και αυτό το οφείλουμε στο ότι η Μεταπολίτευση κατάφερε να εδραιώσει το πιο στέρεο οικοδόμημα Δημοκρατίας στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ