Ο Ιπτάμενος Ολλανδός
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Ο Ιπτάμενος Ολλανδός

Τον 17ο αιώνα, οι ναυτικοί διηγούνταν ότι, κάποτε ένα Ολλανδικό πλοίο, ‘ο ιπτάμενος Ολλανδός’, με κυβερνήτη τον Βαν ντερ Ντέκεν, ταξίδευε γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, στο Νότιο άκρο της Αφρικανικής ηπείρου, εκεί όπου συναντώνται δύο ωκεανοί, ο Ατλαντικός και ο Ινδικός.

Το πλοίο  έπεσε σε μια τρομερή καταιγίδα. Ο καπετάνιος του όμως δεν έκανε κάτι για να την αποφύγει. 

Παρά τα παρακάλια του πανικόβλητου πληρώματος, ο Ντέκεν οδηγούσε το πλοίο στο κέντρο της καταιγίδας. Οι ναύτες τότε  στασίασαν. Ο καπετάνιος πέταξε τον αρχηγό τους  στη θάλασσα και συνέχισε να ταξιδεύει κόντρα στην θύελλα. Τότε το πλήρωμα άρχισε να προσεύχεται. Οι προσευχές τους ακούστηκαν. Το πλοίο δεν βούλιαξε, αλλά παρέμεινε να περιπλανιέται αιώνια στην φουρτουνιασμένη θάλασσα της περιοχής. Όσα πλοία το συναντούσαν βούλιαζαν, για αυτό όλοι οι ναυτικοί το απέφευγαν .

Το ερώτημα όμως είναι γιατί να είναι, σύμφωνα πάντα με τον μύθο, το στοιχειωμένο πλοίο Ολλανδικό και ο καπετάνιος του Ολλανδός;
Ίσως γιατί την εποχή εκείνη, οι Ολλανδοί είχαν δημιουργήσει μια θαλασσοκρατορία. Είχαν επεκταθεί σε μακρινές ηπείρους, είχαν δημιουργήσει σημαντικές αποικίες και είχαν αποσπάσει από τους Πορτογάλους το μονοπώλιο της εμπορίας μπαχαρικών.
Κλείσιμο

Από την αποικιοκρατία της εποχής εκείνης, η κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα, καταπιέζοντας υπανάπτυκτους λαούς με τους οποίους δεν είχε καμία ιστορική, γενετική ή γειτονική σχέση  και απομυζώντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους , αναπτύχθηκε οικονομικά και κοινωνικά.

Σήμερα η Ολλανδία συγκαταλέγεται στους ισχυρούς της Ευρώπης και προστατευμένη πολιτικά και στρατιωτικά από το κεντροευρωπαϊκό κατεστημένο, έχει το προνόμιο να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στα κορυφαία όργανα της ευρωπαϊκής  ένωσης. 

…Πριν λίγες ημέρες ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup κατηγόρησε τους νοτιοευρωπαίους και τους Έλληνες, ότι κατανάλωσαν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής ένωσης σε ποτά και γυναίκες!.. Μίλησε ο Ολλανδός, που ο πολιτικός του σχηματισμός  ‘εξαϋλώθηκε’ στις πρόσφατες εκλογές της πατρίδας του, απαξιωτικά για μια χώρα , που μπορεί και με δικές της ευθύνες να κατέρρευσε οικονομικά , αλλά που ήταν πάντα, και είναι και σήμερα, αμετακίνητα στο πλευρό της δημοκρατικής Δύσης. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι δυτικές αξίες απειλούνται από το διογκούμενο κύμα τρομοκρατίας…

Και ξεχνά ο Ολλανδός, ότι η χώρα μας , την προσήλωση της στην δημοκρατική Δύση την απέδειξε έμπρακτα και στο πεδίο της μάχης, αφού πολέμησε 219 ημέρες τον φασισμό, ενώ η μεγάλη Γαλλία πολέμησε 43 ημέρες, το Βέλγιο 18 ημέρες, η Δανία 0 (!) ημέρες, το Λουξεμβούργο 0 (!) ημέρες, η Τσεχοσλοβακία 0 (!) ημέρες και η πατρίδα του η Ολλανδία, 4 ημέρες!...  Χωρίς βέβαια  να υπολογίσουμε τον συνεχή ‘πόλεμο’ της ελληνικής αντίστασης κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Και βέβαια ο πόλεμος και η αντίσταση, είχαν ολέθρια αποτελέσματα για την πατρίδα μας. Η καθημαγμένη, μετά την απελευθέρωση, χώρα ήταν ευάλωτη σε καταστροφική εσωστρέφεια που οδήγησε στον εμφύλιο, στην δικτατορία και στην πολιτική παρακμή. 
Επακόλουθο ήταν και η οικονομική παρακμή, ο επαχθής δανεισμός, η χρεοκοπία… 

Η ετεροβαρής σχέση της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή ένωση, δηλαδή η διακίνηση, χωρίς δασμούς, βιομηχανικών και άλλων αγαθών, από τις βόρειες, ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, και βέβαια και από την Ολλανδία, είχε ως αποτέλεσμα την καθήλωση της εγχώριας παραγωγής και ανάπτυξης. Και οι οικονομικοί πόροι που δικαιωματικά έφταναν στην Ελλάδα, πράγματι σε ένα ποσοστό, εξαντλούνταν σε καταναλωτικά αγαθά που η ανίκητη προπαγάνδα της διαφήμισης, επέβαλε στους Έλληνες…

Σίγουρα έχουμε τις ευθύνες μας.. Σίγουρα η κρατική ανεπάρκεια αλλά και η διαφθορά των ελεγκτικών μηχανισμών, βοήθησαν να δημιουργηθεί και να διογκωθεί το φαινόμενο της σπατάλης των επιδοτήσεων ..Αλλά γιατί οι Ευρωπαϊκοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, δεν παρενέβησαν διορθωτικά έγκαιρα; Αφού γνώριζαν, και γνωρίζουν, όπως αποδεικνύεται από την επιβολή των μνημονίων, τα πάντα σχετικά με την ελληνική οικονομία και της δομές της; 
Προφανώς, γιατί ο Ελληνικός υπερκαταναλωτισμός , αλλά και τα παρελκόμενα του, όπως οι πλασματικές επιδοτήσεις, ευνοούσαν τις οικονομίες των κεντροευρωπαίων, όπου τελικά κατέληγε το χρήμα!..

Αφού ακόμα και τα ποτά σε μεγάλο βαθμό είναι εισαγόμενα.. Ακόμα και οι γυναίκες που επικαλείται ξεδιάντροπα ο Ολλανδός…
…Η Ευρώπη, πρώτα και πάνω απ όλα, για να επιβιώσει χρειάζεται αλληλεγγύη.  Και όχι απαξίωση και στραγγαλισμό κρατών που έχουν προσφέρει ιστορικά στην ιδέα της ένωσης και της δημοκρατίας.

Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, οι σημερινοί ισχυροί κεντροευρωπαίοι, και βέβαια και οι Ολλανδοί, θα περιφέρονται στο μέλλον μόνοι τους στον ωκεανό του σκληρού  διεθνούς ανταγωνισμού, στοιχειώνοντας το περιβάλλον τους… Όπως το πλοίο ‘ιπτάμενος Ολλανδός’ , στοίχειωνε τις θάλασσες του νότου τον 17ο αιώνα. Όχι με κυβερνήτη όμως  τον Βαν ντερ Ντέκεν, αλλά τον Ντάισελμπλουμ…  

*Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Είναι καθηγητής καρδιολογίας 

   

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ