PROTOTHEMA

Blogs

Κανείς δεν θέλει εκλογές

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Παρά τα λεγόμενα των τελευταίων μηνών καμία από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις δεν θέλει εκλογές. Γι’ αυτό ας χαλαρώσουμε κι ας ετοιμαστούμε για όσα (νεομνημονιακά) έρχονται. Μαθημένοι είμαστε άλλωστε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αν ήθελε εκλογές θα τις είχε κάνει από το φθινόπωρο, άντε μέχρι το Φεβρουάριο. Δεν θα είχε επιλέξει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ώστε να φτιάξει ένα σχήμα πιο «διαλλακτικό» απέναντι στους δανειστές. Τις αξιώσεις των τελευταίων τις ήξερε από τον περασμένο Οκτώβριο, άρα (κανονικά) δεν αιφνιδιάστηκε, ούτε από την απαίτηση για σκληρά μέτρα, ούτε από την άρνησή τους να κάνουν παραχωρήσεις σε θέματα όπως το εργασιακό. Αν τώρα επιλέξει ρήξη και εκλογές, ειδικά όταν η οικονομία έχει βαλτώσει και τα βασικά μεγέθη επέστρεψαν στο κόκκινο, θα κατηγορηθεί ότι οδήγησε τη χώρα σε μία αδιέξοδη διαπραγμάτευση, με τεράστιο κόστος και χωρίς κανένα κέρδος. Άρα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ψηφίσει τώρα τη συμφωνία, να κερδίσει πολιτικό χρόνο, που έχει πάντα ξεχωριστή σημασία ως στοιχείο και να ελπίζει ότι οι εσωτερικές δυνάμεις της οικονομίας θα βελτιώσουν τα πράγματα.


Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί στην πραγματικότητα να θέλει τώρα εκλογές. Τον διευκολύνει μάλιστα που δεν μπορεί και να τις επιβάλλει. Έτσι δεν τον κατηγορεί κανείς. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να περιμένει. Η κυβέρνηση θα υποστεί την πολιτική φθορά των νέων μνημονιακών μέτρων (κι ας είναι πολλές από αυτά να εφαρμοστούν αργότερα) και να προετοιμαστεί καλύτερα για την τελική αναμέτρηση. Είναι φανερό ότι θέλει χρόνο για να αποκτήσει επαρκές πολιτικό εκτόπισμα. Άλλωστε αν αναλάμβανε τώρα τη διακυβέρνηση θα καλούνταν απλώς να βάλει την υπογραφή του σε μία βαριά συμφωνία, το κόστος της οποίας θα σήκωνε κι αυτός, ανεξάρτητα εάν την είχε προετοιμάσει ο Αλέξης Τσίπρας: ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι που ζητά εδώ και καιρό να κλείσει άρον άρον η αξιολόγηση; Άρα θα αναλάμβανε μία σκληρή συμφωνία με μηδέν περιθώρια να κινηθεί.

Αλλά και η κεντροαριστερά δεν έχει λόγο να βιαστεί. Όσο περνά ο καιρός, τόσο εκπληρώνονται τρεις στόχοι της: η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, η προοπτική αυτοδυναμίας του Μητσοτάκη, ώστε να μην χρειαστεί να συνεργαστεί μαζί του και η δική της ανασυγκρότηση, που θέλει δρόμο ακόμα.

Όλα αυτά στο φόντο ενός μεγάλου προβλήματος: Η χώρα έχει έναν κάβο να ξεπεράσει τον Ιούλιο, όταν και πρέπει να πληρώσει 7 δις στους δανειστές. Αυτά θα μπορέσει να τα πληρώσει εάν κάνει τελικώς τη συμφωνία – και εισπράξει τη δόση της δεύτερης αξιολόγησης. Το να στεγνώσει την οικονομία και να βρει από κει λεφτά, αποφεύγοντας τη συμφωνία έως τις γερμανικές εκλογές, είναι σενάριο με μικρότερες πιθανότητες. Άρα μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να γίνει η συμφωνία. Και για να επιτευχθεί αυτό δεν μπορούν να «χωρέσουν» εκλογές στο μεσοδιάστημα, ειδικά όταν δεν είναι καν βέβαιο ότι θα επαρκεί μία κάλπη και δεν θα χρειαστεί να υπάρξει επαναληπτική αναμέτρηση, λόγω αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης! Αυτή την ευθύνη δεν μπορεί να σηκώσει ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Μητσοτάκης. Κι ας λέγονται διάφορα για εκλογές.


Εμείς τελειώσαμε.29/03/201722:58

Πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους. Τα καινούργια μέτρα έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν από το 2018 και μετά.. Το 2019 που θα γίνουν εκλογές θα βγει ο Κυριάκος,ο οποίος Κυριάκος τα νέα μέτρα που θα πάρει ,αφορολογητο,μειώσεις συντάξεων κλπ,θα είναι αυτά που ψήφισαν τώρα. Όλα τα βόδια τότε θα φωνάζουν και θα βρίζουν τον Κυριάκο,νομίζοντας ότι αυτός ευθύνεται για τα "νέα " μέτρα που τους ήρθαν στο κεφάλι. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να καταλάβουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις ,τα μέτρα,η αλλαγή νοοτροπίας,και ο φτωχότερος τρόπος ζωής είναι μονόδρομος. Αρκεί βέβαια στο αντίβαρο όλων αυτών να μπαίνουν οι βάσεις για μία καλλίτερη ζωή των επόμενων γενεών.

Απάντηση
VAGANEMOS 29/03/201717:27

Το μόνο που μας έχει μείνει είναι το ποιος μπορεί να φέρει την λιγότερη καταστροφή και το ποιος μπορεί να κάνει πραγματικά μεταρρυθμίσεις αληθινές, πάντως ο Σύριζα πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να κάνει, έχει βρει μόνο μισθούς και συντάξεις να χτυπάει για να κρατήσει ανέγγιχτο το ΤΕΡΑΣ.

Απάντηση
29/03/201714:27

Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ λαός θέλει οι εκλογές να γίνουν το 2019 ώστε τότε να ΞΑΝΑ-ψηφίσει τον Τσίπρα. Γιατί να γίνουν εκλογές τώρα και να χάσει ο Τσίπρας 2,5 χρόνια εξουσίας που δικαιούται ακόμη;

Απάντηση
dj.29/03/201710:45

αν δεν κάνω λάθος για να πάρουν την βουλευτική σύνταξη πρεπει να κλείσουν τετραετία... αν ισχύει τοτε ξεχάστε το για πιο πριν, δεν πρόκειται να ξανα βγουν ποτε και θα ψηφίζουν οτι και να τους δώσουν. έχουν τεράστια ευθύνη αυτοί που τους φέρανε στην εξουσία καθώς και ο αρθογράφος

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία