Άλλοι τέσσερις νεκροί…

Τάκης Πουρναράκης

Άλλοι τέσσερις νεκροί…

Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης χτες τα ξημερώματα ένα αυτοκίνητο προσέκρουσε σε μάντρα. Τέσσερις νεκροί, ένας σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει βίντεο, ούτε Porsche οπότε το θέμα δεν θα πάρει τόση δημοσιότητα.

Έχει ακριβώς την ίδια σοβαρότητα όμως.  Το ρεπορτάζ αναφέρει: «Στο τιμόνι βρίσκονταν ένας νεαρός 17 ετών. Η ώρα ήταν 03:40. Κανείς τους δεν φορούσε ζώνη. Ο δρόμος όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο τροχαίο είναι πλατύς, δεν έχει πεζοδρόμια ούτε και διαγράμμιση που να χωρίζει τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει φωτισμό». Η Τροχαία ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος. Στη Βουλή κρατήθηκε σιγή ενός λεπτού και προαναγγέλθηκε δράση στα σχολεία από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας.

Γνώρισα πρόσφατα σε Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας
που διοργάνωσε το ΙΟΑΣ στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών, τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, κ. Γιώργο Ουρσουζίδη. Αποκόμισα θετική εντύπωση τόσο από το ενδιαφέρον του όσο και από τα λεγόμενά του. Ξέρει το θέμα, ασχολείται και θέλει να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα. Στην ερώτηση «τι μπορούμε να κάνουμε;» κατέθεσα την άποψή μου, που αποκρυσταλλώθηκε μετά από πολυετή ενασχόληση με το θέμα της Οδικής Ασφάλειας. Την δημοσιοποιώ…
Κλείσιμο

Πρέπει αφού αποσαφηνίζονται πλήρως τα αίτια μιας τραγωδίας
να επικοινωνείται, το συμπέρασμα με βίντεο διάρκειας μέχρι 3 λεπτών το οποίο θα προβάλλεται παντού στο πλαίσιο «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Να γίνεται κοινός τόπος σε όλους τι έφταιξε. Π.χ. για το τόσο προβεβλημένο δυστύχημα με την Porsche πόσοι έμαθαν τελικά τα πραγματικά αίτια; Προφανώς έφταιγε η υπερβολική ταχύτητα. Οι πραγματογνώμονες είπαν πως έσκασε το πίσω δεξί ελαστικό. Ότι τα ελαστικά δεν είχαν υπερθερμανθεί, δεν έφεραν σημάδια θερμικής καταπόνησης.

Ο εκλιπών πάτησε φρένο, όταν ένιωσε το κλατάρισμα, αυτό σε συνδυασμό με την υπερβολική ταχύτητα οδήγησε σε εκτροπή. Συμπέρασμα: Δεν τρέχουμε υπερβολικά και δεν πατάμε απότομα φρένο εάν αντιληφθούμε απώλεια πίεσης και κλατάρισμα ελαστικού. 

Ο νεαρός οδηγός που έριξε το αυτοκίνητό του στο λιμάνι της Πάτρας και έχασαν τη ζωή τους 3 συνομήλικοι του καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση πριν λίγες μέρες. Μεταφέρω από το ρεπορτάζ: «Ο 24χρονος οδηγός του οχήματος ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ο οδηγός υποστήριξε στους δικαστές ότι μπέρδεψε την κίτρινη λωρίδα που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου και την θεώρησε ως διαχωριστική λωρίδα του ρεύματος κυκλοφορίας του, την ακολούθησε και έπεσε στο νερό». Έχω πάει στο συγκεκριμένο σημείο και έχω δει το χώρο.
Πράγματι απαιτείται καλύτερη σήμανση. Επίσης σημαντικό όμως είναι να οπτικοποιηθεί το τι συνέβη και να προβληθεί σε όλους τους νέους. Θα μπορούσε να είναι μέρος της ποινής του 24χρονου, σαν κοινωνική εργασία να εξηγήσει τι έγινε. Αν δε θέλει on camera ας τον αντικαταστήσει ένας ηθοποιός. 

Πιστεύω ακράδαντα αξιολογώντας τη δυναμική που έχουν σήμερα τα social media στους νέους, οι οποίοι προτιμούν να δουν, από το α διαβάσουν πως ένα τέτοιο οπτικό υλικό θα είχε καταλυτικά θετική επίδραση.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network