PROTOTHEMA

Blogs

Ο Σόιμπλε σαν κατακτητής

ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Όσοι επιμένουν να λένε ότι τα μνημόνια είναι απλώς και μόνο μία οικονομική συνταγή και μάλιστα… σωτήρια (!!!), έρχονται κάποιες στιγμές, όπως αυτή με τις δηλώσεις Σόιμπλε, που φανερώνουν ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό: είναι μηχανισμός επιβολής ξένης κυριαρχίας, αφορμή και μέσο για κατάλυση της δημοκρατίας. Δεν είναι απλώς μία άλλη μορφή οικονομικού πολέμου και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Είναι μία διαδικασία εξευτελισμού χωρών και δικαιωμάτων – εθνικών και κοινωνικών.

Ο Σόιμπλε δεν κρύβει τα λόγια του. Και πιθανόν να έχει να πει κι άλλα έως ότου ολοκληρωθεί – όπως ολοκληρωθεί, εδώ που φτάσαμε – η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το λεγόμενο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, που φτάνει στο 2020 και το 2021.


Δια του γερμανού υπουργού Οικονομικών, οι ακραίοι των δανειστών ζητούν έλεγχο επί της πορείας της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια, ανεξάρτητα από το πώς μπορεί πραγματικά να πάει και η χώρα και η οικονομία και κυρίως ανεξάρτητα από τις επιλογές που μπορεί να κάνει ο ελληνικός λαός, ή οι δυνάμεις που αυτός θα εκλέξει στο μεταξύ. Ακόμα κι αν μπορεί αύριο, αυτή ή μία από τις επόμενες κυβερνήσεις να επιτύχει τους απαιτούμενους (εκ της ανάγκης να εξυπηρετηθεί το υψηλό χρέος) δημοσιονομικούς στόχους με άλλα μέσα, αυτό δεν θα είναι επιλογή της, σύμφωνα με τον Σόιμπλε και ίσως με κάποιους στο ΔΝΤ, εάν πιστέψουμε τον Σαπέν.

Είναι μία εξόχως προσβλητική συμπεριφορά, που δικαιώνει στο ακέραιο τα περί γερμανικής Ευρώπης, τα περί οικονομικής δικτατορίας και διάλυσης κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, ή και σεβασμού στη Δημοκρατία. Ας το ξεκαθαρίσουμε: η ισχύς των αποφάσεων σε μία Βουλή είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από εκλογές και κόμματα. Δεσμεύσουν τη χώρα για όσο διάστημα είναι σε ισχύ. Μπορεί οι αποφάσεις αυτές να μην αλλάξουν ποτέ, μπορεί όμως και να αλλάξουν την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν διαδικασίες και συνταγματικές προβλέψεις για όλα αυτά, δεν χρειάζεται κανείς, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, να υπαγορεύσει πολιτικές στάσεις και χειρισμούς. Έτσι είναι η δημοκρατική λειτουργία των χωρών. Τα περί συναίνεσης, που συχνά επικαλούνται όλοι αυτοί, μαζί και ο Σόιμπλε, είναι απλά κουραφέξαλα, εν είδει φύλλου συκής για την ωμή παρέμβαση.

Δεν χωρά αμφιβολία επίσης ότι πρόκειται για μία τιμωρητική συμπεριφορά από πλευράς Σόιμπε – δεν είναι η πρώτη φορά.

Πρέπει όμως να είναι η τελευταία, που γινόμαστε απλοί θεατές σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Είτε αυτές γίνονται στο φως της ημέρας, είτε στις κουίντες.

Το όλο πρόβλημα ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση δέχθηκε να μπει στη συζήτηση, όχι απλά για ένα γενικών προβλέψεων και στόχων, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, αλλά για τη νομοθέτηση σκληρών μέτρων, που αφορούν στην περίοδο μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου. Που δέχθηκε να προσδιοριστούν τόσο ασφυκτικές και επώδυνες δεσμεύσεις εκ μέρους της χώρας για μετά το τρίτο μνημόνιο, αλλά και τη δική της θητεία. Ουσιαστικά η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα τέταρτο μνημόνιο, χωρίς ποτέ να της έχει δοθεί τέτοια εντολή.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί τι συμβαίνει και τι ακριβώς κάνει η ίδια. Γι παράδειγμα, ας σταματήσει επιτέλους να καμώνεται ότι δεν εφαρμόζει μνημόνιο κι αν πει τα πράγματα ως έχουν.

Και κυρίως να ενημερώσει έγκαιρα πού μπορεί να πάει όλο αυτό. Και τα καλά και τα κακά σενάρια. Έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή, σηκώνοντας ίσως και πάλα λάβαρα δήθεν αντίστασης. Δεν είμαστε στην αρχή της διαπραγμάτευσης για να έχει και κάποια χαρτιά κλειστά. Διανύουμε τον έκτο (!!!) μήνα της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση και ήδη οι καθυστερήσεις και της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης διαμορφώνουν δεδομένα. Στην ίδια τη διαπραγμάτευση, αλλά κυρίως στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Να πει λοιπόν η κυβέρνηση όλη την ιστορία και γρήγορα, όχι πριν υπάρξουν τετελεσμένα και δήθεν μονόδρομοι.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση...22/03/201720:27

Σε κάθε περίπτωση για τον Σύριζα. Σήμερα συμπληρώθηκαν 788 ημέρες συνεχούς διακυβέρνησης της χώρας από τον Σύριζα, (με αφετηρία τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015). Εάν δεχθούμε ως υπόθεση εργασίας και μόνον, ότι ο σύριζα θα παραμείνει στην εξουσία, είναι προφανές ότι οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 19 Μαίου 2019, μετά από 787 ημέρες, (ώστε να μην καταγραφεί η συντριπτική ήττα του σύριζα στις ευρωεκλογές του 2019, η οποία θα αποτελούσε και πρόκριμα για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών οι οποίες θα διεξάγονταν το αργότερο έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2019, (με τη λήξη της τρέχουσας τετραετίας, η οποία άρχισε την 20η Σεπτέμβρίου 2015)).

Απάντηση
Sanos Pkourletis22/03/201718:15

κυρ Γιάννη, Σε αυτό που ονομάζεται διαπραγμάτευση υπάρχουν 2 πλευρές: στη μία κάθεται ο Σώυμπλε και στην άλλη κάθεται ο ΓιάΝης ή ο Ευκλείδης. Αντί να μας λές λοιπόν πως δεν γουστάρεις αυτά που λέει ο Σώυμπλε, μήπως να κοιτάξεις τι έπραξαν οι εκλεκτοί του Τσίπρα για να φέρουν τα πράγματα στην κατάσταση που είναι τώρα? Αν θυμάμαι καλά είστε κυβέρνηση από τον Γενάρη του 15. Για να φτάσει λοιπόν ο Σώυμπλε να αποθρασυνθεί όπως ισχυρίζεσαι, θα πρέπει ή κάποιος να μην έκανε σωστά τη δουλειά του ή να μην ήταν εξαρχής ικανός και άξιος να αναλάβει την θέση του ΥΠΟΙΚ. Τι από τα 2 ισχύει?

Απάντηση
vas23/03/201700:31

Φίλοσυριζαίε, αν πιστεύεις ακόμα και τώρα οτι οι ξένοι έκλεισαν τις τράπεζες κι όχι η καταστροφική διαπραγμάτευση τσιπρο-βαρουφάκηδων, δεν χρειάζεται να σου απαντήσω σε τίποτε, και κανείς δε σε παίρνει στα σοβαρά υπ όψιν του....

Απάντηση
Nαι22/03/201716:36

Γι αυτό θα πάρω backpack χρώματος δυνατού -κατά προτίμηση κόκκινο, ξέρεις εσύ-και θα περιφέρομαι σε ξενοδοχεία πίνοντας tea και Irish whiskey δίνοντας λύσεις με χαμόγελο μουρόχαβλου, ή ακομα καλύτερα σε ονείρωξη βγαίνω με το Scarletaki και ξαναχτίζω Αγίους τάφους ως νέος απεσταλμένος του Δημιουργού στην γη Σημ:Φυσικά ΦΤΑΙΕΙ ο Σόιμπλε αν δεν μου κάτσει το Scarletaki...... E ρε Σανίδα βρεγμένη που θέλεις και εσύ και οι όμοιοι σου. Όλο Δράκους στα παραμύθια σας, ψάχνετε...

Απάντηση
Mar22/03/201716:26

Καλά κάνουν ! Όποιος δανείζει εχει το καρπούζι εχει και το μαχαίρι !!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία