Η μετεγκατάσταση των Κορμοράνων
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Η μετεγκατάσταση των Κορμοράνων

Ένας καλός φίλος με ρώτησε χτες το απόγευμα αν οι «Κορμοράνοι» μετακόμισαν από τον Ελαιώνα στη περιοχή Γουδή

Η ερώτηση του «έκρυβε» και το σχόλιο του για τη στάση του σημερινού πρωθυπουργού σε ένα προηγούμενο μεγάλο σχέδιο ανάπλασης στη Αθήνα. Το σχέδιο της «διπλής ανάπλασης» στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ένα σχέδιο που συνδύαζε τις παρεμβάσεις στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με την μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού (Ελαιώνας) ενταγμένο λειτουργικά σε ένα αθλητικό – εμπορικό συγκρότημα.

Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στον Δήμο Αθηναίων. Είχε αντιταχθεί με κάθε μέσο στην προώθηση και την εφαρμογή του σχεδίου της «Διπλής Ανάπλασης», επιστρατεύοντας μέχρι και πρωτοβουλίες ευαίσθητων πολιτών για την τύχη του ... Κορμοράνου που έστηνε τις φωλιές του στην περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Ορφέως, Αγίας Άννης, και Αγίου Πολυκάρπου.

Μάλιστα, η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» είχε αναθέσει και στην εταιρεία VPRC – εκ των ιδρυτών της οποίας ήταν ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο σημερινός υπουργός Επικρατείας- μια έρευνα σχετικά με την «αναγκαιότητα υλοποίησης έργων στα πλαίσια της "Διπλής Ανάπλασης"». Μια από τις ερωτήσεις της έρευνας ήταν και η εξής: «Πόσο απαραίτητη θεωρείτε για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην Αθήνα την κατασκευή του εμπορικού κέντρου τύπου Mall στον Ελαιώνα, δίπλα από το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, 70.000 τ.μ.;».

Δέκα χρόνια και πλέον μετά την πολεοδομική ρύθμιση του Ν.3481/2006 στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων όπου χωροθετήθηκαν δύο Υπερτοπικοί - Μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών και άνοιξε ο δρόμος για την αστική ανάπλαση στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό – Ελαιώνα αγνοώ την τύχη των Κορμοράνων αλλά και των άλλων «Κορμοράνων», εκείνων της «Ανοιχτής Πόλης». Οι τελευταίοι θα μπορούσαν άνετα να «ανακαλύψουν» Κορμοράνους και στο περίβολο του νοσοκομείου «Σωτηρία» ή στο complex του Θεάτρου Badminton.

Πάντως, το θέμα εδώ δεν είναι οι Κορμοράνοι αλλά ούτε και οι επιλογές Τσίπρα αλλά η ουσιαστική αδυναμία ( ή και άρνηση) των θεσμικών οργάνων μιας χώρας να στηρίξουν μεγάλα σχέδια και προγράμματα αστικών αναπλάσεων που δίνουν ζωή στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα – ζωή μέσα από την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών, ζωή μέσα από την αλλαγή της εικόνας τους στα μάτια των πολιτών αλλά και των επισκεπτών.
Κλείσιμο

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει στα χαρτιά τον δικό της «Ελαιώνα» (μια παραλλαγή της «Διπλής Ανάπλασης» του 2006) αλλά προσέρχεται σε αυτή την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης (έστω και άτυπης) με πολύ χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας. Η παρούσα κυβέρνηση είχε πολλές ευκαιρίες να «περάσει εξετάσεις» με καλό βαθμό αλλά δεν ... Να θυμίσω, το Ελληνικό, την Δραπετσώνα, το Παραλιακό Μέτωπο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις μέρες τα μεγάλα σχέδια αστικών αναπλάσεων δεν είναι απλώς μια ιστορία ενός Πρωθυπουργού πάνω από ένα χάρτη αλλά εξειδικευμένων οργανισμών ειδικού σκοπού που συγκεντρώνουν την πολιτική και κοινωνική υποστήριξη, διαθέτουν υποδομές και τεχνογνωσία και πάνω απ΄όλα γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους διαθέσιμους τρόπους για να μοχλεύσουν κεφάλαια και να πείσουν επενδυτές. Όλα τα άλλα, είναι για τροφή των εκάστοτε ...Κορμοράνων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ