Οι μεταμορφώσεις και τα πάθη της Αριστεράς στη μεταπολίτευση
papadopoulos_thanos

Θάνος Παπαδόπουλος

Οι μεταμορφώσεις και τα πάθη της Αριστεράς στη μεταπολίτευση


Η άνοια είναι η χειρότερη πάθηση της Αριστεράς στον 21ο αιώνα. Την εμποδίζει να βλέπει τις μικρές και μεγάλες εξελίξεις στον Κόσμο και να διαβάζει ιστορία. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης λ.χ. έπαψε να βλέπει άστεγους να ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια όταν μπαίνει στην υπουργική Mercedes. Η Αριστερά δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, αλλά στη σταλινική αρχή της προπαγάνδας για την αποβλάκωση του λαού. Γι' αυτό ανέλαβε τον επικοινωνιακό σχεδιασμό ο σ. Ν. Καρανίκας, θαυμαστής της ωραίας….Ελένης! Το 'χει πει εξάλλου ο Καρλ Μαρξ και το απέδειξε ο Αντόνιο Γκράμσι, ότι ιδέες και κινήματα που χτες ήταν προοδευτικά σήμερα είναι αντιδραστικά.

Τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, για δεύτερη φορά μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την οργάνωσε και στερέωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τη ΝΔ εκδιώκοντας με δημοψήφισμα τη βασιλεία, που υπήρξε ο βασικός θεσμός εξάρτησης κι ανωμαλίας στη χώρα. Η μεταπολίτευση έφερε επίσης στην ηγεμονία της Αριστεράς το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που οργάνωσε το όνειρο των μικροαστών αγροτικής καταγωγής για ηγεμονία στην ελληνική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηριστικά κόμματος αραβικού σοσιαλισμού (Μπααθ)  και υποσχόταν μια οικονομία λαϊκής δημοκρατίας με κρατικά μονοπώλια και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξαρτιούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι μεταρρυθμίσεις έγιναν το πρόσχημα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τον κομματικό στρατό στο κράτος και την κοινωνία, χαρίζοντας στον προϋπολογισμό ελλείμματα και δανεικά που πολλαπλασίασαν το δημόσιο χρέος.

Έτσι διαμορφώθηκε ο κρατικός συντεχνιακός καπιταλισμός του ΠΑΣΟΚ.

Κλείσιμο
Η παραδοσιακή αριστερά βγήκε από τη δικτατορία διασπασμένη σε ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού, καθώς και σε άπειρα αριστερίστικα γκρουπούσκουλα. Το 1990, που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και οι κομμουνιστές της ανατολικής Ευρώπης παρέδωσαν αμαχητί την εξουσία στους δημοκρατικούς, η ελληνική Αριστερά βρέθηκε σε ιδεολογικό και πολιτικό κενό. Ο σταλινικός κρατικός καπιταλισμός χωρίς Αγορά εξαερώθηκε χωρίς ν΄αφήσει ίχνη, ενώ στην Κίνα η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας την οδηγούσε στην ανάπτυξη και την αναδείκνυε παγκόσμια δύναμη στον 21ο αιώνα. Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία το 1993, αλλά την πορεία προς την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας την ανέκοψε η οκταετία του Κώστα Σημίτη με τις μεταρρυθμίσεις, τα μεγάλα έργα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον περιορισμό του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους. Η πτώχευση της Ελλάδας αναβλήθηκε για 12-13 χρόνια για το 2009-2010.

Η παραδοσιακή Αριστερά που μόλις είχε ενοποιηθεί, το ΚΚΕ και η ΕΑΡ είχαν δημιουργήσει τον Συνασπισμό για να συμμετάσχει στη νομή της εξουσίας για πρώτη φορά (1989-1990), προχώρησε σε νέα διάσπαση. Αντί ν’ ανοίξει έναν ευρύ διάλογο για να εκτιμήσει τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις και να χαράξει νέα πορεία, προτίμησε να χώσει το κεφάλι στην άμμο, για να μη βλέπει την ιστορία. Ένα τμήμα του ΚΚΕ διέσπασε τον Συνασπισμό και κλείστηκε στον Περισσό. Για να ενισχύσει την άμυνά του απέναντι στην πραγματικότητα που το πολιορκούσε ανέβασε στο κομμουνιστικό εικονοστάσι πάλι τις φωτογραφίες του Στάλιν και του Ζαχαριάδη που είχε προκαλέσει τον Εμφύλιο Πόλεμο και την ήττα (1946-1949). Μια ιστορική επιτροπή μάλιστα έκρινε ότι η ΕΔΑ, που είχε εκπαιδεύσει την κομμουνιστική Αριστερά στη Δημοκρατία (1951-1967) είχε βλάψει το κομμουνιστικό κίνημα και το ΚΚΕ! Αλλά και το τμήμα που προτίμησε να παραμείνει στον Συνασπισμό και να τον μετατρέψει σε κόμμα προτίμησε να κωφεύσει στις κρούσεις του Κώστα Σημίτη για διάλογο και κοινή δράση ώστε να προωθηθεί ο αστικός εκσυγχρονισμός της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας που ανέλαβε τον Συνασπισμό το 2008 συσπείρωσε καμια δεκαπενταριά αριστερίστικα γκρουπούσκουλα και ίδρυσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2009 ο Κωστάκης Καραμανλής που έβαλε την ταφόπλακα της χρεοκοπίας στην Ελλάδα διπλασιάζοντας το δημόσιο χρέος για να δημιουργήσει κομματικό στρατό, παρέδωσε την κυβέρνηση για να μη σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια του.

Η κρίση και τα μνημόνια έδωσαν την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα ν΄ αρπάξει την κυβέρνηση υποσχόμενος ότι θα σκίσει τα Μνημόνια και ότι για την κρίση φταίνε οι άλλοι: Η Γερμανία της Μέρκελ και οι Έλληνες Γερμανοτσολιάδες, η Τρόικα εσωτερικού!

Εκβίαζε την Ευρώπη ότι θα αποχωρήσει αν δεν πλήρωνε τον λογαριασμό. Έτσι συμμάχησε με το ακροδεξιό κόμμα των ψεκασμένων ΑΝΕΛ και δημιούργησε την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ….

Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χρεοκόπησε μέσα σε λίγους μήνες χάρη και στη διαπραγμάτευση του εξωγήινου Γιάνη Βαρουφάκη. Οι Ευρωπαίοι είχαν πάρει είδηση τις απάτες και τις πλαστογραφίες των στοιχείων από τον Γιώργο Αλογοσκούφη για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος  κι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε να μας δώσει 50 δισ. Ευρώ για να φύγουμε από την Ευρωζώνη. Ο Αλ. Τσίπρας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφού έκαναν δημοψήφισμα και έκλεισαν τις τράπεζες με τα capital controls, είδαν τον Χάρο με τα μάτια τους κι έκαναν μια τεράστια κωλοτούμπα (διεθνώς kolotoumpa).

Αντί να προχωρήσουν όμως στη φιλελευθεροποίηση της Οικονομίας, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση των λουδοβίκειων προνομίων των συντεχνιακών ομάδων, επέστρεψαν στον πιο βάρβαρο, φαύλο και διεφθαρμένο παλαιοκομματισμό.

Υπερασπίστηκαν με λύσσα τα προνόμια των συντεχνιών των εργολάβων, εμπόρων, ακτοπλόων, αγροτών, υπάλληλων του κράτους, τραπεζικών , εκτελωνιστών, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κι άλλων μικροαστικών βδελλών που έκαιγαν τον ιδρώτα του λαού στα σκυλάδικα….

Η Αριστερά του κρατισμού που διαμόρφωσε ο σταλινισμός του 20ου αιώνα έχει τινάξει τα πέταλα. Πεθαίνει, στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στην Ασία παντού. Αν η Αριστερά (και η ελληνική) δεν ξαναγίνει φιλελεύθερη όπως ξεκίνησε, τότε θα καταντήσει ένα τρομακτικό ερείπιο που οι ιδέες της θα τροφοδοτούν την ακραία, αντιδραστική, ρατσιστική και φασιστική δεξιά. Η ιστορία έχει δικούς της απροσδόκητους κι εξωτικούς δρόμους και περιφρονεί τις προσπάθειες που κάνουν μερικά κουτοπόνηρα ανθρωπάκια να τη βάλουν σε προκατασκευασμένα κουτάκια και ράγες, για να εξυπηρετήσουν τη μανία τους για εξουσία!

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ