Αλήθειες και... καρνάβαλοι
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Αλήθειες και... καρνάβαλοι


Από την πρώτη κιόλας εικόνα που πήραμε για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση (γιατί περί αυτού πρόκειται) προκύπτουν δύο συμπεράσματα.

Πρώτον, η καθυστέρηση ως συνήθως δεν οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα, αφού οι δανειστές ζητούν κάθε μέρα όλο και περισσότερα. Αυτό θα φανεί με το που θα έρθουν εδώ τα στελέχη της τρόικας και θα αρχίσουν την ενδελεχή έρευνα των στοιχείων της οικονομίας.

Αλλωστε για το αφορολόγητο και τις συντάξεις το ξέραμε εδώ και έξι μήνες, τι άλλαξε σήμερα; Απλώς εκτέθηκαν οι ιθύνοντες που απέρριπταν ως άδικη και αντισυνταγματική την προνομοθέτηση μέτρων ενώ γνώριζαν ότι εντέλει θα τη δεχτούν για να γυρίσουν πίσω στην Αθήνα οι δανειστές. Αν δεν είχαν δώσει το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο και είχαν κλείσει την αξιολόγηση, τώρα θα υπήρχε καλύτερο κλίμα, περισσότερη εμπιστοσύνη και φυσικά Μάρτιο - Απρίλιο θα μπορούσαν να δώσουν από το πλεόνασμα και το δώρο αυτό, κατόπιν συνεννόησης με την τρόικα και χωρίς προβλήματα. Ή όχι;

Δεύτερον, το ψέμα και τα επικοινωνιακά τρικ έχουν κοντά ποδάρια, που λέει και ο Τσίπρας, αλλά (και) αυτή τη φορά ισχύει για την κυβέρνησή του. Δεν μπορεί να πανηγυρίζεις για κάτι που δεν κέρδισες, έστω κι αν δεν το έχεις χάσει ακόμα. Τι πιο απλό και ειλικρινές από το να έβγαινε στην κοινή γνώμη ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις υπουργός Τσακαλώτος και να δήλωνε ότι τώρα ουσιαστικά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση επί της αξιολόγησης, ότι δεχτήκαμε μεν την προνομοθέτηση, αλλά θα παλέψουμε να αποδείξουμε ότι έχουμε καλές επιδόσεις, άρα δεν χρειάζονται πολλές δεσμεύσεις κ.λπ. κ.λπ.

Ποιος πιστεύει πια ύστερα από δύο χρόνια άγριας λιτότητας (έστω συνεχιζόμενης από το 2010) ότι δεν έρχονται άλλα νέα σκληρά μέτρα; Ποιος πιστεύει ότι τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν όλους όσοι έχασαν αυτά τα χρήματα; Και ποια είναι η ανάπτυξη (διά της δήθεν τόνωσης της κατανάλωσης) που θα προσφέρουν τα αντίμετρα αν όποιοι αποκτήσουν εισόδημα από αυτά θα το έχουν χάσει από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων; Πόσο παραμύθι και ρηχότητα μπορεί να πουλάνε κάποιοι στην κυβέρνηση πια αντί σοβαρών επιχειρημάτων;

Ποιος άραγε βγήκε και είπε στον κόσμο ότι η δεύτερη αξιολόγηση, που φυσικά είναι μέρος του τρίτου μνημονίου που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2015, δεν έχει μέτρα; Το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι μετά τη δεύτερη θα ακολουθήσει και τρίτη, σχεδόν κολλητά, δηλαδή το φθινόπωρο του 2017. Ενώ τον Αύγουστο του 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας θα ακολουθήσει το τέταρτο μνημόνιο. Αυτό το γνωρίζουν... και οι πέτρες στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι. Απλά δεν το λένε.

Αυτά, γιατί έχουμε και Καρναβάλι!





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ