Οι «18» και το Ελληνικό
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Οι «18» και το Ελληνικό


Θα φανταζόταν κανείς ότι σε μια χώρα που, αν εξαιρέσεις τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, χάνει περίπου 25.000 θέσεις εργασίας ανά μήνα -με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιανουαρίου- έργα όπως αυτό του Ελληνικού θα αποτελούσαν κάτι σαν εθνική προτεραιότητα. Αν υπολογίσει μάλιστα ότι μπορεί να δημιουργηθούν 75.000 θέσεις εργασίας, να εκκινήσουν τεράστιοι κλάδοι της οικονομίας και να δαπανηθούν στην... κατάξερη ελληνική αγορά πάνω από 15 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία.

Στην Ελλάδα του 2017, όμως, 18 βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ όλως τυχαίως) βρήκαν να... ρωτήσουν στη Βουλή τι θα γίνει με τα αρχαία στο Ελληνικό ή κάπως έτσι. Οχι, δεν ρώτησαν γιατί δεν φεύγουν από τον χώρο οι 1.700 μετανάστες που έχουν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο για την υγεία γκέτο στην περιοχή. (Προσοχή, πρόκειται για κατάληψη και όχι για κανονικό hot spot.)
Θυμήθηκαν οι «ευαίσθητοι» τα αρχαία σε έναν χώρο που είναι αεροδρόμιο από τη δεκαετία του 1950. Και φυσικά, όσα αρχαία κι αν υπάρχουν εκεί είναι βέβαιο ότι θα έχουν υποστεί τρομακτική ταλαιπωρία από τη διάβρωση της κηροζίνης εδώ και πάνω από 60 χρόνια. Πολύ μεγαλύτερη, δηλαδή, απ’ ό,τι θα πάθουν τώρα που θα δημιουργηθούν μοντέρνα κτιριακά συγκροτήματα και πάρκο.

Η απάντηση στο γιατί κατέθεσαν οι 18 βουλευτές την ερώτηση είναι απλή και φυσικά φανερώνει μια ολόκληρη νοοτροπία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι όποιοι κάνουν την ήπια αυτή επένδυση άνετα μπορούν όχι μόνο να προστατέψουν τα αρχαία, αλλά και να τα αναδείξουν. Σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα συνυπάρχουν η δόμηση και τα αρχαία. Στο μετρό της Αθήνας, στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και αλλού. Αναδεικνύονται μάλιστα και καλύτερα, αφού ο κόσμος που πηγαίνει εκεί τα βλέπει και τα ζει καθημερινά.
Απλώς οι καλοί αυτοί βουλευτές δεν θέλουν την επένδυση, παθαίνουν αναφυλαξία με οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ο ιδιωτικός τομέας. Εκ της ιδιότητός τους γνωρίζουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία που ανέλαβε το μεγάλο έργο για να προσέξουν τα αρχαία  που υπάρχουν στον χώρο. Να το πω κι αλλιώς (δηλαδή ευθέως): Στα παλιά τους τα παπούτσια γράφουν την ουσία. Με την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή θέλουν να δείξουν ότι εξυπηρετούν διάφορα τοπικά-κομματικά γκρουπούσκουλα που δεν επιθυμούν την επένδυση (άραγε, τι θέλουν;) και φυσικά συμφωνούν και ιδεολογικά με τη μία και μοναδική βασική αρχή. Αν ήταν δυνατό να γίνει η Ελλάδα κάτι σαν Σοβιέτ ή Βενεζουέλα. Τόσο απλό όσο και λυπηρό.

Θα πείτε, ναι, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό, αν και υπάρχει και η οπτική ότι απλώς υποχρεώθηκε να το κάνει γιατί ήταν ένα από όλα τα μέτρα που προέβλεπε η προηγουμένη αξιολόγηση. Ψηφίζουμε ό,τι μας διατηρεί στην καρέκλα και μετά ροκανίζουμε -είτε από αντίληψη και ιδεολογία, είτε από ιδεοληψία- ό,τι δεν μας αρέσει.
Κάπως έτσι γίνεται και με τη δεύτερη αξιολόγηση: την ξεκινήσαμε από τον Νοέμβριο και φτάνουμε άνοιξη. Βοήθειά μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα