C.A.S.E.: Το μέλλον της αυτοκίνησης!

Τάκης Πουρναράκης

C.A.S.E.: Το μέλλον της αυτοκίνησης!

Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ερώτηση: «Ποιο είναι το μέλλον της αυτοκίνησης; Θα καταργηθούν οι πετρελαιοκινητήρες; Πως θα είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος;».

Το μέλλον της αυτοκίνησης όπως αυτό σχεδιάζεται από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες συνοψίζεται: Connected, Autonomous, Sharing, Electric. Τα αυτοκίνητα στο μέλλον θα συνδέονται και θα μιλούν μεταξύ των. Η επικοινωνία V2V ή Vehicle to Vehicle θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την τοποθεσία την  διεύθυνση και την ταχύτητα των οχημάτων. Θα προειδοποιεί τους οδηγούς ή τα αυτόνομα οχήματα για εν δυνάμει κινδύνους.

Επιπλέον τα αυτοκίνητα θα επικοινωνούν με τις υποδομές V2I ή Vehicle to Infrastructure. Πληροφορίες όπως η κυκλοφορία, το κόκκινο φανάρι που θα γίνεται αυτόματα πράσινο αν δεν υπάρχει αντίθετα διερχόμενο αυτοκίνητο, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, επιβράδυνση γιατί υπάρχει κίνδυνος μπροστά και άλλα πολλά θα μεταφέρονται στο αυτοκίνητο όπως σήμερα προβάλλονται στις ειδικές πινακίδες των αυτοκινητόδρομων. 
Η αυτόνομη οδήγηση είναι ήδη εδώ και πολλοί κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους (σ.σ: Mercedes E, Volvo S90). 

Στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα πάψουν ν’ αποτελούν μοναδικές ιδιοκτησίες. Έρχεται η εποχής της κοινοκτημοσύνης του Sharing. Π.χ. ένας ιδιοκτήτης μιας Mercedes S Class τη χρησιμοποιεί σύμφωνα με μελέτες της Mercedes μόνο στο 6% του χρόνου του. Είναι πιθανόν λοιπόν να μπορεί να την μοιραστεί με άλλους 3 εξοικονομώντας σημαντικά ποσά. 
Κλείσιμο

Τέλος όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν τεράστια ποσά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Mercedes Benz έλαβε πρόσφατα απόφαση να επενδύσει πάνω από 2 δις ευρώ στα ηλεκτρικά οχήματα, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η BMW με τη σειρά i. Είναι δεδομένο με τέτοιες επενδύσεις πως το μέλλον της αυτοκίνησης θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Σήμερα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα όπως το i3 της BMW έχουν αυτονομία που ξεπερνά τα 300km. Η φόρτιση διαρκεί από 8 έως 2 ώρες ανάλογα το σημείο και την εγκατάσταση. Αύριο η πρόοδος της τεχνολογίας και οι επενδύσεις θα μειώσουν κατά πολύ το χρόνο φόρτισης (σ.σ: επαγωγική μέθοδος χωρίς καλώδιο) ενώ η αυτονομία σύντομα θα διπλασιαστεί. 

Αυτό είναι λοιπόν το μέλλον που σχεδιάζεται σήμερα από τους μεγάλους κατασκευαστές για την αυτοκίνηση αύριο: Connected, Autonomous, Sharing, Electric. Συνδεσιμότητα, Αυτόνομη οδήγηση, Κοινοκτημοσύνη, Ηλεκτρικά οχήματα. C.A.S.E.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ