Η κρατικοδίαιτη «νεοφυής επιχειρηματικότητα»
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Η κρατικοδίαιτη «νεοφυής επιχειρηματικότητα»

Το Δημόσιο προσαρμόζεται. Για την ακρίβεια, οι διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας, τα «πάνω στρώματα» του πολιτικού προσωπικού.

Το 2005, το 2007, το 2009 ... όσο και αν έψαχνε κανείς στους καταλόγους των επιδοτούμενων προγραμμάτων από κοινοτικούς πόρους δεν θα έβρισκε πουθενά τον όρο «νεοφυής επιχειρηματικότητα». Τότε, έπαιζε ψηλά ο όρος της «γυναικείας επιχειρηματικότητας» και οι συνοικίες της Αθήνας γέμισαν καινούργια κομμωτήρια, «νυχάδικα» αλλά μπόλικο ...ίντερνετ της γειτονιάς. Τα λεφτά πολλά αλλά στο τέλος της μέρας οι περισσότερες εκ των επιδοτημένων κυριών κατέβασαν ρολά...

Στις μέρες μας την θέση της «γυναικείας επιχειρηματικότητας» έχει πάρει η «νεοφυής επιχειρηματικότητα». Μόλις χθες διάβαζα ένα θέμα στη πρώτη σελίδα του newmoney.gr: «Δημοσιεύτηκε ο προσωρινός κατάλογος με τους 1.526 δυνητικά δικαιούχους της Δράσης "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα" του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 έπειτα από σχετική απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, κ. Ευγενίας Φωτονιάτα.

Ο προσωρινός κατάλογος περιλαμβάνει επιλέξιμα επιχειρηματικά σχέδια, συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 86.086.885,35€ (δημόσια δαπάνη) κατά απόλυτη βαθμολογική σειρά, με βάση τη συνολική προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανά ομάδα περιφερειών αυξημένη κατά 20%.

Κλείσιμο
Οι δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης θα πρέπει το αργότερο έως την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, να υποβάλουν τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ακολουθεί αναλυτικά η απόφαση (...) και τα ονόματα. Ονόματα επί ονομάτων και σχέδια να φάνε και οι κότες. Αλλά, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει: Που πάνε όλα αυτά τα χρήματα και τι αποδίδουν όταν ο κριτής της χρηματοδότησης είναι ο εντεταλμένος της δημόσιας διοίκησης.

Όπως ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης πάθαινε αλλεργία στο άκουσμα της λέξης «ανανέωση» έτσι και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο άκουσμα της πρότασης να περάσει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε άλλους αρμοδιότερους, σε παράγοντες της ίδιας της αγοράς. Για σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν το κράτος απλώς έβαζε στην άκρη ένα ποσό και ανέθετε στις τράπεζες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Ίσως, το ποσό να έφθανε και για περισσότερα σχέδια και για σχέδια καλύτερα αξιολογημένα... Με προοπτική. Με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Με οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ