Gο QE Mεσιέ Τσίπρα ...αν μπορείς
pafilas_dimitris

Δημήτρης Παφίλας

Gο QE Mεσιέ Τσίπρα ...αν μπορείς


Όταν ήταν προπονητής στο Αιγάλεω ο κ. Γιώργος Χατζάρας, ήθελε να δώσει μια εντολή σ'ένα δεξί μπάκ, τον Γκόραν Ποπόφ. Να του πει “πήγαινε απο δεξιά”. Ο κ. Χατζάρας, δεν γνώριζε καλά αγγλικά. Ωστόσο, ήταν κόουτς που δεν άφηνε την ομάδα να χάσει και βρήκε τον τρόπο.  Στην δεξιά πλευρά του “Μαυροθαλασσίτης”, υπήρχε μια πινακίδα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Τότε είπε το αμίμητο : “Ποπόφ go to Sklavenitis”. O Σκοπιανός κατάλαβε, και έτρεξε προς εκεί που έπρεπε.  Απο τότε πέρασαν χρόνια και ο πρωθυπουργός επανέλαβε ένα παρόμοιο σύνθημα. Το γνωστό “Go Back Μαντάμ Μέρκελ” που άλλαξε μέσα σε επτά μήνες.

Όποιοι, όμως, θυμούνται εκείνη την περίοδο του 2015 γνωρίζουν καλά ότι, αν δεν έπεφτε η κυβέρνηση Σαμαρά η Ελλάδα θα ελάμβανε την αξιολόγηση και θα συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση. Δηλαδή, τα ελληνικά ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα και η χώρα θα μπορούσε να εκδώσει μικρές εκδόσεις ομολόγων για να εισπράξει χρήματα.

Κλείσιμο
Δυο χρόνια μετά, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο ίδιο σημείο. Ο Πρωθυπουργός θέλει την αξιολόγηση- όπως λέει- και φυσικά  επιδιώκει διακαώς την ποσοτική χαλάρωση. Εφόσον, όμως, δοθεί η αξιολόγηση τότε η Ελλάδα αποκτά το δικαίωμα στην έκδοση αυτών των ομολόγων μικρού ύψους. Διο οι δανειστές καθυστερούν.
    
Οι ξένοι δανειστές, όμως, δεν θέλουν να έχει λεφτά στα χέρια ο Τσίπρας διότι θα κάνει το μοναδικό που ξέρει καλά : Προσλήψεις ημετέρων, παροχές κλπ. Τι λέτε να κάνουν οι Γερμανοί και το “κακό” ΔΝΤ ; Θα καθυστερούν την αξιολόγηση για να μην πάρει τα χρήματα.

Μάλιστα, μπορεί να δοθεί αργότερα η αξιολόγηση (Μάρτιος), δίχως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος,  το “παράθυρο” στις αγορές κλείνει.  
Οι Γερμανοί έχουν τους καλύτερους συμμάχους για τις καθυστερήσεις. Τον πρωθυπουργό ο οποίος επιχειρεί να ελέγξει τις εφημερίδες για να προσφέρει τους νέους “εχθρούς” στο πόπολο του Σύριζα. Τον υπουργό Οικονομικών τον Κ. Τσακαλώτο, ο οποίος πιστεύει ότι είναι “αριστερός” επιβάλλοντας  υψηλούς φόρους. Ένας απόφοιτος της Οξφόρδης που δεν πιστεύει  ότι, του φέρεται απαξιωτικά  ένας γραμματέας της Εκον- Ρήγας Φεραίος. Μια υπουργό Εργασίας, την κα Αχτσιόγλου, που δεν θα επιτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, αλλά ζητά υπέρμετρες εισφορές απο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι συνεχίζονται οι θεατρικές παραστάσεις του κ. Τσίπρα ανεβάζοντας την παράσταση “Συμφωνήσαμε με την Μέρκελ να κλείσει η αξιολόγηση”. Όσο κι αν προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες ο Τσίπρας σ άλλους μαζί με τους “παίκτες” που κινούν τις φιγούρες (Παππάς, Φλαμπουράρης, Δραγασάκης) η κοινωνία ξέρει καλά ποιός είναι πραγματικά. Σε οποιαδήποτε δυτική κοινωνία, τα capital Controls και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα τον είχαν οδηγήσει στην φυλακή. Η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην Ευρώπη- μετά την Lehman Brothers- κινδυνεύει να μείνει ατιμώρητη, όταν τελειώσει η σημερινή σύνοδος της Βουλής τον Ιούλιο. GO QE (Quantitave Easing) Μεσιέ Τσίπρα αν μπορείς.  Ατσίγαρο θα σε αφήσουν, όπως άφησες τους Έλληνες καταθέτες.

H δυστυχία, όμως, είναι ότι η χώρα μένει δίχως λεφτά.        
 
Υ.Γ  Όταν έχεις  χάσει 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες  και 45 δισ. ευρώ απο τις καταθέσεις και ζητάς ευθύνες για τα δάνεια των ΜΜΕ τι ακριβώς είσαι; Κινδυνεύεις με φυλακή -για την παράδοση των τραπεζών-  και φωνάζεις για 1 δισ. ευρώ απο τα 100 δισ. ευρώ κόκκινα. Και γνωρίζεις ότι τον Ιούλιο παραγράφονται τα αδικήματα σου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ