Ο φαύλος κύκλος της Κυβέρνησης
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Ο φαύλος κύκλος της Κυβέρνησης

Η αξιολόγηση είναι μετέωρη, η οικονομία εγκλωβισμένη και η Κυβέρνηση ακολουθεί την προσφιλή της τακτική αλλά λέω και άλλα κάνω.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε σερβική εφημερίδα δήλωσε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τους στόχους και τις υποχρεώσεις της και  απέδωσε  ευθύνες για την καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση σε κάποιες παράλογες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας από τους δανειστές. Σχεδόν ταυτόχρονα πληροφορηθήκαμε μέσω του Bloomberg  ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε επιστολή στο Eurogroup όπου παραδεχόταν  ότι έχουμε πραγματοποιήσει  μόλις το 30% των προαπαιτούμενων.

Η Κυβέρνηση με την τακτική των συνεχών καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις έχει παγιδευτεί σε μια συνεχή διαδικασία αξιολόγησης από τους δανειστές. Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε με ένα χρόνο καθυστέρηση, και η δεύτερη, αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να κλείσει στο Εurogroup του Μαρτίου. Όμως τον Μάρτιο 2017, βάσει των όσων έχει υπογράψει η Κυβέρνηση,  πρέπει να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση. Δηλαδή μόλις κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσουμε την τρίτη.

Ο ενισχυμένος δημοσιονομικός κόφτης που καλείται να αποδεχθεί η Κυβέρνηση ουσιαστικά είναι το τέταρτο μνημόνιο. Μετά από επτά χρόνια με τρία μνημόνια και πάνω από 300 δις δανεικά, νέο μνημόνιο στη λογική των τριών προηγουμένων δεν είναι εύκολο  να υπάρξει. Για αυτό και οι δανειστές  ζητούν τον ενισχυμένο κόφτη με τη μείωση μισθών, συντάξεων και αφορολόγητου.

Το γιατί φαίνεται από τα αναλυτικά στοιχεία  εκτέλεσης του προυπολογισμού 2016 που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στοιχεία  που ταυτόχρονα εξηγούν  γιατί  οι δανειστές επιμένουν σε «παράλογες απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας» όπως λέει ο Πρωθυπουργός. Η υπέρβαση των στόχων της δημοσιονομικής  πολιτικής κατά το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από την αύξηση του φόρου εισοδήματος (νέα κλίμακα, νέα εισφορά αλληλεγγύης)  και την αύξηση  των έμμεσων φόρων. Ταυτόχρονα στην υπέρβαση του στόχου  για το πλεόνασμα βοήθησε η μείωση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Στον αντίποδα, βρέθηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες (έξοδα λειτουργίας Κράτους, μισθοί Δημοσίου και συντάξεις) οι οποίες το 2016  αυξήθηκαν. Δηλαδή αυξήσαμε τους φόρους, μειώσαμε τις δαπάνες του ΠΔΕ και αυξήσαμε τα έξοδα για τη λειτουργία του Δημοσίου.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ