Αντίθετες θέσεις θεσμών
kammenos_dimitris

Δημήτρης Καμμένος

Αντίθετες θέσεις θεσμών

Ο ESM λέει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο αν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις.

(Bloomberg) – Ο ESM λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα είναι αξιόπιστο και υποστηρίζεται από μέτρα έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση απρόβλεπτων γεγονότων.

Δεν υπάρχει λόγος για "ανησυχητική αξιολόγηση» της ελληνικής κατάστασης του χρέους, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε δήλωση του σε μέιλ.
Κλείσιμο
Η Δήλωση του ESM  δεν κάνει καμία άμεση αναφορά στο προσχέδιο που διέρρευσε από την έκθεση του ΔΝΤ που αναφέρει ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να μεταρρυθμιστεί
«Πιστεύουμε ότι το βάρος του χρέους στην Ελλάδα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, εάν εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, χάρη στις εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες μακροπρόθεσμου δανεισμού του ESM και τα πρόσφατα υιοθέτησε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε".
«Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε μια φιλόδοξη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η οποία είναι αξιόπιστη και υποστηρίζεται από μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων"
Η δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδος την τελευταία χρονιά ήταν καλύτερη από ό, τι αναμενόταν
«Η Ευρώπη έχει κάνει σαφείς δεσμεύσεις στήριξης της Ελλάδος με πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους μετά το πρόγραμμα ESM, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι αναγκαίο και ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος".

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι τα μέτρα του Eurogroup για το δάνειο δεν είναι αρκετά για το ελληνικό χρέος

Το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, μη συγκεκριμένα μέτρα
Το χρέος θα φτάσει 275 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2060
 (Bloomberg) -
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και οι χρηματοδοτικές της ανάγκες θα αποδειχθούν "εκρηκτικές" τις επόμενες δεκαετίες εκτός αν η Ευρώπη αναθεωρήσει το πρόγραμμα διάσωσης της προς διευκόλυνση, όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ένα σχέδιο έκθεσης του, καθώς η χώρα επιδιώκει μια νέα πληρωμή του δανείου.
Στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα φτάσει το 275 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της μέχρι το 2060, όταν οι ανάγκες χρηματοδότησης της θα αντιπροσωπεύουν το 62 τοις εκατό του ΑΕΠ, όπως αναφέρει η έκθεση του Bloomberg. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται περίπου στο 180 τοις εκατό του ΑΕΠ αυτή τη στιγμή
Η άποψη της ΕΕ για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους είναι «πιο ήπια» και βασίζεται σε «σημαντικά πιο αισιόδοξες παραδοχές», σημειώνει το ΔΝΤ. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι ορισμένες προτάσεις χρέους για την Ελλάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το πώς θα επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες για να ενεργοποιήσουν πλήρη αξιολόγηση» 
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με το πώς η χώρα μπορεί να κλείσει το φορολογικό χάσμα της, σε απόλυτη γραμμή με τις απαιτήσεις του προγράμματος βοήθειας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ (92 δισεκατομμύρια $) που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Ενδεχόμενη αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα καθυστερήσει την επόμενη δόση της χρηματοδότησης.

Η Ευρώπη Απαντά

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ πρόκειται να συζητήσει την ικανότητά της Ελλάδα; να εξυπηρετήσει το χρέος της στις 6 Φεβρουαρίου. Το ταμείο έχει αντισταθεί στην πίεση από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία για να συμβάλουν στο πρόγραμμα διάσωσης, θεωρώντας ότι είναι καταδικασμένη, εκτός αν η Ελλάδα λάβει περαιτέρω μέτρα για την αναστολή δαπανών ή αν οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ διευκολύνουν τους όρους των δανείων.
Το πρόγραμμα βοήθειας της Ευρώπης για την Ελλάδα είναι αξιόπιστο και υποστηρίζεται από μέτρα έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση απρόβλεπτων γεγονότων, όπως υποστήριξε σε μέιλ του ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οργανισμού της ΕΕ που παρέχει δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα.
«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αξιολόγηση της κατάστασης του χρέους στην Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει κάνει σαφείς δεσμεύσεις για την υποστήριξη της χώρας με πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους μετά το πρόγραμμα. Η δήλωση δεν κάνει καμία άμεση αναφορά στο σχέδιο του ΔΝΤ.

Προτάσεις του ΔΝΤ

Όπως και στο παρελθόν, το ΔΝΤ προτείνει η Ευρώπη να επεκτείνει τις περιόδους χάριτος και τις ημερομηνίες λήξης για τα δάνεια. Το έγγραφο καλεί επίσης για περαιτέρω αναβολή των πληρωμών των τόκων και κλείδωμα των επιτοκίων.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να διευρύνει τη φορολογική της βάση, όπως λέει το ΔΝΤ, επαναλαμβάνοντας συστάσεις σε προηγούμενες εκθέσεις. Θα πρέπει επίσης να αποκαταστήσει την ισορροπία των δαπανών των συντάξεων και να ασχοληθεί με τα επισφαλή δάνεια που βαρύνουν τις τράπεζες.
Το ελληνικό χρέους είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και «ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το δημόσιο χρέος και οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα γίνουν εκρηκτικές μακροπρόθεσμα», όπως αναφέρει το έγγραφο. Μια «σημαντική αναδιάρθρωση» των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα απαιτείται για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Το ΔΝΤ συμφωνεί με τους  ευρωπαίους πιστωτές στην Ελλάδα  σε ένα σημείο. Και οι δύο θέλουν από την Ελλάδα να εισάγει νόμο ενεργοποίησης των μέτρων λιτότητας, εάν η χώρα αποτύχει να διατηρήσει ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού πριν από τις πληρωμές τόκων του 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη εβδομάδα απέρριψε το αίτημα ως «απαράδεκτο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ