Πολιτική ευθύνη αλά ελληνικά (αφελείς, άπειροι, ανίκανοι)
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Πολιτική ευθύνη αλά ελληνικά (αφελείς, άπειροι, ανίκανοι)

Οι χαρακτηρισμοί της παρένθεσης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία μετά:
● Την πρόσφατη δήλωση υπουργού, εντεταλμένου υποτίθεται να προστατεύει τα νησιά (για τον οργανωμένο εποικισμό 28 βραχονησίδων του Αιγαίου), την αυτόματη τουρκική επιθετική και διεκδικητική απάντηση και την κυβερνητική άτακτη υποχώρηση.

●  Τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις («και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει») άλλου, λαλίστατου, εθνολάγνου υπουργού εκ της «Δεξιοαριστεράς».
Αν και στην πολιτική γενικά τα τελευταία χρόνια, και ειδικά στη δράση της κυβέρνησης αυτής, τα απίστευτα λάθη από αφέλεια, απειρία, ανικανότητα, από βαριά αμέλεια δηλαδή, στα όρια του ενδεχόμενου δόλου είναι καθημερινή πρακτική. Το αποτέλεσμα όμως κάνει τη διαφορά. Οταν το πρόβλημα σχετίζεται με την κυβερνητική δράση στο εσωτερικό, μικρό το κακό. Ενα ακόμα λιθαράκι στην κυβερνητική δημοσκοπική καθίζηση.

Εχουμε συνηθίσει, άλλωστε, στην πρακτική του «είπα - ξείπα» ή «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις» ή και στην, με απίστευτα ψέματα και θράσος μπροστά στα έκπληκτα μάτια και αυτιά μας, μεταμόρφωση του λάθους σε επιτυχία. Στην Παιδεία, στην αριστεία, στη Δικαιοσύνη, στη θρησκεία, στην οικονομία, στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους και σε όλους γενικά τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Οταν όμως το θέμα ακουμπάει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ακεραιότητα, το πράγμα γίνεται από σοβαρό επικίνδυνο. Σε μια πολιτικά ευνομούμενη χώρα, ειδικά ο υπουργός για τα νησιά, δεν μιλάω για τον άλλο τον αμετροεπή εθνικιστή ξερόλα, έπρεπε να έχει αποσυρθεί στα ίδια μόνος του, ευθύς ως αντελήφθη το αποτέλεσμα των λόγων του. Που έδωσε την ευκαιρία στη γείτονα, εκμεταλλευόμενη τη δική μας οικονομική και διεθνοπολιτική υστέρηση, να κάνει επίδειξη δύναμης αμφισβητώντας για πολλοστή φορά τα σύνορά μας κι εμείς ντροπιασμένοι να βάλουμε για πολλοστή φορά την ουρά στα σκέλια. Να μην περιμένει να τον παύσει ο πρωθυπουργός, που με τη σειρά του όφειλε να το κάνει, άμεσα μόλις διαπίστωνε ολιγωρία. Για να υπάρχει και κάποιος που τιμωρεί. Δεν μιλάμε βέβαια για σωματικό χαρακίρι, αλλά το πολιτικό σίγουρα έπρεπε να έχει καθιερωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Κλείσιμο

Τίποτα, όμως, από αυτά δεν γίνεται. Γιατί ως αποδεδειγμένα εφευρετικός λαός, έχουμε ανακαλύψει τη μαγική λύση της ατιμωρησίας. Δύο μόνο λέξεις: «πολιτική ευθύνη». Αλά ελληνικά όμως. Δηλώνει δημόσια ο αφελής, ο άπειρος ή ο ανίκανος, ακόμα και ο δόλιος ή ο αρχηγός του που τον καλύπτει, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη πράξεων, λόγων ή παραλείψεων που είχαν επιζήμια αποτελέσματα, ακόμα και σε εθνικά θέματα και τέλος. Αυτό ήταν. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, την οποία θα τιμωρήσει, υποτίθεται, ο λαός στις επόμενες εκλογές. Και συνεχίζει απτόητος το θεάρεστο έργο του, παραμένοντας υπουργός μέχρι το επόμενο λάθος. Η ζωή συνεχίζεται από το κακό στο χειρότερο γιατί όλα αυτά γίνονται με την ανοχή αν όχι με την επιδοκιμασία των Ελλήνων.

Την «πολιτική ευθύνη» αυτού του τύπου, που επικράτησε πλήρως στη Μεταπολίτευση, ενίσχυσε, άθελά του πιστεύω, με τη διάσημη -επιβεβλημένη τότε- ρήση του ο αείμνηστος Εθνάρχης ότι «οι πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή, πάνε στο σπίτι τους». Φράση που αθώωσε τον ομοίως αείμνηστο αρχι-λαϊκιστή. Αρεσε φαίνεται στους πολιτικούς μας η πρακτική αυτή, που απαλείφει τις ευθύνες τους -πολιτικές, ποινικές, αστικές, διοικητικές- και απενοχοποιεί τη δημόσια δράση τους όσο επιζήμια και αν υπήρξε. Ετσι στήθηκε το πολιτικό σύστημα της κυριαρχίας των μετρίων που δεν αυτοκαθαρίζεται αποβάλλοντας αυτόματα τους αφελείς, τους άπειρους, τους ανίκανους και, κυρίως, τους δόλιους και τους επίορκους. 

Σύστημα αντιαξιακό, αναποτελεσματικό και εθνικά καταστροφικό, που αυτόπροστατεύεται. Σύστημα που επιτρέπει, για να είμαστε επίκαιροι, σε ανθρώπους που έπρεπε να έχουν «καταδικαστεί» ισόβια να ενδιατρίβουν στα χρονοντούλαπα της Iστορίας, να εμφανίζονται, όπως προχθές ο κατεξοχήν φορέας των «προσόντων» της παρένθεσης στον τίτλο, και να μιλάνε διεκδικώντας πάλι, με θράσος, την εξουσία που κακοποίησαν. Την οποία, το χειρότερο, μπορεί να τους δώσει ο αμνήμων λαός μας, όπως διδάσκει η πρόσφατη Ιστορία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK