Τα αυτονόητα που δεν ισχύουν στην Ελλάδα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Τα αυτονόητα που δεν ισχύουν στην Ελλάδα

Στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι πρέπει να υπάρξει μία «ολοκληρωμένη εμπορική σχέση» μετά το Brexit, ώστε η χώρα του να παραμείνει ανταγωνιστική «διότι η πρώτιστη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι ο λαός μας θα είναι σε θέση να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο».

Ο βρετανός υπουργός δεν είπε κάποια πρωτοτυπία, αλλά το προφανές: Οτι οι κυβερνήσεις στις δημοκρατίες υπάρχουν για να υπηρετούν τον λαό και όχι τα κομματικά συμφέροντα όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Το αυτονόητο όμως δεν ισχύει στην περίπτωση μας και η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση χωρίς να κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση. Μια διαπραγμάτευση  που η ελληνική πλευρά είναι χαμένη εκ των προτέρων,  καθώς ο χρόνος κυλάει σε βάρος μας και υπονομεύει την όποια δυνατότητα ανάκαμψης έχει η οικονομία το  2017.

Αν ως τα τέλη Μαρτίου δεν κλείσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα κινδυνεύει και πάλι να επαναλάβει την καταστροφική πολιτική του 2015. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι πιο αδύνατοι πολίτες, στο όνομα των οποίων η Κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται, θα είναι τα μεγαλύτερα θύματα. Αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος θα είναι στο Εurogroup για να παρουσιάσει τις κυβερνητικές προτάσεις  για τον δημοσιονομικό «κόφτη» και τα σενάρια για επιβολή νέων φόρων που κυκλοφορούν, όπως πχ η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Η ελπίδα είναι ότι αύριο το Εurogroup θα αναγνωρίσει κάποια πρόοδο και θα συναινέσει στην επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα. Αν δεν φανεί ότι μπαίνουν οι βάσεις για μια τεχνική συμφωνία στο Εurogroup του Φεβρουαρίου, η αβεβαιότητα θα κυριαρχήσει και παραμένει ισχυρός ο κίνδυνος οποιαδήποτε καθυστέρηση να έχει ακραία πολλαπλασιαστικές παρενέργειες στην οικονομία και στις τράπεζες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ