Τι θα γίνει αν φύγει το ΔΝΤ και μείνουμε εκτός προγράμματος
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Τι θα γίνει αν φύγει το ΔΝΤ και μείνουμε εκτός προγράμματος

Καθώς οι ελπίδες της κυβέρνησης για πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις εξανεμίζονται μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Σόιμπλε, ερχόμαστε αντιμέτωποι ξανά με τον κίνδυνο μιας ατελέσφορης -και τελικά εις βάρος μας- διαπραγμάτευσης που σκοπό θα έχει την παραπλάνηση των πολιτών προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να επανεμφανιστεί (ψευδώς) ως αντιμνημονιακός

Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει ή, ακόμη χειρότερα, αν το ΔΝΤ φύγει από το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, η Ευρώπη θα διακόψει το πρόγραμμα. Ο Σόιμπλε το είπε σαφώς, όπως είπε και ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να φτιαχτεί και να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. 

Αν η Ελλάδα βγει εκτός προγράμματος, θα ξεμείνει εντελώς από χρήματα. Η κυβέρνηση θα φτάσει στο σημείο να μην έχει τους πόρους για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Και αυτά που κρύβει σήμερα μη πληρώνοντας τα χρέη της προς τα νοσοκομεία, τους προμηθευτές και τους φορολογούμενους, τα φυλά για μια τέτοια στιγμή. Για να έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις εάν και εφόσον μείνουμε εκτός ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δεν θα φτάσουν, όμως, για πολύ αυτά τα χρήματα, ενώ και η πίεση της κοινωνίας προς την κυβέρνηση θα είναι ασφυκτική. 

Ο χρόνος παίζει αυτή τη στιγμή καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Αν η χώρα μείνει εκτός προγράμματος, η κυβέρνηση θα διαθέσει τα χρήματα που παρακρατεί από την αγορά για πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά έχει να πληρώσει και τις υποχρεώσεις της για το χρέος. Από τον Μάιο και όλο το καλοκαίρι θα βρισκόμαστε με τη δαμόκλειο σπάθη της πτώχευσης πάνω από τα κεφάλια μας ανά πάσα στιγμή. Και όλο αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την παραμονή της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία. Είναι λοιπόν απίθανο να τη γλιτώσουμε φέτος, αφού οι Ευρωπαίοι, απελπισμένοι από τις καθυστερήσεις και την κοροϊδία και έχοντας δικές τους εκλογές μέσα στη χρονιά, δεν θα μπορέσουν να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους νέο πρόγραμμα κι εμείς θα ξεμείνουμε. 

Σε περίπτωση που μείνουμε εκτός Προγράμματος, όλες οι διευκολύνσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζές μας αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα θα σταματήσουν. Οι τράπεζες θα απειληθούν με ξαφνικό θάνατο, το ίδιο και πάρα πολλές επιχειρήσεις, ενώ τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά θα καταρρεύσουν και το κόστος δανεισμού θα εκτιναχθεί στα ύψη. Ο φόβος του κουρέματος των καταθέσεων θα επανέλθει άμεσα και οι αναλήψεις από τις τράπεζες θα αναγκάσουν την Τράπεζα της Ελλάδος να ξανασφίξει τα capital controls. Δυστυχώς, όλα αυτά ουδόλως απασχολούν την κυβέρνηση.

Το σχέδιό της είναι να κερδίσει χρόνο στην εξουσία και να καταφέρει να εξαγοράσει όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί. Ουδόλως ασχολείται με την πορεία της χώρας, την ανάπτυξη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας. Τα πλεονάσματα που μαζεύει (ταμειακά πλεονάσματα επειδή δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει) τα χρησιμοποιεί για προσλήψεις ημετέρων και παροχές σε ευαίσθητες πολιτικά ομάδες ελπίζοντας ότι θα κερδίσει την ψήφο τους. 
Κλείσιμο

Η υπέρβαση των στόχων στα έσοδα είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των έντιμων φορολογούμενων που πληρώνουν τους φόρους τους ρίχνοντας κατακόρυφα το επίπεδο της ζωής τους και όχι της σύλληψης της φοροδιαφυγής, η οποία οργιάζει. Ολα τα στοιχεία που έρχονται από την αγορά δείχνουν ότι η τάση για φοροδιαφυγή αυξάνεται και αυτό διότι οι πολίτες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το αυξημένο λόγω φόρων κόστος ζωής. Οι ίδιοι οι πολίτες που πληρώνουν τους αυξημένους φόρους και τις εξωφρενικές ασφαλιστικές εισφορές χρωστάνε στις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ξανά προβλήματα επιβίωσης λόγω των κόκκινων δανείων. Και η κυβέρνηση, αντί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να κερδίσει μια θετική αξιολόγηση, αναλώνεται σε θεατρινισμούς που απευθύνονται σε χαμηλού επιπέδου και ιδιαιτέρως αφελές ακροατήριο. 

Ευτυχώς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και αυτό το αφελές ακροατήριο αφυπνίζεται σιγά-σιγά. Επτά στους δέκα πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές είναι δυσαρεστημένοι και δεν θα τον ξαναψηφίσουν. Αυτή η κυβέρνηση θα καταρρεύσει με γδούπο. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι προσπαθεί καταρρέοντας να διαλύσει εξ ολοκλήρου τη χώρα ώστε να μην μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ και να μην μπορεί, επίσης, καμία μελλοντική κυβέρνηση να διορθώσει την κατάσταση. Ελπίζει έτσι ότι θα επανέλθει ως σωτήρας του λαού από τα νύχια των ξένων δανειστών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ