Η αποτυχία της αριστεράς και η Χρυσή Αυγή
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Η αποτυχία της αριστεράς και η Χρυσή Αυγή

Η επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής στους δρόμους (δυστυχώς και στα σχολεία, όπως έδειξε η προκλητική εισβολή στελεχών της στο Πέραμα) μόνο ανατριχίλα, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Το ακροδεξιό ναζιστικό μόρφωμα έχει υιοθετήσει το τελευταία διάστημα δύο στοιχεία στην τακτική του, που πρέπει να επανεξεταστούν από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο του δημοκρατικού τόξου.

Αφενός έχει εγκαταλείψει τη θέση για παραμονή στο ευρώ, την οποία είχε υιοθετήσει όταν σκούρυναν τα πράγματα με τις δικαστικές περιπέτειες της ηγεσίας του – με τον αρχηγό και άλλους να «στολίζουν» τα κάγκελα των φυλακών – και δείχνει να τάσσεται υπέρ του εθνικού νομίσματος. Σημειωτέον ότι ο ευρωσκεπτικισμός σαρώνει στη χώρα, μιας και οι σημερινές ΕΕ και ευρωζώνη εξακολουθούν να επιβάλλουν σκληρές πολιτικής λιτότητας και να ισοπεδώνουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας.

Αφετέρου, ενεργοποιεί ξανά τα τάγματα εφόδου, στέλνοντάς τα να τραμπουκίζουν και να επιβάλλουν το δικό τους νόμο – ορισμένες φορές και κυριολεκτικά, μιας και οι αστυνόμοι του Τόσκα ήταν απλοί θεατές στην εισβολή στο Ικόνιο. Προσπαθεί να δείξει προφανώς, με το δικό της τρόπο – της βίας και των προπηλακισμών βέβαια -, ότι υπάρχει τρόπος δυναμικής έκφρασης του διάχυτου θυμού και της απογοήτευσης που προκαλεί η παρατεταμένη και χωρίς ελπίδα διεξόδου, κρίση. Φυσικά να ενεργοποιήσει και να φουντώσει σε αυτό το πεδίο τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

Υπό αυτή την έννοια η «επανεμφάνιση» της Χρυσής Αυγής και μάλιστα με πιο άγριες διαθέσεις, είναι πολλαπλά επικίνδυνη.

Κλείσιμο
Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει, όμως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα. Και τώρα δεν υπάρχουν και οι «άλλοι», οι «δεξιοί και κεντροαριστεροί μνημονιακοί» για να τους χρεώσει την ευθύνη. Αν τα πρώτα μνημόνια έθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς στη χώρα, έχει και το τρίτο του ΣΥΡΙΖΑ το δικό του μερίδιο. Για να εξηγούμαστε και επειδή η ερμηνεία της ανόδου της ΧΑ αποδόθηκε πρωτίστως στην οικονομική κρίση και λιγότερο σε οτιδήποτε άλλο, δεν μπορεί τα δύο πρώτα να ήταν τα «κακά» και το τρίτο να είναι καλό και αθώο για το έγκλημα της όλο και ενισχυόμενης ακροδεξιάς. Η κυβέρνηση βέβαια φρόντισε και με άλλες παραλείψεις και λάθη να θρέψει το πρόβλημα, όπως οι χειρισμοί της στο προσφυγικό, όπου το κράτος πιάστηκε ανέτοιμο και χωρίς αποτελεσματικό σχέδιο για την υποδοχή του από την κοινωνία – ας είναι καλά οι αυθόρμητες συμπεριφορές της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων, που αποτελούν πράγματι σημαντικό ανάχωμα στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Με την πλήρη και εκκωφαντική παράδοση στους δανειστές, χωρίς την εφαρμογή οποιουδήποτε εναλλακτικού σχεδίου πολιτικών, ούτε καν σε επιμέρους μέτωπα, με την επανάληψη ουσιαστικά ενός μοντέλου φαυλοκρατίας και νεποτισμού στη διακυβέρνηση, που ταλαιπώρησε τη χώρα για δεκαετίες, με ήθος εξουσίας, αλλά και ρητορική που παραπέμπει στα προηγούμενα και επιτείνει ραγδαία τη μείωση του κύρους, που έχει ο πολιτικός κόσμος του δημοκρατικού τόξου, η σημερινή κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη για την όποια επανάκαμψη της ακροδεξιάς, καίτοι θα έπρεπε το μεγαλύτερο μέρος της ηγετικής της ομάδας να προαυλίζεται, αντί να σουλατσάρει στους πολιτικούς διαδρόμους και τα σχολεία της χώρας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ