Ονειρο τρελό
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Ονειρο τρελό


Τι να ευχηθώ; Ενα όνειρο τρελό. Που όλοι οι πολίτες αυτής της έρμης ελληνικής γης το «σκηνοθετούν» και μετά λένε με μια φωνή: Τέτοια πράγματα δεν γίνονται εδώ!

Ενα όνειρο φανταστικό. Το ακούς σε κάθε συνάθροιση τυχαία, καθημερινή.

Λένε λοιπόν. Οι ονειροπαρμένοι. Οι ρομαντικοί. Οι αθεράπευτα αισθηματίες. Οι Ελληνες μιας Ελλάδας διαφορετικής. Να ομονοήσουν κόμματα και αρχηγοί. Ολοι αυτοί οι αυτόκλητοι σωτήρες. Από Δεξιά, Κεντροδεξιά, Κεντροαριστερά και Αριστερά. Από Νέα Δημοκρατία μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Να ομονοήσουν. Να συμφωνήσουν. Να συνυπογράψουν ένα συμβόλαιο τιμής. Για τη σωτηρία της χώρας αυτής. Για την ελπίδα. Για τη νέα γενιά. Ακόμα και για τη δική τους υστεροφημία!

Εγινε, σου λένε, ακόμα και με Ζαχαριάδη - Μεταξά. Εγινε για την αντίσταση στην πολεμική έφοδο των κατακτητών. Να μη γίνει για τη σωτηρία των ταπεινωμένων σημερινών;

Να ομονοήσουν και μετά την πόρτα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να χτυπήσουν. Γιατί αυτός ο πραγματικός αρχηγός. Αυτός κάνει κουμάντο. Αυτός ο αρχιλογιστής της Ευρωζώνης και των ταμείων του ελληνικού κράτους. Αυτός ο εμπνευστής και συγγραφέας κάθε σύμβασης μνημονίου. Αυτός ο εγκέφαλος της λιτότητας και της πειθαρχίας.

Να πάνε να τον βρουν και να τον ρωτήσουν. Χωρίς σαρκασμό και ειρωνεία. Αλλά με ειλικρίνεια. Να τον ρωτήσουν «ποιο το τέλος αυτού του μακροσκελούς σίριαλ». Που η διάρκειά του μεγαλύτερη από «Λάμψη», τη φωσκολιάδα που έσπασε ταμεία!
Ποιο το φινάλε των μνημονίων. Πού τελειώνει το μαρτύριο της σταγόνας. Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόστηκαν μέχρι στιγμής. Ποια είναι αυτά τα μέτρα. Τα οριστικά, τα τελικά. Και τα κοστολογημένα. Πάντα συγκεκριμένα!

Ας πούμε λοιπόν. Να κατρακυλήσει ο κατώτερος μισθός στα 300 ευρώ; Ενα το κρατούμενο. Να ακολουθήσουν οι συντάξεις με το ίδιο ποσό; Δεύτερο κρατούμενο. Να ελαστικοποιηθούν εντελώς οι εργασιακές σχέσεις; Φύγε εσύ, έλα εσύ. Τρίτο κρατούμενο. Να εκποιηθεί η δημόσια περιουσία; Ολόκληρη, ακόμα και η ΕΥΔΑΠ; Τέταρτο κρατούμενο. Και να βγει στο σφυρί η απλήρωτη πρώτη κατοικία; Πέμπτο κρατούμενο!

Ωραία, χερ Σόιμπλε. Και με τις συγκεκριμένες προτάσεις υπό μάλης να επιστρέψουν και σε δημοψήφισμα να προστρέξουν. Από εδώ τα μέτρα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Από εκεί το κόστος εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή. Ορίστε το δίλημμα. Ορίστε το τελικό φινάλε. Ορίστε η τελευταία πράξη του σίριαλ «Ζωή εν τάφω». Ορίστε η προσωπική ευθύνη του καθενός. Χωρίς συνθήματα. Χωρίς σωτήρες και χωρίς υποσχέσεις. Η απόφαση δική σου!

Θα μου πείτε ότι αυτό το όνειρο είναι εφιαλτικό. Λάθος παρορμητικό. Είναι όνειρο γιατί θα είναι το τελικό. Είναι όνειρο γιατί θα μας απαλλάξει από το βάσανο το καθημερινό. Είναι όνειρο γιατί θα μας προσγειώσει στον πάτο και επομένως, μετά, μόνο προς τα πάνω θα βρεθούμε ξανά!

Και είναι όνειρο γιατί εμείς θα αποφασίσουμε συλλογικά. Για την πορεία, την τύχη, τη μοίρα και το αύριο μιας Ελλάδας χωρίς ταπεινώσεις, χωρίς ζητιανιά. Είναι όνειρο αντίστασης αλλά και αυτογνωσίας. Ονειρο πολιτικής συμφιλίωσης, ανάτασης και εθνικής παλιγγενεσίας. Γιατί ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Και παραφράζοντας τον ποιητή, «η εποχή τόσο πιεσμένη, τόσο δύσκολη, που μόνο εκφράζοντας τον πόνο και το όνειρό του μπορεί κανείς να την αντέξει»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ