Μονοήμερη στο Καρπενήσι: Ξεστραβωθείτε, Μισέλληνες
anastasiadis_themos

Θέμος Αναστασιάδης

Μονοήμερη στο Καρπενήσι: Ξεστραβωθείτε, Μισέλληνες


Βασικά δεν έκανα ρεπορτάζ, αλλά πετάχτηκα οικογενειακά για μιάμιση μέρα στο πανέμορφο Καρπενήσι, την επομένη των Χριστουγέννων. Γιατί και βουνά ήθελα και να αποφύγω τον συνωστισμό των «τετραήμερων» που τα απεχθάνομαι σαν και τι ήθελα, αλλά και να γλιτώσω από τα χιόνια που δεν τα γουστάρω ήθελα. Οπότε 27 Δεκεμβρίου, στο Μεγάλο Χωριό, όπου σας συστήνω να μείνετε αν δεν θέλετε... πολυκοσμία μες στην πολύ καθαρή και τακτοποιημένη πόλη της Ευρυτανίας και η θερμοκρασία το μεσημέρι έδειχνε 15 βαθμούς με απόλυτη ηλιοφάνεια. Τι καλύτερο για να επισκεφθείς την ιστορική Μονή Προυσού, που είναι, πού αλλού, στον Προυσό, ένα κάποτε απρόσιτο σημείο μες στα βουνά που έχει... χίλια χρόνια Ιστορία. Στα γρήγορα, λένε ότι κοντά στο 1000 μ.Χ. εγκαταστάθηκαν εκεί μοναχοί για να διδάξουν χριστιανισμό στους ντόπιους, ενώ από το 1500 και μετά φαίνεται ότι το Μοναστήρι λειτουργούσε κανονικά. Λόγω τοποθεσίας μες στα άγρια βουνά, ήταν το πέρασμα όλων των καταδιωκόμενων, των αγωνιστών, των ανταρτών, των αρματολών και αμαρτωλών όλων των αιώνων.




Εδώ βρέθηκε για ένα εξάμηνο και ο ήρωας Γεώργιος ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ για να αναρρώσει προτού ξανακατέβει στον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία και φονευθεί. Μάλιστα στη Μονή οι επισκέπτες μπορούν να δουν, μεταξύ άλλων, μία από τις στολές του, όπως και κάποια όπλα του και να προσκυνήσουν μέσα τους... ΑΝ είναι Ελληνες! Αν είναι... από τους άλλους, από τους κρατικοδίαιτους βλάσφημους που βρίζουν και το ’21, και τον Καραϊσκάκη, και την Ορθοδοξία, ας μην κατέβουν καν στο Μοναστήρι και μολύνουν με την παρουσία τους την ιερότητα του χώρου.

Κλείσιμο

Αρκεί να μείνουν στο... ευάερο και ευήλιο πάρκινγκ και ίσια μπροστά τους, δίπλα στο κοιμητήριο και κάτω από το καμπαναριό που υψώνεται περήφανα στην κορυφή του βράχου, θα δουν -δεν μπορεί- μια μικρή πορτούλα με την επιγραφή: «ΣΧΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ». Ναι, δίπλα στη Μονή. Δηλαδή ουσιαστικά Κρυφό Σχολειό. Απ’ όπου λέγεται ότι πέρασε μέχρι και ο Κοσμάς ο ΑΙΤΩΛΟΣ. Εδώ θα ’πρεπε να κουβαλήσουν τους ΦΙΛΗΔΕΣ, πρώην και νυν (γιατί και αυτός ο Γαβρόγλου, ο υπουργός, ίδια ΜΟΥΡΗ δείχνει να ’ναι, παρότι πιο «κρυφός»), και να τους κολλήσουν την κεφάλα στην ξύλινη πόρτα να διαβάσουν ΜΠΑΣ και ξεστραβωθούν. Ναι ΟΡΕ, μαζί πήγαιναν Ελληνισμός και Ορθοδοξία μια ζωή, το πιστεύεις δεν το πιστεύεις είναι δικαίωμά σου, αλλά δεν μπορείς να παραχαράσσεις την Ιστορία και την Αλήθεια ενός έθνους. Απ’ όποια πλευρά κι αν είσαι. Δεν έχει σημασία ποια. Λίγα χιλιόμετρα πριν, άλλωστε, είχα δει την πινακίδα «Χελιδόνα» προς την ομώνυμη απόκρυμνη κορυφή και θυμήθηκα το βιβλίο του φίλου μου και σπάνιου ανθρώπου, του ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ της ΧΕΛΙΔΟΝΑΣ», το οποίο μετά έγινε και ταινία. Για κομμουνιστές αντάρτες λέει, όπως και το σημαντικό έργο του για τον Αρη Βελουχιώτη, που άλλοι τον θεωρούν ήρωα κι άλλοι, καλή ώρα, μανιακό σφαγέα, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν αυτός που ήταν.




Το έζησε και το πλήρωσε. Μα... τώρα, θα πουν κάποιοι... λογικοί άνθρωποι, θα μας τρελάνεις; Με το Κρυφό Σχολειό ή με τον Βελουχιώτη; Αριστερά ή Δεξιά; Πατριωτικά ή κομμουνιστικά; Ουδεμία σχέση κι ΟΛΑ μαζί, θα σ’ το πω με μια κουβέντα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Περιλαμβάνει τα πάντα όλα. Πολλά υπέροχα, τόσα κι άλλα τόσα άσχημα και στραβά, έτσι ήταν οι Ελληνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και σε όλους τους αγωνιστές, χαμένους ή κερδισμένους, σωστούς ή ακόμα και αιμοσταγείς, αξίζει η αναγνώριση, θετική ή αρνητική, εάν και εφόσον πίστευαν αληθινά -ακόμη και βαρύτατα εσφαλμένα- σε ό,τι έκαναν. Οταν χύνεις το αίμα σου, ή ακόμη και άλλων, πάνω στον πόλεμο, μετράς και μετριέσαι. Λατρεύεσαι και ΜΙΣΙΕΣΑΙ. Οταν όμως είσαι μια ΒΟΛΕΜΕΝΗ ΒΔΕΛΛΑ, όπως οι σημερινοί καθεστωτικοί, που απλώς πίνεις το αίμα του κόσμου για λογαριασμό των ξένων, τότε δεν σου αξίζει ούτε λέξη να βγει από το στόμα. Μόνο φτύσιμο. 


Ας μείνουμε όμως στο θέμα μας. Ιδού η πινακίδα. Ιδού και το Κρυφό Σχολειό. Ξεστραβωθείτε, μισέλληνες, και μετανοείτε. Ηγγικεν γαρ το τέλος της Βασιλείας σας, 2017. Με βαριά μυαλά, αλλά με ελαφριά την καρδιά έφυγα από το Καρπενήσι, όπου αξίζει να πάτε κάθε εποχή του χρόνου.

ΥΓ.: Ασχετο... Εντάξει, για φαγητό δεν το συζητώ! Κρίμα μόνο που έκλεισε η ταβέρνα στο χωριό Νόστιμο. Ξέρει κανείς γιατί;  Ηταν θεϊκή.

ΥΓ1- Νεώτερη ενημέρωση: Διαπιστώνουμε ότι η ταβέρνα στο Νόστιμο δεν έκλεισε, απλά άλλαξε διεύθυνση. Παραμένει θεϊκή.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ