Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα μνημόνια

Η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είναι μόνον ένα γεγονός που εξευτελίζει την Κυβέρνηση. Εξηγεί γιατί η χώρα δεν μπορεί να ορθοποδήσει και να ξεφύγει από τα μνημόνια, όπως συνέβη  με την Κύπρο, την Πορτογαλία, και την Ιρλανδία. Κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και αρνούμαστε συστηματικά την πραγματικότητα. Και αν η πραγματικότητα δεν βολεύει πολιτικά, τόσο το χειρότερο για αυτήν.

Αυτό που παρουσίασε η Κυβέρνηση  στο εσωτερικό της χώρας σαν «13η σύνταξη» και υλοποίηση προεκλογικής υπόσχεσης, τώρα στην επιστολή προς τον Ντάισελμπλουμ αναφέρεται ως εφάπαξ βοήθημα. Κάπως σαν τις επιστολές Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους που εξηγούσαν γιατί οι κομμένες συντάξεις δεν... μειώθηκαν.

Η κυβέρνηση όπως και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης αρνείται την πραγματικότητα κι όταν η Τρόικα τους στριμώχνει, επειδή η χώρα συντηρείται από δανεικά, αρχίζουν, όπως έκανε ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή συμμόρφωσης τις υποσχέσεις ότι «οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας». Προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να εμφανιστεί σαν «πατερούλης»   που φροντίζει τους συνταξιούχους και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τις περικοπές και τις αυξήσεις που   ο ίδιος υπέγραψε και συμφώνησε. Αλλά ξεχνά αυτό που του αρέσει συχνά να λέει ο ίδιος, πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Κλείσιμο
Μας βολεύει να υποστηρίζουμε ότι η χώρα κατάρρευσε λόγω της λιτότητας των  μνημονίων και των λαθών που  έκαναν  οι δανειστές, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούμε να θάψουμε ή να ξεχάσουμε:

-Ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή πήρε το 2003 το δημόσιο χρέος στα 181 δισ. και το παρέδωσε το 2009 στα 301 δισ.

-Ότι η χώρα μέτρησε για πρώτη φορά τους δημοσίους υπαλλήλους με το πρώτο μνημόνιο επί Γ. Παπανδρέου.

-Ότι έχουμε 2,65 εκατομμύρια συνταξιούχους και περίπου το 30%  από αυτούς έχει συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.

Αν δεν παραδεχθούμε τα σφάλματα  που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση και δεν τα αντιμετωπίσουμε -όσο οδυνηρό και να είναι- δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK