Οι εκλογές
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Οι εκλογές

Δεν ξέρω αν κάποιος πρωθυπουργός που δεν σκέφτεται να κάνει εκλογές μεσούσης της θητείας του και στην κορύφωση των προβλημάτων της διακυβέρνησής του έχει νόημα να παίρνει σβάρνα τα χωριά, να πίνει τσίπουρα, να τρώει μελομακάρονα και να ανεβάζει τους τόνους υβρίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Και καλά αν πρόκειται για τον «απέναντί» του, δηλαδή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι ο Μητσοτάκης, αλλά για τον Σόιμπλε;

Η αίσθησή μου λοιπόν ξεκάθαρα είναι ότι ο Τσίπρας όχι μόνο το σκέφτεται για τις εκλογές αλλά το προετοιμάζει, χωρίς βεβαίως να έχει πάρει οριστική απόφαση. Μπορεί να μην του αρέσει η ιδέα να αφήσει την καρέκλα και την εξουσία, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι μπορεί να το αποφύγει.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν κρατάει και τα δύο σενάρια ανοιχτά και τα έχει πάνω στο τραπέζι με σκοπό το επόμενο δίμηνο να κρίνει ποιο από τα δύο τον συμφέρει. Το πρώτο και προτιμότερο σενάριο για τον ίδιο είναι να υπογράψει την αξιολόγηση όπως μπορεί, αρκεί να μη φανεί ότι υποχωρεί κατά κράτος και δεσμεύει τη χώρα έως το 2021 με βαρύτατα νέα μέτρα που ισοδυναμούν με τέταρτο μνημόνιο. Αναζητά ένα «φύλλο συκής» ώστε να μην ξεγυμνωθεί τελείως πολιτικά.

Αν δεν του το δώσουν οι δανειστές -αυτό δεν είναι ακόμα ορατό ούτε στον ίδιο ούτε φυσικά και σ’ εμάς-, τότε θα πάει σε εκλογές καταγγέλλοντας τον... ψυχοπαθή Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Μπορεί και τη νέα διοίκηση Τραμπ, η οποία τον κοιτάει ούτως ή άλλως με μισό μάτι λόγω ιδεολογικών καταβολών.

Ολα αυτά καλά. Αλλωστε, ένας πολιτικός δικαιούται να προετοιμάζει το πολιτικό του μέλλον. Απλώς ο Τσίπρας από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας κοιτάει μόνο τον εαυτό του και την προσωπική του επιβίωση. Μας έμπλεξε με τον Βαρουφάκη και με το δημοψήφισμα που κόστισαν ένα νέο μνημόνιο και capital controls και μετά πήγαμε σε εκλογές γιατί έπρεπε να πετάξει έξω το 1/3 της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015 και έκλεισε την πρώτη αξιολόγηση το Πάσχα του 2016 και το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μόνο που όλα αυτά που τρέφουν την πολιτική και τους πολιτικούς, τα σόου με τις επιτροπές στη Βουλή, η διαπλοκή (στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον διαπρέπει μέσω υπουργών του) και η ανταλλαγή ύβρεων με τους δανειστές για να... ζεσταίνεται το φιλοθέαμον κοινό (δηλαδή οι χαχόλοι), αφυδατώνουν πλήρως την οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Αν ο Τσίπρας δεν κλείσει την αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, θα χαθεί ΑΕΠ, δεν θα πιαστούν οι στόχοι, θα κοστίσει στις δουλειές και θα την πληρώσουν τελικά οι αδύναμοι με νέα μέτρα. Οπως έγινε και το 2015. Μην έχουμε και κανένα Grexit στο τέλος όπως πάει.

Λοιπόν, θα ήταν πια σωστό ή να κλείσει τις εκκρεμότητες και να προχωρήσει τη θητεία του ή να πάει σε εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK