Το σύνδρομο του ...Φραγκίσκου Φερδινάνδου και άλλες θεωρίες συνωμοσίας
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Το σύνδρομο του ...Φραγκίσκου Φερδινάνδου και άλλες θεωρίες συνωμοσίας

Οπλιστείτε με ψυχραιμία! Κρατηθείτε στο πεδίο της λογικής και της σωφροσύνης! Μην αφήσετε το συναίσθημα να λειτουργήσει ως οδηγός για προσωπικές επιλογές και δημόσιες συμπεριφορές

Όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες - πρώτα στην Άγκυρα, μετά στο Βερολίνο ή στην Ζυρίχη- μπορεί να μην μπορούν να μπουν σε μια γραμμή και να βρουν απαντήσεις αλλά πρέπει να κατανοηθούν ως μέρος ενός Κόσμου που φαίνεται ότι «τρελάθηκε» και αποφάσισε να λειτουργεί πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα.

Το επαναλαμβάνω: Οπλιστείτε με ψυχραιμία! Τις επόμενες ώρες αλλά και τις επόμενες μέρες τα κάθε λογής σενάρια συνωμοσίας θα φουντώσουν και μαζί με τις πιο ευφάνταστες εκδοχές για τα κίνητρα και τους δράστες θα διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό τοπίο. Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι βιώνουμε το συναίσθημα της γενικευμένης ανασφάλειας στους δρόμους των μεγαλουπόλεων αλλά και στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.

Το «τυφλό χτύπημα», ο «δολοφόνος της διπλανής πόρτας» και άλλα πολλά – δυστυχώς για όλους εμάς- αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας – των εικόνων που βλέπουμε, των ιστοριών που διαβάζουμε. Παρόλα αυτά ας μην νιώσουμε εξοικείωση με όλα τούτα. Ας μην δεχθούμε την μορφή του τέρατος – ας υπερασπισθούμε ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις στο δικό του χώρο την Δημοκρατία και την Ανοιχτή Κοινωνία.

Κλείσιμο
Χτες βράδυ άκουσα σε μια διπλανή παρέα να μιλούν για το σύνδρομο του Φραγκίσκου Φερδινάνδου... Δεν το κρύβω, τρόμαξα! Η παρέα προφανώς αναφερόταν στην δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας και διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας στο Σεράγεβο του 1914 – δολοφονία που συνδέθηκε με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ας μην ψάχνουμε συσχετίσεις. Η κάθε εποχή είναι ξεχωριστή με τα δικά της δεδομένα. Δυστυχώς, τα τελευταία δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τα συγκεντρώσουμε, να αξιολογήσουμε και να εξάγουμε τα σωστά συμπεράσματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα