Ποιος θα εφαρμόσει το τέταρτο μνημόνιο
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Ποιος θα εφαρμόσει το τέταρτο μνημόνιο

Αυτό ακριβώς που θέλει ο Τσίπρας -και η κυβέρνησή του γενικά- είναι απλό, απλούστατο, αλλά δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι θα του κάνουν το χατίρι οι δανειστές, αφήνοντάς τον να συνεχίσει τη θητεία του μέχρι το τέλος του 2017 και βλέπουμε.

Τσίπρας και λοιποί θέλουν πάρα πολύ -και λογικό είναι- να μείνουν στις καρέκλες τους όσο γίνεται παραπάνω, χωρίς να φανεί, όμως, ότι θα υπογράψουν τις βαριές υποχρεώσεις της δεύτερης αξιολόγησης, που συνεπάγονται ουσιαστικά ένα νέο, τέταρτο μνημόνιο για την επόμενη πενταετία.

Και όταν λέμε «χωρίς να φανεί», το εννοούμε κυριολεκτικά. Με άλλα λόγια, αν γίνεται να κρυφτεί από την κοινή γνώμη η συμφωνία ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει υψηλότατα πλεονάσματα για πέντε χρόνια ακόμα, έχει καλώς. Τα υπογράφουν όλα συγκαλυμμένα, δηλαδή κάτω από τη λέξη «κόφτης», και καθαρίζουν. Κι έτσι θα βγει και θα πει ότι υπογράψαμε απλώς μια συμφωνία που προβλέπει ότι, αν δεν πιάνουμε τους στόχους, θα βάζουμε μέτρα έως το 2020 ή το 2021 και το 2022, αλλά θα ισχυριστεί ταυτόχρονα ότι και φέτος, αντί να κόψει λεφτά, έδωσε (τον «μποναμά» φυσικά) γιατί είναι... μια πολύ ικανή κυβερνηση.

Φευ, όλα αυτά είναι βαρύτατα ψέματα και για όσους καταλαβαίνουν λίγα οικονομικά ισοδυναμούν με όσα έταζε ο Τσίπρας στις εκλογές του 2015 για να γίνει πρωθυπουργός.

Φέτος, λοιπόν, υπήρχε στόχος πλεονάσματος μόλις μισή μονάδα του ΑΕΠ και γι’ αυτό περίσσεψε ο «μποναμάς» για τους συνταξιούχους.

Στην ουσία, όμως, δεν θα υπήρχε καν αν η κυβέρνηση δεν είχε κρατήσει 6 δισ. ευρώ από τα οφειλόμενα στον ιδιωτικό τομέα. Δεν επιστρέφει τα λεφτά από τους βαρύτατους φόρους που δίνουμε όλοι μας στην ιδιωτική οικονομία για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις και να φάει ψωμί ο απλός κόσμος και επιλέγει απλά ένα λαϊκίστικο κόλπο: να δώσει εφάπαξ ένα μικρό δώρο στους συνταξιούχους στις 21 Δεκεμβρίου.

Να σας θυμίσω ότι στις 22 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα περικόψει έως και 50% το ΕΚΑΣ, συν του ότι μας έχει ξεπατώσει γενικώς στους φόρους, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.
Επισημαίνω ότι ο Μαδούρο προ ημερών κατάσχεσε 4.000.000 παιχνίδια από ένα ιδιωτικό εργοστάσιο στη Βενεζουέλα για να τα μοιράσει στα φτωχά παιδάκια.

Ελα, όμως, που για το 2018 και μετά η Ελλάδα έχει υπογράψει πλεονάσματα ίσα με το 3,5% του ΑΕΠ! Οχι για «μποναμάδες» δεν θα φτάνουν τα χρήματα, αλλά θα χρειαστεί από πάνω κι άλλο, σκληρότερο μνημόνιο.

Ο Τσίπρας το ξέρει αυτό καλά, αλλά δεν τον νοιάζει. Αρκεί αυτή η υποχρέωση της χώρας να αποτυπωθεί εν είδει κόφτη δαπανών, δηλαδή αν δεν πιάσουμε τους στόχους να κοπούν σχεδόν τυφλά κρατικές δαπάνες από παντού (μισθοί, συντάξεις Δημοσίου κ.λπ.). Πολύ απλά γιατί έτσι δεν θα φανεί τώρα ότι υπογράφει τέταρτο μνημόνιο στη Βουλή και φυσικά δεν θα είναι αυτός στην εξουσία το 2019 για να εφαρμόσει τα νέα μέτρα.

Εάν, λοιπόν, βολεύει τους δανειστές όλο αυτό το σχέδιο και θέλουν να φορτώσουν το τέταρτο μνημόνιο στον Μητσοτάκη, ο Τσίπρας θα ξεπεράσει την καταιγίδα και θα μείνει. Αν τον θεωρούν τελειωμένη υπόθεση, θα τον βγάλουν στη σέντρα και θα πάει σε εκλογές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ