Ένας μουτζουρωμένος Άι-Βασίλης
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Ένας μουτζουρωμένος Άι-Βασίλης

Αυτό που μένει όταν τα έχεις ξεχάσει όλα είναι η κουλτούρα, έλεγε ο Αντρέ Μαλρό.

Καθολικής ή όχι αξίας αυτή η περίφημη ρήση έχει προνομιακό πεδίο εφαρμογής τη πολιτική. Τι μένει, μήπως, σε ένα πολιτικό που έχει λησμονήσει όσα έχει διαμηνύσει,υποσχεθεί, δεσμευτεί και υπογράψει; Τίποτε περισσότερο από μια επιστροφή στα νάματα της διαπαιδαγώγησης που εμπέδωσε εξ απαλών ονύχων. 

Τι απομένει, άραγε, στον Ελληνα πρωθυπουργό μετά τον ριζοσπαστικό οίστρο στη πλατεία της επανάστασης στην Αβάνα και την μηχανιστική ευλάβεια στο Πανάγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ; Απλώς ότι σπρώχνει στη λησμονιά τα τρέχοντα και τα επερχόμενα τραύματα της εγχώριας πολιτικής διαχείρισης του. Όπως ακριβώς ξέχασε και όλες τις περασμένες οδύνες και απώλειες των κυβερνητικών ενεργειών του.

¨Έχοντας, όμως, υπόψη του ότι δεν υπάρχουν ήρωες και μύθοι χωρίς ακροατήριο, επανέρχεται  στα πολιτισμικά και αισθητικά υποσύνολα της συμπεριφοράς μιας μεγάθυμης χο-χο-χο φιγούρας με κόκκινη στολή και έλκυθρο που μοιράζει μποναμάδες. Προσθέτει επί πλέον στο συγκεκριμένο απλοϊκό αφήγημα και τη πρόζα ενός αδάμαστου και συγκρουσιακού Σπάρτακου, για να ολοκληρώσει το αξιακό πακέτο της κουλτούρας του.

Κλείσιμο
Αναπόφευκτα, ξετυλίγοντας αυτή τη διανοητικά αμπαλαρισμένη σύνθεση, ο πρωθυπουργός βαφτίζει 13η σύνταξη, την εφάπαξ καταβολή ενός βοηθήματος στους μικροσυνταξιούχους , η οποία δεν προβλέπεται να επαναληφθεί. Και είναι αμφίβολο αν μπορεί να καταβληθεί χωρίς κάποιο φορολογικό αντιστάθμισμα. Δεδομένου ότι παραβιάζει τις συμφωνίες με τους θεσμούς σε ότι αφορά τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. 

Παράλληλα λύνοντας τη κορδέλα του κουτιού της απεγνωσμένης παροχολογίας αναστείλει άμεσα την εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Το ότι παραβαίνει μονομερώς τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης αξιολόγησης και αδιαφορεί για τα εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό έσοδα του συγκεκριμένου φόρου, είναι απλώς λεπτομέρειες. 

Δεν είναι, άλλωστε, ο πρώτος πρωθυπουργός που επιχειρεί να τονώσει τα ξεθωριασμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά του. Μόνο που  τώρα δεν πρόκειται για διανομή παραγόμενου πλούτου αλλά για δωράκι που μοιράζεται από το πλεόνασμα  που δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση των πολιτών και, κυρίως, από  την στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ελπίζει να μη ξεχαστεί το σπασμωδικό κουβαρνταλίκι  της, τη στιγμή που η επικοινωνιακή οργάνωση για τη πολιτική επιβίωση της ίδιας λειτουργεί με αλλόκοτες διαλείψεις και συμπαγή κενά μνήμης. Οι καλλιεργημένες προσδοκίες για τη μείωση του χρέους που θα ερχόταν πανηγυρικά στις 5 Δεκεμβρίου, ξεχάστηκαν. Τα σενάρια της συντριβής της διαπλοκής των καναλαρχών, λησμονήθηκαν επίσης σε μια υπερπαραγωγή εκβιασμένης λήθης. 
Απομένει ως καταφύγιο υπόμνησης της κυβερνητικής παρουσίας στο δημόσιο βίο η αναξιόπιστη επιστροφή στην επανάληψη κίβδηλων εξαγγελιών. Με το πρωθυπουργό να εξωραΐζει υποκριτικά τα αποκοιμιστικά μέτρα ανακούφισης προς τους απελπισμένους ανασφαλέστερους και, κυρίως, να αποτιμά ποσοτικά με προσωρινά φιλοδωρήματα την δική του ευθύνη του για τους περισσότερο κοινωνικά αδύναμους. 

Ενσαρκώνει με αυτό το τρόπο την κουλτούρα ενός ωφελιμιστικά πανούργου Άι-Βασίλη που αφού έχει δημιουργήσει μαζικά φτωχούς, κατατρεγμένους και ανήμπορους, μετά τους μοιράζει επιλεκτικά, πανικόβλητος και από ξένο σακούλι ευαισθησία, συμπόνοια και φιλανθρωπία. Προσοχή μόνο στη καμινάδα που ίσως τον οδηγήσει μουτζουρωμένο ως τη κάλπη.     

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ