Η αποτυχία της κυβέρνησης φέρνει φοροκαταιγίδα το 2017
Σάκης Ιωαννίδης

Σάκης Ιωαννίδης

Η αποτυχία της κυβέρνησης φέρνει φοροκαταιγίδα το 2017

H συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει καταφέρει να αποτύχει παντού. Η αποτυχία της στην οικονομία, που χαρακτηρίζεται από ατολμία- όσο αφορά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο-, αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το 2017.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που φέρνει αυξήσεις παντού. Καφές, τσιγάρα, καύσιμα, πάγια σταθερών τηλεφώνων, συνδρομητική τηλεόραση, είναι μόνο λίγες από τις κατηγορίες που θα δουν οι πολίτες να αυξάνουν τους λογαριασμούς τους. Σ’ αυτά συνυπολογίστε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα των νησιωτών. 

Φυσικά, έρχονται και μειώσεις, ιδιαίτερα στους συνταξιούχους. Οι συνολικές αποδοχές και οι συντάξεις των πολιτών προβλέπεται το 2017 να μειωθούν κατά 5 εκατομμύρια σε σχέση με φέτος. Στην ουσία και πίσω από τα νούμερα αυτό σημαίνει μόνο και ένα πράγμα: οι συνταξιούχοι θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται και άλλο, όσο και να προσπαθούν στελέχη της κυβέρνησης να μας πείσουν για το αντίθετο.

Για να καταλάβουμε το «τσουνάμι» φόρων που έρχεται την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση περιμένει έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους νέους φόρους, ενώ ήδη τα νοικοκυριά έχουν δραματική μείωση στα εισοδήματα τους. Το μόνο που αυξάνεται, είναι οι φόροι.
Προφανώς όλοι μας θέλουμε η χώρα να πετύχει το στόχο για ανάπτυξη 2.7% την επόμενη χρονιά. Όμως πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό να συμβεί; Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο, αφού η νέα φορολογική επιδρομή δεν επιτρέπει σε κανέναν να τολμήσει να επενδύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Κλείσιμο

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι απεχθάνεται την επιχειρηματικότητα και την ατομική πρωτοβουλία και για να μην ξεχνιόμαστε, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούσαν την τότε κυβέρνηση ότι βλέπει τους πολίτες σαν αριθμούς. Τώρα έρχεται, και με πάθος προσπαθεί να πάρει ότι έχει απομείνει, σε μια προσπάθεια να πετύχει τους στόχους της. Ενώ πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του κόφτη… 

Ο προϋπολογισμός του 2017, είναι ένας προϋπολογισμός που πολύ απλά στην υπάρχουσα μορφή του, δε βγαίνει. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν για ακόμη μια φορά οι πολίτες.

Αυτό που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα μας, είναι εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής. Και για να συμβεί αυτό απαιτείται άμεσα μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, που θα έχει μοναδικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.  Αυτό είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και μόνο έτσι θα καταφέρουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που μας έχει φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σάκης Ιωαννίδης

Οικονομολόγος, Υποψ. για τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πρ. Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ