Αι γενεαί πάσαι...
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Αι γενεαί πάσαι...

Με την πρόοδο της ηλικίας οι άνθρωποι γίνονται συνήθως σοφότεροι, αποκτούν εμπειρίες, ωριμάζουν και βελτιώνουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να γίνεται δυσκολότερη η απόκτηση νέων γνώσεων και η πρόσφατη μνήμη αρχίζει να υπολείπεται. 

Αυτό οφείλεται στην αλλοίωση των περιοχών του εγκεφάλου που ευθύνονται για την ταξινόμηση και την ανάκληση της μνήμης, όπως επίσης και για άλλες γνωσιακές λειτουργίες. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι πότε αρχίζουν αυτές οι διαταραχές. Η απάντηση σε αυτό είναι σημαντική διότι γνωρίζοντας την ηλικία έναρξης της απώλειας των δυνατοτήτων του εγκεφάλου θα μπορούμε έγκαιρα να χορηγούμε θεραπείες που στόχο θα έχουν την προστασία, την αναστολή, αλλά και την επαναφορά των γνωσιακών ικανοτήτων, της μνήμης και άλλων πνευματικών λειτουργιών.

Σε μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, που διήρκεσε μια 7ετία και στην οποία πήραν μέρος 2.000 υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 έως 60 ετών, μελετήθηκαν οι νοητικές τους ικανότητες που αφορούσαν την ταχύτητα σκέψης, την ικανότητα προσαρμογής στον χώρο, τη λογική αντίδραση κ.λπ. Ειδικότερα χρησιμοποιήθηκαν τυποποιημένα τεστ που περιλάμβαναν ανάκληση στη μνήμη λέξεων, συμβόλων, σχημάτων και λεπτομερειών από διηγήσεις, όπως επίσης και τεστ με παζλ, λεξιλόγιο και γενική πληροφόρηση.
Από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι η μέγιστη απόδοση στα τεστ των διανοητικών δυνατοτήτων είχε επιτευχθεί στην ηλικία των 22 ετών, αλλά η γενική πληροφόρηση που βασίζεται κυρίως στη συσσώρευση γνώσεων παρουσίαζε αύξηση έως την ηλικία των 60 ετών. Με αυτά τα δεδομένα και γενικότερα την υπάρχουσα γνώση, τίθεται το ερώτημα με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας, εκτός από τις διάφορες φαρμακευτικές προσεγγίσεις. Μερικά απλά μέτρα που πιθανόν να βοηθήσουν είναι: 
H χρησιμοποίηση του εγκεφάλου και ειδικότερα των διανοητικών λειτουργιών όσο περισσότερο γίνεται. Η ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες, η επαφή με άλλους ανθρώπους, η συμμετοχή σε ομάδες και ο εθελοντισμός. Ο έλεγχος του στρες, γιατί το χρόνιο και ανεξέλεγκτο στρες βλάπτει, μεταξύ πολλών άλλων, και τον εγκέφαλο. Η σωστή διαχείριση του χρόνου, που αφορά τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις, και η αποφυγή κατά το δυνατόν δυσάρεστων καταστάσεων. 

Ο καλός και αρκετός ύπνος. Η άσκηση. Η καλή διατροφή… 
Κλείσιμο

Γιατί, όμως, τα γράφω αυτά; Πρόσφατα έγινε ένας ακόμα κυβερνητικός ανασχηματισμός. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες: από τον 78χρονο υπουργό Επικρατείας έως την 31χρονη υπουργό Εργασίας.
Συνυπάρχουν όλες οι κοινωνικές ομάδες: από γιατρό του κέντρου Υγείας μέχρι τον καθηγητή πανεπιστημίου και κάτοικο του Κολωνακίου.
Συνυπάρχουν όλες οι ακαδημαϊκές ομάδες: από τους καθηγητές ξένων πανεπιστημίων μέχρι τους εκείνους που έχουν κάνει βασικές σπουδές. 
Συνυπάρχουν όλες οι πολιτισμικές ομάδες: από τη μεγάλη ηθοποιό μέχρι τους τεχνοκράτες που όλος ο κόσμος τους εξαντλείται στο πτυχίο του Πολυτεχνείου... Συνυπάρχουν όλες οι ενδυματολογικές ομάδες: από το άψογο ένδυμα με ακριβό κουστούμι, εντυπωσιακή γραβάτα και μαντιλάκι στο πέτο μέχρι το απλό ξεκούμπωτο πουκάμισο και το ανώνυμο σακάκι... 
Δεν κρύβω ότι μου αρέσει αυτό το σύνολο. Μου αρέσει γιατί καλύπτει όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας... Μου αρέσει γιατί καλύπτει, θεωρητικά, όλες τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για τη σωστή διαχείριση της εξουσίας... Μου αρέσει γιατί καλύπτει όλο το ακαδημαϊκό και μη μορφωτικό επίπεδο... Και προτιμώ ένα τέτοιο σύνολο από την αβάσταχτη ομοιογένεια που χαρακτήριζε πολύ παλαιότερες κυβερνήσεις της χώρας μας. Ομοιογένεια ταξική, μορφωτική, πολιτισμική και ενδυματολογική!


Ενα σύνολο ετερόκλητων και ετερογενών προσώπων, όπως αυτό του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού, αν θέλετε, είναι πλέον συμβατό με τα επιστημονικά δεδομένα που περιέγραψα προηγουμένως και αφορούν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και δυνατότητες. Δηλαδή με μια αλληλοσυμπλήρωση δυνατοτήτων και δεξιοτήτων των ετερόκλητων αυτών προσώπων θα μπορούσε να παραχθεί ουσιαστικό έργο για το συμφέρον του λαού. 
Αν όμως αυτοί, «...αι γενεαί πάσαι...», δεν εργαστούν συνεργατικά και συμπληρωματικά, τότε, δυστυχώς, θα ισχύσει η συνέχεια του στίχου από το εγκώμιο της Αποκαθήλωσης «...ύμνον τη Ταφή Σου προσφέρουσι»!...
Ταφή στις προσδοκίες του κυβερνητικού έργου αλλά και του ελληνικού λαού...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ