Από το διπλό νόμισμα στις επενδύσεις
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Από το διπλό νόμισμα στις επενδύσεις

Δέκα λόγους για τους οποίους είναι θετικές οι προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου  μιλώντας πριν λίγες ημέρες σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ. Προφανώς ως νέος υπουργός και μάλιστα  επιφορτισμένος με την ανάπτυξη είναι υποχρεωμένος  να στείλει  κάποια θετικά  μηνύματα, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη κλπ

Ωστόσο, αρκετοί από τους λόγους που επικαλείται  ο υπουργός  Οικονομίας λειτουργούν  στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ως αντικίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Ο πρώτος λόγος κατά τον κ. Παπαδημητρίου είναι πρωτοφανής: «Το ύψος των φορολογικών συντελεστών έχει φτάσει στο ανώτερο επίπεδο και συνεπώς μεσομακροπρόθεσμα  με την εξασφάλιση του δημοσιονομικού χώρου οι φορολογικοί συντελεστές θα βαίνουν μειούμενοι…» Κοινώς, το έχουμε τερματίσει, οπότε μπορείτε να ελπίζετε πως όταν τα καταφέρουμε οι φόροι θα μειωθούν.

«Μολονότι η Ελλάδα επιβαρύνεται λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής με συγκριτικά υψηλή φορολογία» είπε ο κ. Παπαδημητρίου, «διαθέτει σωρεία συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως εξειδικευμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό, ευελιξία στην αγορά εργασίας, σταθερό πλέον  φορολογικό πλαίσιο…». Ο υπουργός   Ανάπτυξης είναι τόσο μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, που δεν γνωρίζει ότι αλλάζουμε τη φορολογία εισοδήματος κάθε χρόνο, τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ ανά τρίμηνο, τον ΕΝΦΙΑ άπαξ ετησίως κόκ

«Η χώρα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο μετά την αναδιάρθρωση του και την ανακεφαλαιοποίηση του θεωρείται πλέον ασφαλές με βάση τα διεθνή και ευρωπαικά standards”. Πολύ σωστά, μόνο που ο νέος υπουργός Οικονομίας ξεχνάει  ότι το ασφαλές  τραπεζικό σύστημα που επικαλείται δεν χρηματοδοτεί την οικονομία ενώ αν δεν αντιμετωπίσει έγκαιρα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων  θα σταματήσει να είναι και ασφαλές.

Προφανώς ο κ. Παπαδημητρίου βλέπει μια άλλη Ελλάδα από την περίοδο που πρότεινε στη χώρα να υιοθετήσει διπλό νόμισμα. Παραβλέπει ότι το φορολογικό καθεστώς είναι απαράδεκτο, ότι οι ξένες τράπεζες έχουν φύγει από τη χώρα,   ότι οι επιχειρήσεις  μεταφέρουν την έδρα τους, ότι η εκδίκαση μιας υπόθεσης μπορεί να πάρει και δέκα χρόνια, ότι δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο  κλπ. Πολύ περισσότερο παραβλέπει ότι μεταρρυθμίσεις που έγιναν  με τα τρία μνημόνια αφορούν  μόνον τον ιδιωτικό τομέα. Το ελληνικό δημόσιο παραμένει γραφειοκρατικό, δαιδαλώδες και προπάντων αναποτελεσματικό αποθαρρύνοντας κάθε επενδυτή.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ